Презентація "Репродукція як механізм забезпечення безперервності існування видів"

Про матеріал
Дана презентація дає можливість вчителю, використовуючи схеми та малюнки,розкрити учням особливості різних способів розмноження організмів та з'ясувати роль репродукції у збереженні існування видів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродукція як механізм забезпечення безперервності існування видів. 10 клас. Вчитель біології Голобридько О. П.

Номер слайду 2

Цілі уроку:освітня: розглянути основні способи розмноження організмів (нестатеве, статеве); з’ясувати, як репродукція забезпечує безперервність існування видів; сформувати знання про особливості процеси регенерації організму людини;розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв’язки між будовою біологічних структур та особливостями їх функціонування; проаналізувати переваги та недоліки нестатевого і статевого розмноження;виховна: на прикладі процесів збереження і реалізації спадкової інформації виховувати розуміння єдності всіх біологічних процесів, формувати бережне ставлення до живих істот як продовжувачів життя на планеті Земля.

Номер слайду 3

1. Що таке репродукція?2. У чому біологічний сенс процесу розмноження?3. Які способи розмноження живих організмів вам відомі?Питання до розгляду

Номер слайду 4

Базові поняття і терміни:репродукціянестатеве розмноженняподіл клітин навпілмножинний поділ розмноження спорамибрунькуваннявегетативне розмноженняфрагментація тіластатеве розмноженнядвостатеві організмирізностатеві організмиполіембріоніяпартеногенезпедогенезнеотенія

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Способи нестатевого розмноження: поділ клітини навпіл, за якого утворюються дві ідентичні материнській клітини (властиве, наприклад, бактеріям та одноклітинним еукаріотам — саркодовим, джгутиковим, інфузоріям);

Номер слайду 7

множинний поділ, за якого після низки повторних поділів батьківського ядра та поділу самої клітини утворюються численні дочірні клітини (властиве малярійному плазмодію);

Номер слайду 8

розмноження спорами (приклади — мукор та пеніцил)

Номер слайду 9

брунькування (приклади — дріжджі, прісноводна гідра);

Номер слайду 10

Номер слайду 11

фрагментація тіла (плоскі та кільчасті черви, голкошкірі).

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Переваги нестатевого розмноження. Недоліки нестатевого розмноженняпотрібна лише одна батьківська особина (за статевого — дві); не потрібні спеціальні механізми на кшталт запилення, за якого марно гине багато гамет; не потрібно витрачати час та енергію на пошуки партнеравідсутність генетичної мінливості серед нащадків;утворюються генетично ідентичні нащадки; якщо вид добре пристосований до свого середовища, то генетична ідентичність нащадків є перевагою, оскільки зберігаються вдалі комбінації генів;марна втрата енергії та речовин за розмноження спорами, велика частина з яких не потрапляють у сприятливе місце для проростання;сприяє розселенню та поширенню виду (гриби — спорами, рослини — повзучими кореневищами тощо);загроза перенаселення та виснаження поживних речовин в одному місці існування.швидке розмноження (бактерії здатні до поділу кожні 20 хвилин; множинний поділ малярійного плазмодію; нестатеве розмноження стьожкових червів та печінкового сисуна).

Номер слайду 13

Статеве розмноження і статевий процес. Способи статевого розмноження. За статевого розмноження нащадки утворюються внаслідок злиття двох гаплоїдних гамет з утворенням диплоїдної зиготи, з якої розвивається новий організм. Процес злиття гамет називають заплідненням. Під час запліднення зливаються ядра гамет, і це призводить до об’єднання двох наборів хромосом — батька та матері.

Номер слайду 14

Поліембріонія — процес розвитку кількох зародків з однієї заплідненої яйцеклітини.

Номер слайду 15

Партеногенез (дівоче розмноження) — одна з форм статевого розмноження, за якого жіночі статеві клітини розвиваються без запліднення. У рослин це явище має назву апоміксис.

Номер слайду 16

Педогенез — тип партеногенезу, за якого зародок починає розмножуватися ще на личинковій стадії онтогенезу. Серед комах трапляється у жуків (мікромальтус), віялокрилих, метеликів-мішечниць, галиць. Також педогенез відомий для реброплавів, деяких морських гіллястовусих раків та паразитичних плоских червів — трематод.

Номер слайду 17

Неотенія — явище, за якого досягнення статевої зрілості й завершення онтогенезу відбувається на ранніх стадіях розвитку, наприклад на стадії личинки. При цьому організм може досягати дорослої стадії або не досягати. Неотенія притаманна деяким членистоногим, червам, земноводним, а також багатьом рослинам. Приклад — аксолотлі — неотенічні личинки хвостатих земноводних роду амбістом, які внаслідок нестачі гормону тиреоїдину залишаються і розмножуються на личинковій стадії.

Номер слайду 18

Переваги статевого розмноженнянащадки отримують комбінацію ознак батьків; за сприятливої комбінації підвищується життєздатність та покращується пристосованість нащадків до умов середовища, що змінюється;внаслідок комбінативної мінливості надає більше матеріалу для еволюції. Недоліки статевого розмноженнянеобхідність пошуку партнера;частина видів потребує спеціальних механізмів запліднення (запилення рослин птахами, комахами, вітром);частина нащадків за невдалої комбінації ознак виявляються менш життєздатними, ніж батьківські особини; менша кількість нащадків, ніж за нестатевого розмноження;менша швидкість розмноження, ніж за нестатевого.

Номер слайду 19

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку