Презентація "Вітаміни, їх роль в обміні речовин"

Про матеріал
Презентація для уроків біології в 10 класі створена за підручником В.І. Соболя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни, їх роль в обміні речовин

Номер слайду 2

ВІТАМІНИ ( від лат. vitae – життя та amin – амін) – біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.

Номер слайду 3

Містяться у соковитих складниках їжіВ жирах і оліях

Номер слайду 4

Номер слайду 5

вільно циркулюють в цитоплазмідепонуються у вигляді включень

Номер слайду 6

Автотрофні мікроорганізми й зелені рослини синтезують вітаміни самостійно. Вітамін С є необхідним для людини, людиноподібних мавп і морських свинок, а для кроликів, щурів, мишей він не є вітаміном, оскільки синтезується в організміБактерії в кишечнику людини снтезують вітаміни B9, B5, B2, B1, B6, B12, KУ клітинах росткового шару шкіри людини синтезується вітамін D

Номер слайду 7

Водорозчинні вітамінивітаміни містять Нітроген;не накопичуються в клітинах; виявляють свою дію в складі ферментів; можуть спричиняти гіповітамінози

Номер слайду 8

Водорозчинні вітаміни. Вітамін В1 (тіамін, антиневритний) – кристалічна сполука, добре розчинна у воді, стійка проти світла, кисню, нагрівання у кислому середовищі. Тіамін в складі ферментів активно впливає на обмін речовин, а також на нервовурегуляцію. Нестача цього вітаміну призводить до захворювання бері-бері. Вітамін В2 (рибофлавін, вітамін росту) широко розповсюджений у рослинному світі, синтезується мікроорганізмами. Рибофлавін відіграє важливу роль у вуглеводному, білковомуй жировому обміні.

Номер слайду 9

Водорозчинні вітаміни. Вітамін В12 (ціанокобаламін, антианемічний) тканинами тварин не утворюється. Ціанокобаламін входить до складу ферментів синтезу нуклеїнових кислот, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Його нестача може призводити до анемії, втрати балансу, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам'яті. Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний) є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій. Нестача вітаміну С викликає захворювання під назвою «цинга», або «скорбут».

Номер слайду 10

Жиророзчинні вітаміни нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках; термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища; можуть накопичуватися в організмі й спричиняти гіпервітамінози.

Номер слайду 11

Жиророзчинні вітаміни. Вітамін А (ретинол, антиксерофтальмічний) синтезується тільки у тваринних тканинах. Вітамін А – антиоксидант, регулює процесизроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму. Нестача вітаміну А в організмі людиниспричиняє захворювання, відоме як куряча сліпота. Вітамін D (кальциферол, антирахітний) міститься переважно в організмах тварин й людини. Вітамін D чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. У разінестачі вітаміну D у людини розвиваються рахіт, остеомаляція й деякі формиостеопорозу.

Номер слайду 12

Жиророзчинні вітаміни. Вітамін Е (токоферол, антистерильний) міститься в рослинних оліях й чинить антиоксидантний вплив. Відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. Авітаміноз Е порушує обмін речовин. Вітамін К (філохінон, антигеморагічний) називають вітаміном коагуляції,оскільки підвищує зсідання крові. Крім того, він прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків

Номер слайду 13

Таблиця. КОРОТКІ ВІДОМОСТІ ПРО ОСНОВНІ ВІТАМІНИ

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
1424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку