ВІТАМІНИ ( від лат. vitae – життя та amin – амін) – біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.
Номер слайду 3
Містяться у соковитих складниках їжіВ жирах і оліях
Номер слайду 4
Номер слайду 5
вільно циркулюють в цитоплазмідепонуються у вигляді включень
Номер слайду 6
Автотрофні мікроорганізми й зелені рослини синтезують вітаміни самостійно. Вітамін С є необхідним для людини, людиноподібних мавп і морських свинок, а для кроликів, щурів, мишей він не є вітаміном, оскільки синтезується в організміБактерії в кишечнику людини снтезують вітаміни B9, B5, B2, B1, B6, B12, KУ клітинах росткового шару шкіри людини синтезується вітамін D
Номер слайду 7
Водорозчинні вітамінивітаміни містять Нітроген;не накопичуються в клітинах; виявляють свою дію в складі ферментів; можуть спричиняти гіповітамінози
Номер слайду 8
Водорозчинні вітаміни. Вітамін В1 (тіамін, антиневритний) – кристалічна сполука, добре розчинна у воді, стійка проти світла, кисню, нагрівання у кислому середовищі. Тіамін в складі ферментів активно впливає на обмін речовин, а також на нервовурегуляцію. Нестача цього вітаміну призводить до захворювання бері-бері. Вітамін В2 (рибофлавін, вітамін росту) широко розповсюджений у рослинному світі, синтезується мікроорганізмами. Рибофлавін відіграє важливу роль у вуглеводному, білковомуй жировому обміні.
Номер слайду 9
Водорозчинні вітаміни. Вітамін В12 (ціанокобаламін, антианемічний) тканинами тварин не утворюється. Ціанокобаламін входить до складу ферментів синтезу нуклеїнових кислот, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Його нестача може призводити до анемії, втрати балансу, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам'яті. Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний) є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій. Нестача вітаміну С викликає захворювання під назвою «цинга», або «скорбут».
Номер слайду 10
Жиророзчинні вітаміни нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках; термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища; можуть накопичуватися в організмі й спричиняти гіпервітамінози.
Номер слайду 11
Жиророзчинні вітаміни. Вітамін А (ретинол, антиксерофтальмічний) синтезується тільки у тваринних тканинах. Вітамін А – антиоксидант, регулює процесизроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму. Нестача вітаміну А в організмі людиниспричиняє захворювання, відоме як куряча сліпота. Вітамін D (кальциферол, антирахітний) міститься переважно в організмах тварин й людини. Вітамін D чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. У разінестачі вітаміну D у людини розвиваються рахіт, остеомаляція й деякі формиостеопорозу.
Номер слайду 12
Жиророзчинні вітаміни. Вітамін Е (токоферол, антистерильний) міститься в рослинних оліях й чинить антиоксидантний вплив. Відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. Авітаміноз Е порушує обмін речовин. Вітамін К (філохінон, антигеморагічний) називають вітаміном коагуляції,оскільки підвищує зсідання крові. Крім того, він прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків