Презентація "РЕСУРСОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАННЯ"

Про матеріал
Можна використовувати і як матеріал для 10 класу курсу "Природничі науки" за програмою В. Ільченко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕСУРСОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАННЯабо трохи про нас і нашу планету

Номер слайду 2

Ресурсозабезпечення виражається співвідношенням між величиною природних ресурсів і розмірами їхнього використання. Сучасна промисловість світу споживає багато сировини, вартість якої у сумарних витратах на виробництво промислової продукції складає до 75% включаючи вартість палива та електроенергії. Ця обставина ставить перед багатьма країнами гострі проблеми забезпечення основними видами сировини.

Номер слайду 3

Країни і регіони сучасного світу суттєво відрізняються за рівнем і характером забезпеченості природними ресурсами. Так, Близький Схід має великі ресурси нафти і газу, Андські країни — мідні та поліметалічні руди і т.д.

Номер слайду 4

Лише в декількох країнах світу (США, КНР, Індії, Росії, Австралії, Бразилії та деяких інших) є майже всі види природних ресурсів. Багато країн мають великі запаси світового значення одного або декількох ресурсів (Кувейт — нафти, Марокко — фосфоритів, ПАР — золота, алмазів).

Номер слайду 5

У системі міжнародного поділу праці розвинуті країни виступають основними споживачами мінеральних ресурсів, а країни, що розвиваються, — виробниками, що визначається як рівнем їх економічного розвитку, так і розміщенням корисних копалин на земній кулі.

Номер слайду 6

Наприклад, США імпортують 15—20% (за вартістю) необхідної їм мінеральної сировини, країни Західної Європи — 70—80%, Японія — 90—95%. Китай експортує вольфрам, нафту, кам'яне вугілля та інші ресурси, але вимушений імпортувати у великих кількостях деревину, хроміти, сільськогосподарську сировину. Японія, яка має обмежені природні ресурси, досягла великих успіхів у розвитку економіки.

Номер слайду 7

На відміну від Японії, багато країн з великими запасами мінеральних ресурсів не досягли великих успіхів у соціально-економічному розвитку. Часто саме в країнах з багатою ресурсною базою спостерігається ресурсне марнотратство. Так, у Росії найбільш енергомістка економіка. США витрачає 10% свого ВВП на оплату палива, яке споживається в країні, в той час як Японія — лише 4%.

Номер слайду 8

На забезпеченість світу мінеральною сировиною зростаючий вплив справляє НТР, спричиняючи не лише кількісні, але і якісні зміни господарської структури як окремих країн, так і світового співтовариства в цілому. Під її тиском економічно розвинуті країни Заходу перейшли до ресурсозберігаючого типу відтворення народного господарства. Це істотно знизило щорічний обсяг використання ними мінерально-сировинних ресурсів і змусило переглянути перспективу щодо потреб світового господарства в найважливіших видах сировини.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ресурсозбереження — це виробництво і реалізація продуктів з мінімальною витратою речовин та енергії на всіх етапах виробничого циклу (від видобутку до реалізації) і з найменшою дією на людину і природне середовище. В це поняття включають ощадливе використання природних ресурсів і мінімізацію порушень природних умов. Необхідність ресурсозбереження викликана тим, що найдоступніші родовища корисних копалин швидко вичерпуються.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Так, інтенсивна розробка родовищ залізної руди призвела до вичерпання покладів не тільки Старого, але і Нового Світу. Зубожіли запаси цієї руди в Лотарингії (Франція), на Уралі, у Великих американських озерах. Збідніли також ресурси мідних руд Замбії та Заїру. Водночас із гірничої маси, яка щорічно видобувається з гірських порід, на виробництво готової продукції використовується не більше 20%.

Номер слайду 13

У результаті такого нераціонального природокористування у відвалах накопичилось сотні мільярдів тон різних гірських порід. У «технологічних» кладовищах лежать сотні мільярдів тон золи електростанцій і шлаків — відходів металургійних заводів. Багато цих порід і відходів придатні для виробництва цілого ряду металів, хімічних продуктів, будівельних матеріалів, цементу і т.д.

Номер слайду 14

Раціональне використання мінеральних ресурсів передбачає:1) комплексне використання сировини, тобто таке, коли кожний грам речовини, взятий у природи, має залучатися в господарський обіг;2) повторне використання ресурсів, коли в економіці головними сировинними матеріалами стануть відходи, а природні запаси будуть відігравати роль резервних джерел постачання.

Номер слайду 15

Країни з розвинутою економікою демонструють приклади глибокої утилізації відходів. Вони виробляють багато сталі, алюмінію, міді та інших кольорових металів із вторинної сировини, економлячи при цьому не лише метал (а отже, мінеральні ресурси), але й енергію. Комплексна переробка мінеральної сировини, ресурсозберігаючі технології, маловідходні і безвідходні технології, глибока утилізація вторинної сировини допомагають вирішувати проблеми ресурсозбереження.

Номер слайду 16

Безвідходна технологія — це ідеальна модель, на яку орієнтується сучасне виробництво. Досягнути 100% безвідходності сьогодні практично нереально. Тому величини 90—98% прийнято вважати такими, що відповідають безвідходному виробництву. Створення безвідходного і маловідходного виробництва — складний процес, який вимагає вирішення ряду взаємозв'язаних технологічних, економічних, організаторських та інших завдань. Але за ним — майбутнє, і людство стоїть на порозі ери повторного використання багатьох мінеральних ресурсів.

Номер слайду 17

pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
3959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку