Презентація результатів проектної діяльності «Технологія вишивання мережками»

Про матеріал
Тема: Презентація результатів проектної діяльності "Технологія вишивання мережками". Захист проекту. Ціль: • узагальнити та систематизувати знання по темі за рахунок захисту творчого проекту по обраній темі; • виховувати повагу до людей творчих професій, почуття колективізму, взаємодопомоги; • розвивати вміння систематизувати вивчений матеріал, використовувати його на практиці, творчо підходити до рішенню проблеми, комунікативні навики роботи у групах. Міжпредметні зв'язки: народознавство, малювання,етика, естетика, історія. Сформовані поняття: кольорова гамма,композиція, ескіз, стилізація малюнка, мережка, вишивка хрестиком. Наочність: вироби учнів, старовинні рушники, сорочки, серветки. Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань.
Перегляд файлу

Тема: Презентація результатів проектної діяльності "Технологія вишивання мережками".  Захист проекту.

Ціль:

  • узагальнити та систематизувати знання по темі за рахунок захисту творчого проекту по обраній темі;
  • виховувати повагу до людей творчих професій, почуття колективізму, взаємодопомоги;
  • розвивати вміння систематизувати вивчений матеріал, використовувати його на практиці, творчо підходити до рішенню проблеми, комунікативні навики роботи у групах.

Міжпредметні зв'язки: народознавство, малювання,етика, естетика, історія.

Сформовані поняття: кольорова гамма,композиція, ескіз, стилізація малюнка, мережка, вишивка хрестиком.

Наочність: вироби учнів, старовинні рушники, сорочки, серветки.

Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань.

Хід уроку:

І. Організаційний момент. Створення позитивного психологічного настрою.

ІІ. Мотивація.

Я пропоную нам усім разом прийняти участь у проекті "Все буде добре". Ми будемо не просто глядачами, а експериментами в рубриці "Краса та мода". Адже весь семестр ми з вами вчились виконувати мережки, вдосконалили техніку вишивки хрестиком. Тому ви гідно представите отримані знання та захистите свої проекти. Щоб оцінити вашу працю ми на протязі всього уроку будемо працювати з карткою експертної оцінки. У вас вказаний максимальний бал за кожну з рубрик, а також експерт, який виставляє оцінку.

Українська народна вишивка є одним із найбільш поширених і доступних видів декоративно-прикладного мистецтва України. Вона удосконалилася на протязі багатьох століть та дійшла до нас у вигляді прекрасних різноманітних орнаментах швів, якими вона виконана. Невід'ємною частиною української вишивки є рушник. Рушник без якого не відбувалася жодна подія в житті людини. Його можна порівняти з піснею, що виткана й вишита на полотні. І сьогоднішня тема програми "Рушник та його різноманітність".

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Наші глядачі підготували для вас ряд питань на які їм би хотілось почути відповідь. На питання відповідає у форматі "так - нітки". Якщо ви згодні з твердженням ставимо "+", якщо ні "-". Пропоную починати. Питання перед вами.

 

Звертайтесь у Делісіо ми втілимо всі ваші мрії.

Ми раді вітати вас знову в студії. І у нас наступне питання. Як відомо вишивка несе в собі сакральне послання. І якщо ви хочете запрограмувати своє життя на успіх, здоров'я, достаток та багато іншого, то необхідно використати конкретний набір символів. Я нам пропоную на прикладі конкретного весільного рушника розшифрувати послання - установку візерунка. Хто може назвати основні семантичні знаки використані у даному випадку.

Вишивається рушник у три поверхи:

перший - дерево роду, і до нього зазвичай дерева з парою птахів

другий - побажання для нареченого і нареченої ("Злагода та любов", наприклад)

третій - берегині, і на завершення вишивається весільний вінок з ініціалами нареченого та нареченої.

Першою вишивають облямівку: вона імітує китиці, або мереживо. Можна мереживо й пришити (бажано зв'язане вручну), а можна витеребіть полотно й зробити китиці.

Потім вишивають дерево роду і чергують його з деревами, де попарно сидять птахи (символ пари), дерева самі різні, з ластівками, з голубами, самі старі з невідомими науці звірами, схожими на оленів, але неодмінно під деревом.

Між ними саме цікаве й саме непоказне на всьому рушнику - дерево роду.

Росте воно з горщика, модифікації різні, має два вузла, перший - батьківський, другий - дочірній.

Розшифровка цих знаків допоможе нам з вами виявити яка роль рушника в житті людини. Приступайте до розшифровки.

Час чергової реклами.

Свята приносять величезне задоволення. Їх необхідно відзначати шумно й весело. наше святкове агентство "Свято" допоможе з організацією свят по вищому класу. ми зустрінемо наших гостей радо з хлібом та сіллю не забуваючи про традиції перетворивши їх у фішку вашого свята.

У багатьох сучасних вишивках використовують зображення рослин, які для українців також мають символічне значення. Здавна люди помічали особливі властивості деяких рослин і також придавали їх зображенню символічне й оберегове значення.

найбільш характерні для України також рослинні мотиви-символи: барвінок, калина, лілія та інші.

Барвінок - символ радісної життєвої сили, вічності буття, передвісник весни.

Ще один символ України - "калина" здавна вважається символом українського народу. Крім цього, він символізує жіночу красу, береже непереривність життя й роду українського.

Лілія являється символом повнокровного земного життя, її чистоти і досконалості.

Найбільш поширеним символом у всіх регіонах України було Дерево Життя, або мирове дерево, композиція якого складається з трьох частин: кореня, ствола й крони.

Корінь - символізує мир предків,який захищає рід. Корені розвиваються у потужний ствол (Ось Всесвіту), направлений вгору, що символізує земний світ. Квіти на дереві - сучасне людське життя, а бруньки - зародки, які продовжують рід. Верхня частина - крона - є символом небесної сили, до якої часто звертаються люди.

Ми візьмемо всі наші приємні клопоти на себе і вам залишається тільки насолоджуватись компанією своїх гостей, не думаючи при цьому ні про що інше.

Як видно з реклами використання рушників різноманітне. Як, напевно, й використання квітів при вишивці. А що з цього приводу думають наші глядачі. Я пропоную нам з вами подивитись інтерв'ю та прокоментувати його. Що ж, дякую за ваші коментарі. А в нас підійшов час чергової реклами.

Клуб "Червона ниточка" об'єднує кудесниць в прагненні зберегти традиції, показати індивідуальність, самобутність художніх образів, та, що досить важливо, - передати цю багату спадщину новому поколінню. Двері нашого клубу завжди відкриті для Вас.

Традиційно українці прикрашають навколишні речі та предмети, пов'язані з обрядами, календарними та сімейно-побутовими святами. Наприклад, вишиті скатертини, рушники, не тільки прикрашали інтер'єр будинку, але й використовувались в багатьох ритуальних дій - напередодні Різдва або Щедрого вечора. У новорічні та різдвяні свята хресні носили своїм маленьким хрещеникам, які ще не могли самостійно ходити, гостинці, які загорнуті у вишиті рушники. В них носили святити паски, яблука, мед у церкві.

Вишиті рушники з давніх часів й досі вважаються оберегом сім'ї й будинку, починаючи з народження дитини. Раніше також використовували для захисту від негативних подій. Наприклад, мати за ніч могла вишити рушник для сина, який йшов на війну.

Сьогодні, як і сотні років тому, не старіє давнє мистецтво вишивання рушників, які являються традиційною прикрасою українського народного житла. Розвішані у кімнатах на стінах та над образами придають їй охайності, святковості та затишку.

Звіримо наші з вами відповіді. Увага на екран. Підрахуйте ваші бали. за кожну відповідь, яка співпала - 1 бал.

Багатьох глядачів цікавить композиційне рішення розташування вишивки на рушнику. І тут нам допоможуть експертні групи. Я вам пропоную об'єднатись по кольору новорічної іграшки-перебачення і створити колективний рушник. Червона група - весільний рушник, а помаранчева - святковий. Запрошую вас до робочої зони.

Дякую за вашу роботу, за цікаве композиційне й кольорове рішення. Ваші рушники прикрасили нашу студію. Оцініть роботу кожного з експертів у майстер класі. Підрахуйте ваші бали.

IV. Захист проектів.

Як відомо, реклама - двигун прогресу і ми не виключення і ми перервемося на декілька хвилин.

Весілля - один із найдавніших обрядів, в особливому значенні священнодійство. І щоб пройшло все без сучка і задирки звертайтесь в Делісіо.

Ми допоможемо вам дотримати всі звичаї і найголовніший атрибут вашого весілля рушник буде оберегом вашої молодої сім'ї.

Трохи фактів: У багатьох регіонах України ще до середини 20 століття існував звичай вишивати нареченому сорочку. Але головним у весільному приданому було кількість сорочок самої нареченої, які вишивались на всі події її майбутнього життя.

Дівчата змагалися між собою у виборі візерунка, в загальної композиції орнаменту, в майстерності вишивання. Одяг був свого роду характеристикою майстерства дівчини, її працьовитості. Поганою нареченою вважалася та дівчина, яка не опанувала цим майстерністю з дитинства.

Надзвичайне значення у підготовці до святкування весілля мали рушники, хустинки, хусти. Їх використовували під час сватання - сватів зв'язували рушниками, а молодому зав'язували на ліву руку та заправляли за пояс хустинку. Це була не жіноча хустинка, а саме вишита хуста. На передодні весілля, ввечері, пекли коровай і шишки. Тісто зв'язували по краю діжки рушником, щоб піднявшись, воно не втекло із діжі, а щоб і не пересохло, накривали хустом.

  Підготовлений вишитий виріб дарували дружкам, боярам, священику, діверу, свекрові и свекру.

 І зараз державна реєстрація браку і церковний обряд вінчання не обходиться без рушників: ними накривають вінчальні  тканини, зв'язують  молодим в знак з'єднання на все життя, стелять під ноги.

           Хлібом-сіллю на рушник запрошує мати нареченої, молодих та гостей в дім після повернення із церкви.

          Опанувавши цим майстерством, ви як рукодільниці багатьох століть зможете вишивати справжні шедеври. Адже це ж здорово, коли із безликого шматка тканини та ниток можливо створити неповторний твір мистецтва! Та в умовах сучасності вишивання рушників отримала нове дихання!

             Як не шкода але підходить час до кінця нашої програми, хотілося б ще разок нагадати всім нам, що в рушниках все має велике значення все: малюнок, який на ньому вишитий, емоції, з якими він вироблявся, думки вишивальниці та багато іншого. Сподіваюсь, що наша програма змогла дати відповіді на всі питання які виникли у глядачів з приводу вишивки рушника.

              А нам вже час провести висновки нашої програми  та дізнатися наші експертний рівень, для цього підрахуйте всі свої бали і розділіть їх на 8. Хто має високий рівень ...

Хотілось б дізнатися ваше бачення сьогоднішньої програми.

V. Підбиття підсумків.

VI. Домашнє завдання.


 

 

docx
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку