Презентація "Річки Євразії"

Про матеріал
Презентація "Річки Євразії" містить короткі відомості про основні річки материка та додаткові завдання для закріплення та перевірки знань учасників навчального процесу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДИ СУХОДОЛУ ЄВРАЗІЇ. РІЧКИ

Номер слайду 2

Внутрішні води Євразії Річки Сучасне зледеніння Болота Підземні води Багаторічна мерзлота

Номер слайду 3

Знайди назви річок

Номер слайду 4

В Євразії найбільший басейн внутрішнього стоку.

Номер слайду 5

Басейн Північно-Льодовитого океану Об  Лена Єнісей  

Номер слайду 6

Річка Об Об — річка в західному Сибіру. Довжина від злиття Бії з Катунню — 3650 км, від початку Іртиша — 5410 км. Живлення річки переважно снігове. Скута кригою до 220 днів на рік. На півночі річка впадає в Карське море, утворюючи затоку, яка має назву Обська губа. Об Іртиш

Номер слайду 7

РІЧКА ЛЕНА Найбільша річка Північно-Східного Сибіру. Довжина річки — 4400 км. Максимальна глибина — 21 м В період весняних розливів, рівень води в річці підвищується до 10-15 м. Замерзання: в кінці жовтня, початку листопада. Розтин відбувається у верхній течії з кінця квітня до середини травня, у пониззі - на початку червня. Режим річки характеризується весняною повінню і кількома високими паводками влітку. Льодохід нерідко супроводжується льодовими заторами і відрізняється великою потужністю.

Номер слайду 8

РІЧКА ЄНІСЕЙ Річка, що розташована в Азії. Починається Великим і Малим Єнісеєм. Одна з найбільших річок світу. Довжина річки 3487 км. Впадає до Карського моря  На більшій частині Єнісею спостерігається тривала весняна повінь, а також, характерні літні паводки. У зимовий період сток скорочується, але спад рівня відбувається повільно-за зажоров (скупчень донного льоду), що уповільнюють перебіг річки. В верхній течії Єнісей замерзає в середині жовтня – початку листопада. Розтин відбувається в середині квітня – на початку травня. У нижній течії лід тримається з 1-20 жовтня по 10-20 червня.

Номер слайду 9

Басейн Тихого океану Янцзи Хуанхе Меконг Амур

Номер слайду 10

Янцзи (у перекладі з китайської "довга річка") - найбільш багатоводний і протяжний водний потік материка Євразія. Протікає вона по територіях Китаю. Її довжина - 6,3 тисячі кілометрів. Басейн річки Янцзи становить близько 2 мільйонів квадратних кілометрів, він покриває п 'яту частину Китаю РІЧКА ЯНЦЗИ

Номер слайду 11

РІЧКА ХУАНХЕ Хуанхе, Жовта Ріка зароджується в східній частині Тибетського нагір’я, приблизно в 161 км. на захід від озера Джарін Нур, і починає свій шлях довжиною в 5463 км. до Жовтого моря. Хуанхе має найбільш непостійний, примхливий характер серед водних потоків суходолу. Жодна річка у світі не змінювала своє русло настільки часто і з такими катастрофічними наслідками.

Номер слайду 12

РІЧКА АМУР Чорна річка. Утворюється злиттям річок Аргунь і Шилка, впадає в Амурський лиман Охотського моря.  Довжина від витоку Аргуні — 4 444 км. Живлення переважно дощове. Каламутні темні води розливаються під час осінньої повені на 10-20 км.

Номер слайду 13

РІЧКА МЕКОНГ Меконг – четверта за довжиною річка Азії і восьма серед річок усього світу. Є найбільшою річкою півострова Індостан. Довжина річки становить близько 4500 км. бере початок на південному сході Тибетського плато і впадає в Південно-Китайське море. Живлення переважно дощове і снігове.

Номер слайду 14

Басейн Індійського океану Інд Ганг Тигр Євфрат Брахмапутра

Номер слайду 15

РІЧКА ІНД Починається річка на схилах хребта Кайлас Тибетського нагір'я на висоті близько 5300 м і впадає в Аравійське море. Довжина 3180 км. У горах Інд живлять переважно талі снігові й льодовикові води, на решті води від мусонних дощів. 

Номер слайду 16

РІЧКА ГАНГ Бере свій початок у Західних Гімалаях і впадає в Бенгальську затоку. Живлення річки частково дощове, а частково — снігове. Довжина 2700 км. ГАНГ

Номер слайду 17

РІЧКА ЄВФРАТ Довжина (від витоку річки Мурат) — 3065 км, (від злиття річок Карасу і Мурат) —2780 км. Зливається з річкою Тигр і під загальною назвою Шатт-ель-Араб впадає в Перську затоку. Річка живиться в основному дощовою водою

Номер слайду 18

ТИГР Довжина близько 1900 км. Бере початок на схилах Східного Тавру на сході Туреччини. Біля міста Ель-Курна (Ірак) зливається з річкою Євфрат, утворюючи річку Шатт-ель-Араб, що впадає в Перську затоку. Живлення снігове-дощове, з весняною повінню

Номер слайду 19

Довжина 2900 км. Бере початок у Гімалаях та впадає в Бенгальську затоку. Протікає територією Китаю,  Індії та Бангладеш. Режим річки характеризується частими катастрофічними повенями навесні, коли тане сніг у Гімалаях.   РІЧКА БРАХМАПУТРА

Номер слайду 20

Басейн Атлантичного океану Дунай Дніпро Дністер Рейн Вісла

Номер слайду 21

ДУНАЙ

Номер слайду 22

ДНІПРО Четверта за довжиною (після Волги, Дунаю  та Уралу) річка Європи. Довжина -2285 км. Бере початок у на південному схилі Валдайської вислчини і впадає у Чорне море. Живлення змішане: снігове, дощове й підземне. 

Номер слайду 23

Річка Дністер Довжина річки 1 362 км Басейн річки лежить у межах трьох країн: Польщі, України та Молдови. Дністер починається з невеликого джерела, розташованого в південній частині масиву Верхньодністровські бескиди. Більша його частина розташована в Україні.

Номер слайду 24

Річка Рейн Велика  «міжнародна річка» в Західній Європі. Довжина - 1233 км. Бере початок в Альпах у Швейцарії, тече через Німеччину і Нідерланди, впадає у Північне море. Живиться здебільшого дощовими водами. Повноводний протягом усього року, отримала назву „стічна канава Європи”. 

Номер слайду 25

Басейн внутрішнього стоку Волга Амудар'я Сирдар'я

Номер слайду 26

РІЧКА ВОЛГА Найбільша річка в Європі.  Довжина - 3 530 км. Бере початок на Валдайській височині і впадає в Каспійське море. Основне живлення здійснюється сніговими і ґрунтовими водами. Річка має понад півтораста приток - це один з рекордних показників на планеті. 

Номер слайду 27

РІЧКА АМУДАР’Я Найбільша річка в Середній Азії. Бере початок в Афганістані на висоті 4900 м із льодовика на північному схилі гори Гіндукуш. Довжина 1415 км. Живиться в основному за рахунок льодовиків та вічних і сезонних снігів гірської частини басейну.

Номер слайду 28

РІЧКА СИРДАР’Я Довжина - 2212 км.  Бере свій початок в місці злиття двох джерел: Карадар’ї і Нарина. Живлення переважно снігове, в меншій мірі льодовикове і дощове. Впадає в північну частину моря або Мале Аральське море. 

Номер слайду 29

Використання річок Євразії - Для зрощення. - Для промислових потреб (фабрики, заводи, теплові та атомні електростанції). - Як джерело енергії (будівництво гідроелектростанцій). - Розведення та виловлювання риби. - Як транспортні магістралі. - Для відпочинку.

Номер слайду 30

Екологічні проблеми річок Євразії Забруднення стічними водами з промислових та комунальних об'єктів. Сміття. Цвітіння води. Обміління в результаті залучення води з річки на потреби господарства. Надмірний вилов риби. Аварії на судах, промислових об'єктах.

Номер слайду 31

Підсумок Басейн внутрішнього стоку (Арало-Каспійський басейн) р.Волга «світла» І м 3530 км – найбільша річка Європи р.Амудар’я «річка міста Аму» р.Сирдар’я «повноводна річка» Режим – повінь навесні Живлення – мішане (снігове, дощове) Річки басейну Північного Льодовитого океану р.Об з притокою Іртиш 5400 км «річка» р.Лена 4400 км «річка» р.Об Єнісей 3487 км «велика річка» Режим – повінь навесні Живлення – снігове Річки басейну Атлантичного океану (Чорного та Середземного морів) р.Дніпро 2201 км р.Дунай 2850 км (ІІ місце після Волги серед річок Європи) р.Дністер р.Рейн, р.Ельба Режим – повінь пн. весна замерзають пд. зима Живлення – талі снігові води, дощове

Номер слайду 32

Річки басейну Тихого океану «Кольорові річки» Азії р.Янцзи – Блакитна, 5800 км найдовша, найповноводніша р.Хуанхе – Жовта, 4845 км р.Амур – Чорна, 2824 км (з притокою Аргунь 4440 км) Р.Меконг 4500 км Режим – літні паводки (мусонні дощі) Живлення – дощове    Річки басейну Індійського океану р.Інд «батько річок», 3180 км р.Ганг з Брахмапутрою 2700км «річка» р.Тигр («стріла») р.Євфрат («вода») Режим – повноводні влітку, пересихають влітку Живлення – талі снігові води, дощове

Номер слайду 33

1. Які ріки належать до басейну Північного Льодовитого океану: 1) Лєна, Об, Єнісей 2) Амур, Янцзи 3) Інд,Ганг 4) Ельба, Рейн, Дунай 5) Волга, Євфрат, Тигр. 2. Які ріки належать до басейну Тихого океану: 1) Лєна, Об, Єнісей 2) Амур, Янцзи 3) Інд,Ганг 4) Ельба, Рейн, Дунай 5) Волга, Євфрат, Тигр. Перевір себе

Номер слайду 34

3. Які ріки належать до басейну Індійського океану: 1) Лєна, Об, Єнісей 2) Амур, Янцзи 3) Інд,Ганг 4) Ельба, Рейн, Дунай 5) Волга, Євфрат, Тигр. 4. Які ріки належать до басейну Атлантичного океану: 1) Лєна, Об, Єнісей 2) Амур, Янцзи 3) Інд,Ганг 4) Ельба, Рейн, Дунай 5) Волга, Євфрат, Тигр. Перевір себе

Номер слайду 35

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ ОПРАЦЮВАТИ П. 46. НА КОНТУРНУ КАРТУ НАНЕСТИ ГЕОГРАФІЧНІ ОБ’ЄКТИ. СКЛАСТИ ФІЛВОРД НА ТЕМУ «РІЧКИ ЄВРАЗІЇ»

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седель Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
6202
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку