Презентація "Різноманітність Голонасінних рослин"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про різноманітність, практичне значення та цікаву інформацію про Голонасінні росли
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ГОЛОНАСІННИХ

Номер слайду 2

Мета уроку Познайомитись: із класифікацією та різноманітністю голонасінних; Пояснювати: практичне значення голонасінних.

Номер слайду 3

План уроку Класифікація відділу Голонасінні. Різноманітність Голонасінних Практичне значення. Цікавинки.

Номер слайду 4

Систематика відділу Голонасінні Царство - Рослини Підцарство - Насінні Відділ – Голонасінні – близько 800 в. Класи - Гнетовидні – 1 вид Гінкгові – 1 вид Саговникові – близько 100в. Хвойні – близько 600 в. Насіннєві папороті –вимерлі Бенетитові - вимерлі

Номер слайду 5

Різноманітність Голонасінних Клас Гнетовидні Вельвичія дивовижна росте у пустелях; стовбур дерева знаходиться у піску; 2 листки не опадають, розриваються на смужки, довжиною до 2-3 м; живе до 100 років.

Номер слайду 6

Різноманітність Голонасінних Клас Гінкгові Гінкго дволопатеве релікт; листки дволопатеві; висотою до 30 м; діаметр стовбура до 3 м; живе до 2000 р.; ростуть у Китаї та Японії; застосовують у східній медицині; назва перекладається як “срібний абрикос”.

Номер слайду 7

Різноманітність Голонасінних Клас Саговникові 3 родини: Саговникові Стангерієві Замієві рослини Південно- Східної Азії; схожі на пальми; висота рослин від 2 до 5 м; мають товстий стовбур, одягнений у панцир з основ відмерлого листя.

Номер слайду 8

Різноманітність Голонасінних Клас Хвойні: 55 родів: 7 родин Родина Соснові: Модрина Ялиця Тис Родина Кипарисові: Туя Кипарис Ялівець

Номер слайду 9

Листки Голонасінних Сосна Кипарис

Номер слайду 10

Практичне значення “легені” планети; деревина; паливо; їжа – кедрові горішки; бурштинові прикраси; виробництво: скипидару, смоли, ацетону, ладану, гліцерину, ваніліну, спиртів, каніфолі, целофану, пластмаси, тканин; лікарські препарати: вітамін С, каротин, фітонциди; декоративні – туя, тис, араукарія, ялина, модрина, ялівець.

Номер слайду 11

Цікавинки сваї Венеції, амфітеатри Давнього Риму та давні кораблі були зроблені з модрини, яка не гниє у воді;

Номер слайду 12

Цікавинки музичні інструменти відомий італійський майстер скрипок Страдіварі робив з ялини;

Номер слайду 13

Цікавинки застигла смола голонасінних перетворюється у бурштин; більшість давніх комах відтворена завдяки їхній “консервації” у смолі бурштину;

Номер слайду 14

Цікавинки під наглядом відомого архітектора Растреллі побудована Бурштинова кімната в Царському Селі у 1770 році, яка безслідно зникла у роки німецько-радянській війні у 40-х р. ХХ ст.

Номер слайду 15

Цікавинки на честь свого вождя Секви, який загинув у визвольній боротьбі, назвали ірокези наймогутніше дерево-сековойю, згодом дерево нарекли каліфорнійською сосною, пізніше - мамонтовим деревом, велінгтонією, на честь англійського воєначальника Велінгтона, а потім назвали вашингтонією, на честь першого президента США Вашингтона

Номер слайду 16

Цікавинки Природний ареал роду — Тихоокеанське узбережжя Північної Америки. Окремі екземпляри секвої досягають висоти понад 110 м — це одні з найбільших дерев на Землі. Максимальний вік — понад 3 000 років (секвоя росте до шести тисяч років)

Номер слайду 17

Цікавинки на одній із міжнародних виставок американці демонстрували поперечний зріз пенька секвойї, на якому розмістився рояль з невеликим оркестром та 16 танцювальними парами

Номер слайду 18

Цікавинки Араукарія – вічнозелене дерево, до 40 м заввишки, товщина стовбура - 1 м у діаметрі. Листя жорстке, товсте, трикутне у перетині з гострими, як лезо краями. Зберігаються протягом 10-15 років та вкривають майже все дерево за винятком стовбура та найтовщих гілок. Дводомна рослина, є дерева чоловічими та жіночими шишками.

Номер слайду 19

Тести до уроку Соснові ліси – гарне місце для відпочинку та лікування людей, тому що: а) дерева затримують згубні ультрафіолетові промені сонця; б) у лісі зберігається вологе повітря; в) дерева виділяють особливі летючі речовини – фітонциди, які вбивають бактерії. 2. Деревину якого дерева використовував Страдіварі для виготовлення скрипок? а) сосну; б) модрину; в) ялину. 3. На 11 островах Адріатичного моря розташована Венеція – перлина Італії. Замість вулиць місто прорізають канали, якими рухається водний транспорт: гондоли та водні трамваї. Розкішні будинки побудовані на сваях. Деревина якого дерева використана для цього? а) сосна; б) ялина; в) модрина.

Номер слайду 20

Правильні відповіді на всі питання - в

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голуб Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0