Презентація "Перші наземні рослини"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про передумови появи наземних рослин та особливості будови перших наземних рослин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРШІ НАЗЕМНІ РОСЛИНИ

Номер слайду 2

Мета уроку Ознайомитись: з передумовами, які необхідні були для виходу рослин на суходіл; з пристосуваннями, які необхідні для життя рослин на суходолі. Характеризувати перші наземні рослини. Пояснювати значення палеонтології.

Номер слайду 3

План уроку Передумови виходу рослин на суходіл. Пристосування рослин для життя на суходолі. Риніофіти – перші наземні рослини. Палеоботаніка – наука про викопні рослини.

Номер слайду 4

ПЕРЕДУМОВИ ВИХОДУ РОСЛИН НА СУХОДІЛ заселення водойм рослинами; зміна рельєфу (підняття та опускання земної кори) – деякі ділянки поверхні залишались без води; утворення первісного ґрунту з відмерлих водоростей; накопичення кисню в повітрі; утворення озонового шару – захисного екрану від ультрафіолетових космічних променів.

Номер слайду 5

ПРИСТОСУВАННЯ У РОСЛИН ДЛЯ ЖИТТЯ НА СУХОДОЛІ наявність органів для життя у різних середовищах: корінь – прикріплення у ґрунті, ґрунтове живлення; пагін – повітряне живлення; наявність розвинених тканин: покривних, провідних, механічних, основних; “вихід рослин” на суходіл стався близько 450 млн.р.тому

Номер слайду 6

ПЕРШІ НАЗЕМНІ РОСЛИНИ 1912 р. – шотландський лікар Макки знайшов скам’янілі відбитки давніх рослин на кам’яному паркані фермера поблизу м. Райні; риніофіти – названі перші рослини за назвою місця знаходження; куксонія – найбільш давня з риніофітів, жила близько 415 млн. років тому. Куксонія

Номер слайду 7

РИНІОФІТИ невеликі рослини; куксонія – до 7 см, ринія – до 30 см у висоту; без листків і коренів; у покривній тканині були продихи; з’явилась провідна тканина; розмножувались спорами. Риніофіти вперше знайдені у 1859р. в Канаді, але знахідка залишилась поза увагою вчених. Куксонія Ринія

Номер слайду 8

Палеоботаніка скам’янілі рештки та відбитки давніх рослин дають змогу зрозуміти, що рослинний світ змінювався; палеоботаніка вивчає давні викопні форми рослин.

Номер слайду 9

Питання до уроку Які причини виходу рослин на суходіл? Які передумови потрібні були для життя рослин на суходолі? Які пристосування необхідні рослинам для життя на суходолі? Як називають перші наземні рослини? Чому? Чому перші рослини мали невеликі розміри? Що вивчає палеоботаніка?

Номер слайду 10

Відповіді на питання Зміна рел’єфу земної кори. Наявність ґрунту, озонового екрану, кисню в повітрі. Наявність органів для повітряного та ґрунтового живлення: пагону і коренів. Риніофіти. За місцем їх знаходження у Шотландії поблизу містечка Райні. Недостатньо розвинені тканини, органи. Палеоботаніка вивчає викопні рештки (давні рослини, які залишились у вигляді відбитків або скам’янілостей).

Номер слайду 11

Дякую за увагу! Бажаю успіхів!

ppt
Додано
6 травня 2019
Переглядів
7551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку