Презентація "Пернаті друзі"

Про матеріал
розширити та поглибити знання про роль птахів у природі, їх значення у житті людини, мотивувати до охорони птахів. виховувати екологічну та естетичну культуру, любов до природи;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Як приємно прокинутися і почути спів пташок! Від цього відразу піднімається настрій. Приємно робити годівниці та підгодовувати цих чудових створінь природи. птахи — це частина нас і навколишньої природи. Вони прикрашають світ і допомагають людству. У природі існує велика кількість різноманітних видів птахів і за кожним з них дуже цікаво спостерігати Деякі птахи так звикають до людей, що їх можна тримати в домашніх умовах. Однак їх потрібно випускати на волю, адже вони дуже люблять свободу. Тоді пернаті обов’язково повернуться туди, де їх годують і чекають. Вони відчувають добре ставлення до себе та вдячні людям за піклування. Птахів потрібно берегти, а не робити з них видобуток і вбивати. Треба завжди пам’ятати, що це наші друзі. Вони є прикрасою природи та роблять наше життя яскравішим.

Номер слайду 3

Великий строкатий дятел трапляється майже на всій території Європи (за винятком Ірландії та північних околиць Скандинавського півострова) та Азії. Його ареал простягається від Канарських островів до Камчатки та Японії. В Африці дятел населяє північну частину Марокко, Алжиру і Тунісу. Селячись в лісових масивах, він провадить осілий спосіб життя, і тільки дуже сувора зима і нестача поживи можуть змусити його до міграції в інші регіони. Надзвичайно далекі кочівлі (до 2000 км) здійснюють молоді птахи. Дятли, що мешкають на півночі Сибіру, взимку мігрують на південь, а птахи, що гніздяться в гірських лісах, перебираються зимувати в долини, де морози не настільки люті. В Україні ареал великого строкатого дятла займає всю територію держави.

Номер слайду 4

 Яскрава і красива забарвлення черевця – жовта або лимонна, з поздовжньою чорною смугою. Саме по ній синицю на фото дізнається навіть дитина. Смуга на черевці у самців до низу розширюється, а у самок, навпаки, звужується. Сніжно-білі щічки і потилицю, а сама голова чорна. З боку спини зеленуватий або блакитний відтінок. Чорний звужений, прямий, короткий дзьоб і довгий хвіст. Крило сіро-блакитного кольору зі світлими поперечними смужками.

Номер слайду 5

Найкраще за все снігур оселяється в чагарникових заростях та густому підліску хвойних і листяних фітоценозів. Його гнізда частенько можна знайти в молодих ялинових лісонасадженнях, що забезпечують надійне прикриття. Оскільки хвойних лісів на континенті стає все менше, снігурі частіше знаходять притулок у міських садах і парках, особливо там, де ростуть хвойні дерева та чагарники, і умови існування наближені до природних. Снігур гніздиться на території всієї Європи

Номер слайду 6

Більшість сорок живуть осіло - тільки невеликі групи цих птахів здійснюють сезонні міграції після того, як їх нащадки стануть самостійними. Поза гніздовим сезоном товариські сороки тримаються дрібними, але дуже галасливими зграйками, наповнюючи повітря своїм скреготливим галасом. Сороки у всьому почуваються однаково чудово: вони жваво скачуть гілками дерев, а по землі ходять величавим кроком або ж бігають підтюпцем. З боку політ сороки може здатися повільним і важким, але насправді вона цілком пристойно володіє мистецтвом польоту. Сороки - птахи всеїдні, їх багатий раціон змінюється зі зміною пір року.

Номер слайду 7

Яструб малий тяжіє до лісової місцевості з відкритим простором. Це типовий орнітофаг. Хоч він і спеціалізується на ловлі лісових птахів, але зустріти його на полюванні можна в будь-якому середовищі існування. Він часто полює в міських або сільських садах та парках. Малий яструб не надає перевагу певному виду, а ловить усіх. Самці, зазвичай, добувають маленьких птахів – на зразок зябликів або горобців, в той час як самиці в основному ловлять дроздів і шпаків, хоч здатні вбити і більшого птаха (вагою 500 г і більше). Яструб, полюючи у лісі, спочатку виглядає здобич з укриття, а потім стрімко кидається на неї.

Номер слайду 8

. Було виявлено, що основними секретами, що роблять хатніх горобців такими успішними, є три риси: готовність скуштувати нові види їжі, стійкість до стресу та потужна імунна система. За цими трьома показниками відрізнялись популяції горобців, що давно заселили певну територію і ті, що знаходяться в стані заселення нових земель. Хатній горобець є відомим прикладом птаха, що здавна добре пристосувався до співіснування з людиною

Номер слайду 9

У природі їх визначають за розмірами, чорним кольором оперення і характерним криком «кар-кар». Шлюбні ігри в повітрі, коли птахи кружляють і ганяють один одного, починаються дуже рано — в лютому і навіть у кінці січня. Великі гнізда мостять високо на деревах. За характером живлення — всеїдні птахи. Охоче поїдають падло, живих дрібних хребетних, комах тощо. Як і хижі птахи, неперетравлені рештки їжі викидають через рот у вигляді погадок.

Номер слайду 10

Людина і природа – невід’ємні Зима – це, як правило, завжди сніг, мороз, холодно , а пташкам ще й голодно. Адже вони не могли знайти їжу під глибоким сніговим покривом.

Номер слайду 11

А ми їм допоможемо.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку