Презентація "Різноманітність насінних рослин"

Про матеріал
Насінні рослини є найбільшою за кількістю видів групою рослин. Вони поділяються на дві великі групи - голонасінні та покритонасінні. Насінні рослини мають ряд пристосувань і особливостей розвитку, що виникли в ході еволюції і дозволили їм зайняти панівне положення в царстві рослин, — внутрішнє запліднення, розвиток зародка всередині насінного зачатка і наявність насіння. Дана презентація допоможе пригадати вивчений матеріал та набути нових знань. Познайомить з особливостями голонасінних рослин та їх різноманітністю. Розкриє відмінності однодольних та дводольних рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувалавчитель біологіїОрлівського НВКНовгород-Сіверської міської ради. Бабак Валентина Миколаївна. Різноманітність насінних рослин10 класпрофіль

Номер слайду 2

Повторення1. Назвіть характерні особливості групи Ембріофіти.2. Які дві фази є в життєвому циклі ембріофітів.3. Чим відрізняється група печіночників від судинних рослин?4. Назвіть характерні ознаки судинних рослин.5. Які рослини належать до мікрофільних? 6. Охарактеризуйте їх.7. Які рослини належать до макрофільних.8. Охарактеризуйте їх.

Номер слайду 3

Особливості насінних рослин. Найбільша група рослин, що представлена голонасінними та покритонасінними. Розмножуються без води, бо спермій рухається всередині пилкової трубки. Утворюють насіння, що містить запас поживних речовин і зародок.

Номер слайду 4

Голонасінні 1. Життєві форми — дерева, кущі2. Мають добре розвинені вегетативні органи3. Кора і деревина хвойних має багато смоляних канальців із живицею4. Листки у вигляді голок або лусок, живуть кілька років5. Розмножуються насінням, яке розвивається в шишках6. Запилення здійснює вітер

Номер слайду 5

Життєвий цикл голонасінних на прикладі сосни звичайної

Номер слайду 6

Різноманітність голонасінних рослин Клас Саговникові – 130 видів (саговник)Клас Гнетові – 70 видів (гнети, ефедра, вельвічія)Клас Гінкгові – 1 вид (гінкго дволопатеве)Клас Хвойні – 560 видів (сосна, ялина, туя, кипарис, тис, кедр, секвоя модрина)

Номер слайду 7

Клас САГОВНИКОВІДеревовидні рослини, стовбури яких циліндричні чи бульбовидні. Листки великі, папоротеподібні, розміщені пучком на верхівці стовбура. Відомі мільйони років.

Номер слайду 8

Клас ГНЕТОВІ Це кущі, ліани, інколи дерева. Листки супротивні, цільнокраї . Від стовбура вельвічії відходить 2 листки (1,5 м), які ростуть все життя рослини (100 років).

Номер слайду 9

Клас ГІНКГОВІГінкго – єдиний представник класу, “живий пам’ятник”. Росте в Китаї, Японії. В перекладі з японської гінкго – “срібний абрикос”. Дерево заввишки 30-40м (росте до 1500 років), листки трикутної форми.

Номер слайду 10

Клас ХВОЙНІРід Ялиця. Дерева мають м’яку хвою

Номер слайду 11

Рід Модрина. Дерева з опадаючою хвоєю, ростуть 300-400 років. Деревина може зберігатись тисячі років.

Номер слайду 12

Рід Ялівець. Кущі, невеликі дерева. Мають шишкоягоди – шишки, утворені м'ясистими лусками.

Номер слайду 13

Рід Секвоя. Одне з чудес природи. У давнину ці дерева росли на території усієї Північної півкулі. Зараз збереглися лише залишки давніх лісів на заході Північної Америки та в Каліфорнії.

Номер слайду 14

Рід Кипарис. Кипари́с — це дерево до 30–35 м заввишки з вузько-пірамідальною формою крони в молодому віці і широко-пірамідальною, інколи розпростертою — в зрілому. Хвоя м'яка, світло-зелена, пір'ясто-гребінчаста, на зиму опадає разом з вкороченими пагонами. Рослина світлолюбна, швидко росте, живе до 500–600 років. Зустрічаються окремі дерева, вік яких досягає до чотирьох-шести тисяч років.

Номер слайду 15

Рід Тис. Тис ягідний занесено до Червоної книги України. Рідкісний реліктовий вид. Це вічнозелена деревидна або кущевидна рослина Родини Тисові (Taxaceae), Роду Тис (Taxus) висотою від 25 до 30 м. Період життя 700-1500 років, (більше 1м). Кора червонувато – бура, на молодих пагонах гладка, на грубших гілках і стовбурах лущиться від старості.

Номер слайду 16

Покритонасінні, їх особливості - найбільша група рослин, понад 250000 видів;

Номер слайду 17

- є дерева, кущі та трави;

Номер слайду 18

- наявність квітки;

Номер слайду 19

– наявність зав’язі та плодів, які зберігають насінні зачатки та насіння;

Номер слайду 20

- подвійне запліднення: один спермій запліднює яйцеклітину, а другий центральну клітину зародкового мішка.

Номер слайду 21

– жіночий зародок – восьмиядерний зародковий мішок без архегоніїв;

Номер слайду 22

– чоловічий зародок – пилкове зерно (пилок), що складається із двох клітин – сперміїв;

Номер слайду 23

– різні способи запилення: вітром, комахами, водою, тваринами;

Номер слайду 24

Клас Однодольні рослини

Номер слайду 25

Клас Дводольні рослини

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 16. Виконати онлайн-тестиhttps://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8637627

pptx
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
5253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку