Презентація на тему: "Складання характеристики виду за видовими критеріями"

Про матеріал
У цій презентації ми розглянемо якими є критерії виду, а також складемо характеристику панди великої за видовими критеріями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складання характеристики виду за видовими критеріями

Номер слайду 2

Вступ. У цій презентації ми розглянемо якими є критерії виду, а також складемо характеристику панди великої за видовими критеріями

Номер слайду 3

Що таке критерії виду?Критерії виду – ознаки подібності між особинами одного виду, а також ознаки, за допомогою яких один вид відрізняють від іншого. Видову самостійність певної групи особин установлюють за такими критеріями: Морфологічний. Каріотипічний(генетичний)Фізіологічний. Репродуктивний. Біохімічний. Географічний. Екологічний

Номер слайду 4

Морфологічний критерій. Морфологічний критерій передбачає виділення та опис зовнішніх ознак у особин одного виду. Цей критерій є найзручнішим і тому широко застосовується в систематиці. Проте в природі трапляються види, що їх неможливо розрізняти за зовнішніми ознаками. Це види-двійники – морфологічно схожі між собою, але відрізняються за іншими ознаками. Так, за назвою пацюк чорний виявлено два види-двійники, в яких 38 та 42 хромосоми.

Номер слайду 5

Каріотипічний (генетичний) критерій пов'язаний з вивченням кількості хромосом у каріотипі та особливостей їхньої будови. Саме ці особливості визначають генетичну відокремленість як головну ознаку виду. Це пояснюється тим, що особливості та кількість хромосом впливають на перебіг мейозу й забезпечують відносну генетичну ізоляцію видів у природі. Це один із найнадійніших критеріїв, проте й він не є абсолютним. Так, усі шість видів-двійників малярійного комара мають 2n = 2, 46 хромосом є не лише в каріотипі людини, а й у люпину. Каріотипічний (генетичний) критерій

Номер слайду 6

Фізіологічний критерій. Фізіологічний критерій полягає в подібності процесів життєдіяльності особин одного виду.

Номер слайду 7

Репродуктивний критерій. Репродуктивний критерій пов’язаний із неможливістю схрещування особин різних видів через морфологічні, етологічні, каріотипічні та іншіі відмінності. Але й цей критерій «спрацьовує» не завжди: встановлено чимало різних видів, які можуть схрещуватися в природі й давати плідні гібриди. Прикладами є міжвидові гібриди зайця-русака й зайця-біляка, одно- й двогорбого верблюдів, терену й аличі та ін.

Номер слайду 8

Біохімічний критерій. Біохімічний критерій для визначення видової належності передбачає аналіз особливостей будови і складу макромолекул та перебігу певних біохімічних реакцій. Так, особини одного виду мають спільну структуру ДНК, синтезують подібні білки. Але й біохімічний критерій є відносним. Наприклад, для особин виду характерний білковий поліморфізм або в особин різних видів є однакові гени.

Номер слайду 9

Географічний критерій. Географічний критерій пов'язаний з тим, що кожен вид займає певну територію або акваторію (ареал). Але у величезної кількості видів ареали або збігаються, або перекриваються. Крім того, існують види, що не мають чітких меж поширення, а також види-космополіти, що мешкають на величезних просторах суходолу або Океану.

Номер слайду 10

Екологічний критерій. Екологічний критерій передбачає пристосованість до певних умов існування. Для кожного виду характерні певні умови середовища існування, що їх називають екологічною нішею. Так, жовтець їдкий росте на заплавних луках, а жовтець повзучий – по берегах річок. Однак існують види, які не мають суворої екологічної приуроченості

Номер слайду 11

Складання характеристики панди великої за видовими критеріями

Номер слайду 12

Біологічна класифікація панди великоїДомен: Еукаріоти. Царство: Тварина. Тип: ХордовіКлас: СсавціРяд: ХижіРодина: ВедмедевіРід: Ailuropoda. Вид: Ailuropoda melanoleuca

Номер слайду 13

Морфологічний критерій. Панда відрізняється від інших побратимів свого роду незвичайним забарвленням. Його тіло масивне, вкрите густим білим хутром з чорними плямами навколо очей, чорними вухами та чорними лапами. У довжину велика панда досягає 1,2-1,8 м і має масу 17-160 кг. Самці більші за самок за розміром на 10 %, а за масою на 20 %. На відміну від інших ведмедів, панда має досить довгий хвіст (10-15 см)

Номер слайду 14

Генетичний критерій

Номер слайду 15

Фізіологічний критерій. Всього на сон у панд йде близько 12 години на добу і навіть більше! активні ночами,починаючи від заходу сонця і до світанку. Нічна й сутінкова тварина,вдень спить на дереві. Поводження м’яке,вона не бореться, приборкується легко, цікава,і в цілому спокійна. У день доросла панда з'їдає до 30 кг бамбука та пагонів. Для захисту від бамбукових тріски стравохід і шлунок вистелені товстим шаром пружної слизової оболонки.

Номер слайду 16

Репродуктивний критерій. Особи одного виду можуть схрещуватися тільки між собою. Вагітність триває від 95 до 160 днів. Народжується 1 або 2 дитинчата. Дитинча важить від 90 до 130 грамів, що становить близько 1/800 маси матері, але на відміну від інших новонароджених дитинчат ведмедів покритий тонким шаром хутра.

Номер слайду 17

Біохімічний критерій. Теплокровна тварина, розводять не для хутра. Географічний критерійЄдина країна в якій можна зустріти велику панду- це Китай. Діапазон поширення — Південно-Східна Азія.

Номер слайду 18

Екологічний критерій. Великі панди мешкають у гірських районах, покритих бамбуковими лісами, в яких часто йдуть дощі. Висота цих місць становить від 1200 до 3100 метрів над рівнем моря. Для однієї дорослої пари панд необхідно близько 3 тис. га бамбукового лісу для нормального існування.

Номер слайду 19

Кінець. Критерії виду пов'язані між собою і визначають якісну особливість виду. Але жоден з них не є абсолютним. Лише в сукупності описані критерії дають змогу з достатньою надійністю встановити приналежність організму до того чи іншого виду.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 грудня 2022
Переглядів
19748
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку