Презентація "Різноманітність плазунів"

Про матеріал
Презентація використовується при вивченні теми "Різноманітність плазунів". В презентації подана класифікація класу Плазуни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

перший клас справжніх наземних хребетних тварин. Заселили різні ділянки суші, значна частина видів вторинно перейшла до життя у воді, але їхнє розмноження відбувається на суходолі. Основний спосіб пересування плазунів – повзання, плазування по землі ( звідси і назва класу). Сучасна фауна налічує понад 6 тис. видів, з них на Україні – 20.

Номер слайду 3

Усі сучасні плазуни, за винятком гатерії - “живої викопної тварини”, що збереглася лише на островах Нової Зеландії, належать до трьох рядів: 5,7 тис. видів 250 видів 21 вид

Номер слайду 4

об`єднує рептилій, тіло яких вкрите роговими лусками і щитками різної форми. Шкіра змії

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Найдовша ящірка в світі – Комодський варан.

Номер слайду 7

нічні ящірки з великими очима, які не мигають. На пальцях тварин містяться спеціальні щіточки з мікроскопічних волосків або щетинок, за допомогою яких тварини чіпляються до шершавої поверхні й можуть лазити по стелі догори ногами.

Номер слайду 8

Група ящірок, яким притаманні змієподібна форма тіла і відсутність кінцівок. Відрізняються від змій відсутністю помітної шиї, наявністю рухомих повік і вушних отворів,здатністю до автотомії. веретінниця жовтопуз

Номер слайду 9

Зелена ігуана Бородата агама

Номер слайду 10

мають стрункий видовжений тулуб і довгий ламкий хвіст. На території України поширені зелена прудка живородна

Номер слайду 11

Екзотичні ящірки. Поширені в тропічних лісах. Здатні змінювати забарвлення шкіри залежно від стану тварини та зовнішніх умов.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Безногі лускаті тварини, пристосовані до повзання на череві. Пояси кінцівок і самі кінцівки відсутні.

Номер слайду 14

Хребет змії складається з великої кількості хребців (140- 435). До них кріпляться ребра, які упираються в шар м`язів і з`єднані з черевними щитками. Рух ребер забезпечує досконале переміщення тіла змії. ребра хребет

Номер слайду 15

Прозорі і нерухомі повіки приростають до поверхні ока. Звідси гіпнотичний погляд змії.

Номер слайду 16

Змії можуть дуже широко розкривати рот і ковтати здобич цілком. Кістки нижньої щелепи рухомо з`єднані між собою зв`язками, які розтягуються під час ковтання здобичі.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Язик змії слугує органом дотику та хімічного чуття. Змія куштує все, що її оточує, навіть повітря, - раптом трапиться щось їстівне.

Номер слайду 19

Пітони й удави – величезні неотруйні змії. До удавів належить найбільша змія – анаконда (понад 10 метрів). Полює із засідки і душить жертву, обвиваючись навколо неї кільцями.

Номер слайду 20

На території України живе кілька видів неотруйних вужевих змій, які вбивають свою жертву механічною дією зубів або ковтають її живцем. Полоз жовточеревий Вуж звичайний Мідянка

Номер слайду 21

Морські змії – тропічні форми, їхня отрута найсильніша серед отрут інших змій. Більшість видів живе в морі, тут вони розмножуються живородінням. Агресивні в період розмноження. Хвіст у цих плазунів широкий, ластоподібний. Оливкова морська змія.

Номер слайду 22

Надзвичайно отруйні. У тіло жертви отрута проникає, коли змія кусає її передніми зубами.

Номер слайду 23

Наприклад, індійська кобра на відстані двох метрів влучно вистрілює порцію отрути в очі нападника. Отрута спричинює різке подразнення очей, що навіть може призвести до сліпоти. Деякі аспідові змії плюються отрутою.

Номер слайду 24

Найнебезпечніші для людини – гадюкові змії. Вони мають найдосконаліший отруйний апарат. Отрута виробляється видозміненими слинними залозами і стікає по каналах великих передніх зубів.

Номер слайду 25

Як розпізнати отруйну змію? Характерною особливістю будови гадюки, за якою її легко відрізнити від вужа, полоза або мідянки, є трикутна форма голови. 1. 2.

Номер слайду 26

Гадюки кусають людину тільки тоді, коли вважають, що їм загрожує небезпека. У разі укусу змії необхідно ввести протизміїну сироватку. Для зменшення кількості отрути, впорснутої змією, необхідно зразу ж видалити її рештки з поверхні шкіри (змити розчином марганцевокислого калію або чистою водою) і відсмоктати з ранки. 3. Відсмоктування отрути цілком безпечне, якщо це робити добре змоченими слиною губами і зразу ж випльовувати висмоктане. 4. Після першої допомоги потерпілого треба відвести у затінок чи в приміщення й давати багато пити (молоко, чай тощо) для скорішого виведення з організму отрути. 5. Потерпілого треба якнайшвидше доставити у лікарню.

Номер слайду 27

спеціальні ферми для змій, де від цих тварин періодично одержують отруту і намагаються їх розводити.

Номер слайду 28

Полоз леопардовий Мідянка Полоз жовточеревий Полоз лісовий Гадюка степова Полоз чотирисмугий Гекон кримський Ящірка жовтопуз Полоз жовточеревий

Номер слайду 29

Група рептилій, яка має кістковий панцир. У разі небезпеки він захищає тварину від хижаків.

Номер слайду 30

Черепаха ховає під панцир голову, лапи і хвіст. Панцир складається зі спинного (1) і черевного (2) щитків. Верхній щит приростає до ребер (3) і хребта(4). Нижню частину панцира утворюють кістки скелета: ключиці й ребра. 1 1. 4. 2. 3.

Номер слайду 31

Черепахи позбавлені зубів, натомість мають у щелепах рогові пластинки, якими відкушують траву і вбивають здобич.

Номер слайду 32

Нині відомо близько 250 видів черепах. Живуть ці тварини у воді на суходолі Слонова черепаха Морська черепаха

Номер слайду 33

У фауні України відомий лише один вид – черепаха болотяна. Живе у стоячих водоймах до 30 років. На суходіл виходить, щоб погрітися на сонці або відкласти яйця. Живиться дрібною рибою, пуголовками і жабами.

Номер слайду 34

Це давні плазуни, які існували разом з динозаврами (80 млн. років тому). Серед рептилій крокодили – найбільш високоорганізована група, яка налічує 21 вид.

Номер слайду 35

У зв`язку з пристосуванням до напівводного способу життя тварини мають видовжене тіло (від 1,5 до 7 м.) сплюснуте зверху вниз, вкрите роговими щитками. Хвіст сплюснутий з боків і слугує основною зброєю нападу. На задніх кінцівках є плавальні перетинки.

Номер слайду 36

Очі та ніздрі розміщуються на верхній стороні голови, що дає крокодилам можливість дихати атмосферним повітрям і спостерігати довкола, перебуваючи у воді. Ротова порожнина ізольована від глотки, що дозволяє дихати через ніздрі з відкритою пащею під водою. Особлива будова легенів дає можливість тривалий час знаходитися у воді. Ніздрі та вушні отвори закриваються клапанами.

Номер слайду 37

відносно невеликі крокодили, довжина тіла становить близько 2,5 метра. Винятком є амазонський алігатор до 5 м. Становить небезпеку для людини. Міссісіпський алігатор

Номер слайду 38

крокодили з довгою вузькою мордою. Довжина тіла до 6 метрів. Живуть на півдні Індії. Причаївшись, гавіал чекає на здобич, а побачивши рибу, різко хапає жертву зубами. Живляться рибою.

Номер слайду 39

В водоймах тропічної Африки живе нільський крокодил (довжина до 8 м.). Крокодил раптово вискакує з води, стрибає, хапає бідолашну антилопу за морду і намагається затягти у воду. Нападає і на людей.

Номер слайду 40

На суходіл крокодили виходять для відпочинку і для розмноження. Самка відкладає від 20 до 100 яєць, які закопує в пісок. У багатьох видів самки захищають кладку.

Номер слайду 41

Усі види крокодилів - рідкісні, тому охороняються. У багатьох країнах існують ферми для розведення цих тварин.

Номер слайду 42

Вони є регуляторами чисельності безхребетних та дрібних хребетних тварин. Ящірки і змії активно знищують комах та дрібних гризунів – шкідників сільськогосподарських культур. М`ясо великих ящірок (ігуан, варанів), змій і черепах (супової, слонової) вживають у їжу. Зміїну отруту використовують у фармацевтичній промисловості. Шкіру крокодилів та деяких змій, а також роговий панцир черепах використовують для виготовлення різних виробів.

Номер слайду 43

Виконала: учитель біології Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів №2 Полтавської міської ради Полтавської області «спеціаліст вищої категорії» Ємеліна Олена Василівна Дякую за увагу!

ppt
Додав(-ла)
Ємеліна Олена
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
3524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку