Презентація "Різноманітність плазунів"

Про матеріал
Презентація на тему "Різноманітність плазунів" для вивчення та закріплення матеріалу з теми по біології учнями 7 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність плазунів. Вчитель Ковтун Н. В.

Номер слайду 2

Плазуни Плазуни, або рептилії (Reptilia) – тварини, що знаменують собою розрив прямої залежності від водного середовища і перехід до цілком наземного існування. Освоєння рептиліями суші відбулося завдяки зміні способу розмноження: замість ікринок, з яких з’являються рибоподібні личинки, рептилії здебільшого відкладають яйця.

Номер слайду 3

Черепахи. Черепахи – ряд плазунів з кістковим панцирем, у якому міститься тіло. Налічують близько 250 видів черепах, які живуть на суходолі, у прісних водоймах та морях. Зубів у черепах немає. Їхню функцію виконують рогові чохли, що мають гострі краї та вкривають щелепи. Великого розвитку досягає мускулатура кінцівок, тулубова майже зникла.

Номер слайду 4

ЛускатіЛускаті– ряд плазунів, у яких на поверхні тіла наявні рогові луски і щитки. Це найбільш численна і процвітаюча група рептилій, які живуть майже скрізь на суходолі, окремі види – у прісних водоймах (анаконда, водяні вужі) та морях (морські змії). Це також єдина група плазунів, у якій можна знайти як живородні, так і яйцеживородні та яйцекладні види. До ряду лускатих належать хамелеони, ящірки та змії.

Номер слайду 5

Хамелеони Хамелеони – це група лускатих, у яких тулуб сильно стиснутий з боків, коротка шия, пальці у вигляді клешень та чіпкий хвіст. Довжина тіла – від 4 до 60 см. На голові у багатьох видів є рогові та шкіряні вирости. Язик довгий, здатний далеко викидатися для захоплення здобичі. Очі великі, з товстими зрослими повіками і маленьким отвором для зіниці. Забарвлення тіла може швидко мінятися. Найбільшим за розміром є хамелеон мадагаскарський (понад 50 см довжини).

Номер слайду 6

Ящірки. Ящірки – це група лускатих, більшість з яких має добре розвинені п'ятипалі кінцівки й рухомі повіки. Ці плазуни заселяють всю земну кулю, їх немає лише у великих водних басейнах. Найбільші ящірки мають довжину тіла 3 м (варан індонезійський, варан індійський смугастий), найменші – декілька сантиметрів (гекон кримський, гекон сцинковий). Трапляються серед ящірок види, у яких ніг взагалі немає (веретільниця ламка, жовтопузик). Більшості ящірок властива здатність відламувати хвіст при подразненні. 

Номер слайду 7

Крокодили Крокодили – ряд плазунів, у яких видовжене тіло, вкрите роговими щитками. Це – найбільш високоорганізована група сучасних рептилій, які мають багато пристосувань до напівводного способу життя: плавальні перетинки між пальцями задніх ніг, довгий хвіст, стиснутий з боків, виступаючі над поверхнею голови очі та ніздрі, клапани в ніздрях і слухових отворах тощо. На відміну від інших плазунів, крокодили мають чотирикамерне серце, зуби з коренями та ін.

pptx
Додав(-ла)
Ковтун Наталя
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
27 січня 2023
Переглядів
458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку