Презентація "Різноманітність птахів, їхнє значення в природі та в життілюдини"

Про матеріал
У класі Птахи виділяють три надряди – Пінгвіни, Безкільові й Кільогруді, які поділяються на 40 рядів, а ті, у свою чергу, – на відповідні родини, роди й види. Безкільові – надряд птахів, які не здатні до польоту. У цих тварин довга шия, недорозвинені крила, грудина без кіля і добре розвинені задні кінцівки. Пінгвіни – надряд птахів, які втратили здатність до польоту і пристосовані до плавання та пірнання. У цих птахів тіло обтічне з лускоподібним оперенням, крила перетворилися на ласти, пальці з плавальною перетинкою, грудина має розвинений кіль, кістки важкі і містять маслянистий кістковий мозок та ін. Пінгвіни поширені в південній півкулі, від берегів Антарктиди до Австралії, Африки і Південної Америки. Ряд Пінгвіноподібні представлений однією родиною Пінгвінові з 18 видами: пінгвіни імператорський, королівський, галапагоський, очковий, малий, золотоволосий та ін. Найбільшим серед пінгвінів є пінгвін імператорський, який досягає 120 см у висоту і 45 кг ваги, а найменшим – пінгвін малий з довжиною тіла до 40 см. Кільові (Новопіднебінні, або Типові птахи) – надряд птахів, які зберегли здатність до польоту. Ці птахи становлять основну масу сучасних видів. У них грудина має добре розвинений кіль, кістки пневматичні, пір'я має зімкнуті опахала, розвинена куприкова кістка та ін. Надряд Кільові об'єднує близько 35 рядів птахів, з яких найбільше значення в умовах України мають Куроподібні, Гусеподібні, Дятли, Соколоподібні, Совоподібні, Лелекоподібні, Журавлеподібні і Горобцеподібні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оберіть номера , які відповідають класу Птахи Шкіра суха. 12. Розвиток непрямий. На повнрхні тіла є рогові луски. 1 коло кровообігу. Серце 4 камерне. Голова, шия, тулуб і кінцівки. Повітряна камера в структурі яйця. Регенерація. Холоднокровні тварини. Передні кінцівки - крила. Розмножуються яйцями. Інкубація.

Номер слайду 2

Відповіді: 1 4 6 9 10 11

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Різноманітність птахів Пінгвіни Безкілеві Кілегруді (Страусоподібні)

Номер слайду 5

Пінгвіни Налічують 16 видів. Крила видозмінені в ласти. На ногах 4 пальці (3 з’єднані плавальною перетинкою.) На грудині є кіль. Пташенята нагніздні.

Номер слайду 6

Пінгвін Аделі Очковий пінгвін

Номер слайду 7

Галапагоський пінгвін Імператорський пінгвін

Номер слайду 8

Безкілеві (Страусоподібні) Налічують 7 видів. Грудина без кіля. Не здатні до польоту, пересуваються на задніх кінцівках. Пташенята виводкові.

Номер слайду 9

Страус Ему Страус Нанду Африканський страус Ківі

Номер слайду 10

Куроподібні 280 видів. Птахи середньої величини. Короткий міцний дзьоб. Крила короткі, широкі. Ноги чотирипалі (3 вперед, 1 назад). Пташенята виводкові.

Номер слайду 11

Фазан звичайний Сіра куріпка

Номер слайду 12

Тетерев Глухарь

Номер слайду 13

Гусеподібні Більше 200 видів. Шия довга, хвіст короткий. Водоплавні. На ногах 4 пальці (3 пальці з’єднані перетинкою). У дзьобі рогові пластинки утворюють особливий цідильний апарат. Пташенята виводкові.

Номер слайду 14

Гусак сірий Лебідь-шипун

Номер слайду 15

Червонозоба казарка Шилохвость

Номер слайду 16

Дятли 400 видів. Мешканці лісів. Дзьоб вигнутий, долотоподібний. Язик довгий, тонкий. На ногах 4 пальці (2 спереду і 2 позаду) пристосовані до лазіння по деревах. Пташенята гніздові.

Номер слайду 17

Строкатий дятел Чорний дятел Зелений дятел

Номер слайду 18

Соколоподібні 290 видів. Денні хижаки. Дзьоб гачкуватий, пальці сильні, з гострими загнутими пазурами. Крила довгі. Пташенята нагніздні.

Номер слайду 19

Яструб Сокіл Гриф Орел білоголовий

Номер слайду 20

Совоподібні 144 види. Нічні хижі птахи, мають великі очі. Добре розвинений слух. Дзьоб сильний з загнутим у низ гострим кінчиком. Пташенята нагніздні.

Номер слайду 21

Сова вухата Сова болотна Сич хатній

Номер слайду 22

Горобцеподібні 5100 видів. На ногах 4 пальці, 1 палець повернутий назад. Живляться різноманітною їжею. Нагніздні.

Номер слайду 23

Синиця Сойка Дрізд білобровий Сорока

Номер слайду 24

Лелекоподібні 118 видів. Шия і кінцівки дуже довгі. Дзьоб прямий і гострий. Нагніздні.

Номер слайду 25

Лелека білий Лелека чорний Чапля сіра Чапля жовта

Номер слайду 26

ppt
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
4060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку