Презентація "Робота з дітьми з вадами зору"

Про матеріал
Матеріал для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Навчання дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітньому просторі пов’язане із численними труднощами та бар’єрами. Це своєрідний виклик і для самої дитини, і для її батьків, і для вчителів, і для освітньої системи в цілому. Так, якщо ви вчитель початкової школи та у вашому класі з’явиться дитина з порушеннями зору, будьте готові до того, що спочатку вас можуть приголомшити відмінності її потреб від потреб інших учнів класу. Але незабаром ви помітите, що це така ж дитина, як і решта учнів класу, вона так само старанна чи трохи розгублена і неуважна, дуже любить потеревенити або серйозна і мовчазна, акуратна і пунктуальна чи розбишака... і так само допитлива і відкрита до нового.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика роботи з дітьми з вадами зору. Підготувала Бикова Оксана Миколаївна

Номер слайду 2

Бар’єри в освітньому просторідля дітей із порушеннями зору:визначення стратегій підтримкикомандою фахівців. Навчання дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітньому просторі пов’язане із численними труднощами і бар’єрами. Це своєрідний виклик і для самої дитини, і для її батьків, і для вчителів, і для освітньої системи в цілому. Так, якщо ви вчитель початкової школи і у вашому класі з’явиться дитина з порушеннями зору, будьте готові до того, що спочатку вас можуть приголомшити відмінності її потреб від потреб інших учнів класу. Але незабаром ви помітите, що це така ж дитина, як і решта учнів класу, вона так само старанна чи трохи розгублена і неуважна, дуже любить потеревенити або серйозна і мовчазна, акуратна і пунктуальна чи розбишака... і так само допитлива і відкрита до нового. І цій дитині, як і всім іншим у класі, потрібні ваші підтримка, терпіння, любов і всі ті унікальні якості, які притаманні справжньому вчителю.

Номер слайду 3

Для успішної реалізації освітнього шляху такому учневі потрібно: відчувати себе комфортно і в безпеці у класі та школі, на уроці, прогулянці, екскурсії; працювати з людьми, які розуміють наслідки зорового порушення для навчальних можливостей; отримувати відповідні навчальні ресурси та технології, матеріали та адаптивне обладнання для ефективного навчання; розвивати позитивну самооцінку, отримуючи щоденні можливості для успіху.

Номер слайду 4

Основними труднощами у навчанні, пов’язаними з порушенням зору, є: зниження практичного досвіду навчання, бо діти не здатні безпосередньо засвоювати навички зі спостережень за об’єктами і взаємодій; формування узагальнених уявлень та пізнавальний розвиток; навички комунікації і взаємодії; навички самообслуговування;навички орієнтування і мобільності.

Номер слайду 5

Оцінювання, збір інформаціїКомплексне психолого-педагогічне оцінювання розвитку дитини здійснюється фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів. Це процес збору та інтерпретації кількісної та якісної інформації про особливості розвитку дитини з метою визначення її особливих освітніх потреб, розроблення рекомендацій щодо освітньої програми, організації освітнього середо-вища, особливостей організації психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг, відповідно до потенційних можливостей дитини.

Номер слайду 6

Команда підтримки. З метою забезпечення ефективності освітнього процесу дітей з особливими потребами, які здобувають освіту в умовах інклюзивного навчання в закладах загальної середньої та дошкільної освіти, утворюється команда психолого-педагогічного супроводу.

Номер слайду 7

У закладі загальної середньої освіти до її складу входять:постійні учасники: директор або заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель початкових класів (класний керівник), учитель-предметник, асистент учителя, практичний психолог, соціальний педагог, учитель-дефектолог (тифлопедагог для дітей з порушеннями зору), учитель-реабілітолог та батьки (один з батьків) або законні представники (далі — батьки) дитини;залучені фахівці: медичний працівник закладу освіти, лікар, асистент дитини; спеціалісти системи соціального захисту населення, служби у справах дітей та інші фахівці за потребою.залучені фахівці: медичний працівник закладу освіти, лікар, асистент дитини; спеціалісти системи соціального захисту населення, служби у справах дітей та іншіфахівці за потребою

Номер слайду 8

Основні завданнязбір інформації про особливості розвитку дитини, її інтереси, труднощі, освітні потреби на етапах створення, реалізації та моніторингу виконання індивідуальної програми розвитку; визначення напрямів психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг, що можуть бути надані в межах закладу освіти на підставі висновку ІРЦ, та забезпечення надання цих послуг;розроблення ІПР для кожної дитини з ООП та моніторинг її виконання з надання методичної підтримки педагогічним працівникам закладу освіти з організації інклюзивного навчання; створення належних умов для інтеграції дітей з ООП в освітнє середовище; проведення консультативної роботи з батьками дітей з ООП щодо особливостей їхнього розвитку, навчання і виховання;проведення інформаційно-просвітницької роботи у закладі освіти серед педагогічних працівників, батьків дітей з метою недопущення дискримінації та порушення прав дитини, формування дружнього та неупередженого ставлення до дітей з ООП.

Номер слайду 9

Адаптація просторово-фізичного середовища для дітей із порушеннями зору. Безпечність оточуючого простору для кожної дитини є важливою. Дитина з порушенням зору зустрічається з додатковими труднощами під час звикання до простору школи, класу, спортивного залу, їдальні, туалету, ігрового майданчика. Такі діти потребують додаткових орієнтирів у просторі: напрямні вздовж підлоги чи стіни, таблички збільшеним шрифтом та шрифтом Брайля з позначенням приміщень,контрастне виділення дверей (наприклад, темний короб дверей на світлій стіні, світлі двері та темна дверна ручка), контрастно пофарбовані сходи тощо. Доцільно познайомити дитину із простором школи та класу заздалегідь, перед початком навчального року.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Як супроводжувати дитину з порушеним зоромв незнайомому просторі?Під час зустрічі зі сліпою людиною підійдіть першим і, привітавшись, назвіть себе. Запитайте, чи все гаразд, чине потрібна якась допомога, чи хоче вона, щоб ви її супроводжували. Якщо людина погоджується, запропонуйте їй взяти вас за лікоть. Легенько торкніться її руки. Запитайте, з якого боку їй зручніше йти. Якщо ви несете якусь річ у руках (сумку), тримайте її з протилежного боку. Тримайте свою руку зігнутою під кутом 90 градусів. Якщо ви значно нижчі за людину, яку супроводжуєте, їй буде зручніше торкатися вашого плеча. Якщо ви вище, людині буде зручніше триматися вашого зап’ястка.

Номер слайду 13

Супровід у приміщенніСліпій людині необхідно забезпечити комфортне й безперешкодне пересування у приміщенні. Не залишайте у проходах речі, які заважатимуть пересуванню. Вільним має бути і простір навколо столів і стільців. Підлога не повинна бути слизькою, килими слід надійно прикріпити. Контрастні смуги на килимі та вздовж стін можуть стати хорошим орієнтиром для людей із залишковим зором. Для незрячих людей важливий строго встановлений порядок розташування речей. Завжди повідомляйте людину про рухомі об’єкти або меблі у приміщенні. Відкривайте та закривайте двері повністю, не залишаючи їх напіввідкритими.

Номер слайду 14

основні правила етичного спілкування тавзаємодії з людьми з порушеннями зору Спілкуючись зі сліпою людиною або з людиною з ослабленим зором, важливо пам’ятати: кожна людина є індивідуальною особистістю, і це слід враховувати. Не відмовляйте сліпому у спілкуванні, розповідайте про побачене. Говоріть чітко, звичайним нормальним голосом. Не потрібно говорити надто повільно або голосно. Більшість людей з порушеннями зору не має проблем зі слухом. Такі люди не в змозі вас бачити, але дуже чутливі до інтонації. Не бійтеся використовувати у розмові такі слова, як «Подивіться!» чи «Бачите?». Люди з порушеннями зору також їх використовують. Навпаки, уникайте слів і виразів: «помацайте», «я вас відведу/проведу». Замінюйте їх на такі:«подивіться», «я піду з вами, якщо ви не проти».

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Використані джерела: Костенко Т. М. Навчання дітей із порушеннями зору : навчально-методичний посібник / Т. М. Костенко, І. М. Гудим. — Харків : Вид-во «Ранок», 2019. — 184 с.

pptx
Додано
8 листопада 2023
Переглядів
892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку