Презентація "Робота з учнями, які мають підвищену(понижену) мотивацію до навчально-пізнавальної діяльності в умовах очного та дистанційного навчання"

Про матеріал
Дана презентація стане у нагоді при виступі на педагогічній раді заступникам з НВР та вчителям-предметникам
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з учнями,які мають підвищену(понижену) мотивацію до навчально-пізнавальної діяльності в умовах дистанційного та очного навчання. Підготувала:викладач історії Мельник К. В. Державний навчальний заклад “Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей”

Номер слайду 2

Така дісталась нам робота,Є в ній і радість і турбота,Є вічний пошук, безсонні ночі, -Та гріють душу дитячі очі.

Номер слайду 3

Потрібно, щоб усі учні вже із самого початку ясно бачили мету з усіма проміжними ланками й прагнули досягти її…Я. А. Коменський. К. Д. Ушинський писав: „ Навчання, що базується лише на інтересі, не дає зміцнити волю учня, оскільки не все в навчанні цікаве, і доводиться багато брати силою волі ”

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Стимул – це насамперед засіб, який спонукає учня до посиленої діяльності, своєрідний зовнішній поштовх, сила якого зростає залежно від його суспільної вагомості. Сюди можна зарахувати отримання пільг на екзаменах та інші суспільно-політичні, моральні, економічні причини.

Номер слайду 6

Стимули навчання, що використовуються при вивченні історії

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Мотив у навчанні – це усвідомлене учнем внутрішнє спонукання до дії. Він більш індивідуалізований у своїх проявах, ніж стимул. Наприклад: батьки, яких потрібно порадувати оцінкою, приємне відчуття власної майстерності або відчуття учнями радості від відкриття нового.

Номер слайду 10

Мотивація – це сукупність внутрішніх факторів, що обумовлюють поведінку і діяльність людини і підтримують її на необхідному рівні

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Мотивація — це інтереси, потреби, прагнення, емоції, переконання, ідеали, установки, які спонукають учня до діяльності. Мотивація сприяє появі в учня навчальної ініціативи й любові до навчання, спонукає його діяти з максимальною енергією в різних навчальних ситуаціях.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Необхідні умови мотивації до навчання в учня: -допитливість учня; -прагнення задовольнити свою допитливість; -бажання самовдосконалюватися; -досягнення поставленої мети.

Номер слайду 15

Зовнішня мотивація- виникає під впливом і тиском зовнішніх імпульсів - вимог, наказів, примусів, викликає зовнішній дискомфорт (людина зобов'язана виконувати чиюсь волю).- до зовнішньої мотивації відносяться завжди мотиви: соціальні, оціночні, на результат і т.п. Внутрішня мотивація- виникає «зароджується» під впливом внутрішнього дискомфорту (людина діє, щоб отримати внутрішнє задоволення, отримати позитивний психічний стан). - діяльність організовується за власною ініціативою, не залежить від чужої волі.-мотиви: внутрішнє задоволення, інтерес.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Причини, що викликають понижену мотивацію

Номер слайду 18

Методи і прийоми створення позитивного настрою на уроках

Номер слайду 19

ПРИЙОМИ І МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ

Номер слайду 20

1. Історію треба знати всім2. Історія цікава3. Історія сприяє розвитку культури взагалі4. Знання з історії розширюють кругозір5. Цікаві окремі факти6. Батьки вважають, що цей предмет важливий7. Історія спонукає мислити8. Під час уроку є можливість для висловлення своєї думки9. Подобається, як викладає вчитель. ВІДПОВІДІ УЧНІВ НА ЗАПИТАННЯ: ЩО ВАС СПОНУКАЄ ДО ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ

Номер слайду 21

Мета: визначити риси учня з високою мотивацією до навчання.Інструкція:  «А тепер уявімо учня з високою мотивацією до навчання. Ви можете його намалювати, написати, які риси характеру йому притаманні». Рефлексія: Які почуття переважали, коли Ви малювали?Чи багато таких учнів у нашому закладі?Чи можемо ми допомогти створити позитивну мотивацію?вправа: створення образу учня з високою мотивацією до навчання

Номер слайду 22

Навчально – методична проблема над якою працюю: Використання ІКТ на уроках як шлях підвищеннявмотивованості учнів до вивчення суспільних дисциплін

Номер слайду 23

Дистанційне навчання. Віртуальний учень може показати себе однокласникам, посперечатися з ними, побачити і почути їхню думку про свої досягнення в живому спілкуванні Комп'ютер - навчальний інструмент. Ні вчитель, ні учень не обмежений у часі “Неуспіх – недостатність зусиль”

Номер слайду 24

Дистанційне навчання

Номер слайду 25

Слухач організовує і формує свою діяльність самостійно, не маючи зразка (і бажано , не наслідуючи прогнозований) і звертається до тьютора у разі необхідності, коли потребує допомоги. Особливість дистанційного навчання

Номер слайду 26

Демотивуючі чинники підлітків

Номер слайду 27

Впровадження інтерактивної навчальної діяльності ставить такі завдання:враховувати індивідуальні особливості кожного учня;навчати школярів співпраці у виконанні групових завдань;формувати комунікативні вміння учнів;стимулювати моральні переживання взаємного навчання;працювати над вихованням в учнів бажання самовдосконалюватися і самовдосконалюватися самій;працювати з учнями в позаурочний час;використовувати в своїй діяльності можливості соціальних мереж;залучати учнів до пошуково-дослідницької роботи.

Номер слайду 28

Можливості використання ікт на уроках історії

Номер слайду 29

Розв'язування ребусів: ГолодоморІмператор

Номер слайду 30

https://padlet.com/osinskiy915/3hz4zx4pvp64 Використання PADLET Практичне заняття«життя на фронті та в тилу»

Номер слайду 31

Пам’ятка вчителю«З чого починається ефективний урок»На помилках учаться. Помилки навіть потрібні для навчального процесу. Діти не повинні боятися припуститися помилки. Давайте дітям максимально виявити свою ініціативу. Вчіть учнів самостійно думати і працювати. Творче ставлення до роботи й навчання — запорука ефективного уроку. Не у всіх дітей вистачає терпіння та наполегливості поступово переходити від простого до складного. Не давайте учням зневіритись у своїх силах. Якщо ваш голос виказує роздратування, розчарування та зневіру, діти запам’ятають саме ці емоції, а не мудрість, яку ви намагалися до них донести. Кожен учень по-своєму сприймає матеріал. Зважайте на це. Найкращий той діалог, у процесі якого діти відгукуються не на слова, а на думки. Добрій пам’яті передує пильна увага.

Номер слайду 32

Думки учня набагато продуктивніші за думки вчителя. Чогось навчитися можна тільки практикою. Повторювати вивчений матеріал потрібно з інтервалами. Так економніше та ефективніше. Створюйте проблемні ситуації на уроках. Там, де немає вибору, немає мислення. Якщо дитина дивується — вона починає мислити. Нові ідеї —— продукт творчої уяви. Зацікавленість — найдужча мотивація до навчання. Учіть дітей робити нотатки. Запам’ятовування матеріалу часто-густо залежить від його викладу. Про рівень учителя можна зробити висновок із того, як він уміє висловлюватися.Є два основні мотиви, які формують поведінку людини: отримати винагороду й уникнути покарання. Застосовуйте ці мотиви на уроках. Якщо вчитель стоїть, він більше привертає до себе увагу дітей. Плануйте дискусії, диспути на уроці. Це посилює увагу дітей. Учитель не повинен говорити без упину. Діти не встигають за його думками. Про те, наскільки цікавим є зміст уроку, робіть висновок не зі свого погляду, а з погляду учнів. Особливо ретельно готуйте початок уроку. Часто саме від нього залежить успіх усього заняття.

Номер слайду 33

«Той,  що прагне, зробить більше, ніж той, хто може!»«« Ти можеш!» - повинен нагадувати вчитель учневі.«Він може!» - повинен нагадувати колектив.«Я можу!» - повинен повірити в себе учень.»

Номер слайду 34

«Людина, що не знає нічого, може навчитися, справа тільки в тому, щоб запалити в ній бажання вчитися» - стверджував Д. Дідро. Отже, приходимо до висновку, що МОТИВАЦІЯ – це справді найкращий ключ до пізнання.

pptx
Додано
25 січня 2021
Переглядів
1470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку