Морфологія. Бобові належать до різноманітних життєвих форм — однорічних та багаторічних трав'янистих рослин, напівкущів, кущів, дерев, ліан. Листки здебільшого з прилистками, пірчасто- або пальчастоскладні, рідше прості; іноді пластинки листків мало-розвинуті або редуковані, а їхню функцію виконують листовидні черешки (філодії) або зелені стебла (кладодії). Квітки двостатеві, здебільшого неправильні, рідше правильні, з подвійною оцвітиною, поодинокі або в суцвіттях, частіше в китицях.
квітка бобових неправильна і складається з 5 неоднакових пелюсток, які отримали певні назви. Найбільша, називається парус, пара сусідніх, більш вузьких і розташованих симетрично - це весла або крильця, а дві останні, зрощені уздовж нижнього краю, названі човником, всередині якої в оточенні 10 тичинок поміщений тстовпчик маточки. Всі квітки бувають поодинокими або зібраними в суцвіття: кисть (люпин, горох), головку (конюшина) або простий парасольку (лядвенец). Їх кількість в суцвітті буває різний, аж до одного, але тоді досить великого розміру.
Плід у бобових — біб. Листявих рослин різне у різних видів. У конюшини листя трійчасте, у гороху, жовтої і білої акації, вики— перисте, у люпина — пальчікове. У клітини коренів метеликових рослин через кореневі волоски з ґрунту проникають азотфіксуючі (бульбочкові) бактерії, які поглинають і засвоюють вільний азот повітря, викликають розподіл і збільшення розмірів клітин, у результаті чого на коренях з'являються бульби. Усі органи метеликових багаті речовинами, що містять азот, зокрема білками. Після відмирання рослини ґрунт збагачується азотом.
Бобові в УкраїніВ Україні росте близько 310 видів, які становлять майже 6% видів дикоростучої флори країни. Бобові мають велике господарське значення. Серед них є чимало багатих на білкові речовини та вітаміни харчових рослин (квасоля, горох, боби, сочевиця, арахіс та ін.) та кормових (види люцерни, конюшини, еспарцету, чини, горошку та ін.).
Використання Бобові культури — горох, квасоля, боби — вирізняються високим вмістом білка і по поживності прирівнюються до м'яса, а по калорійності перевершують багато овочевих культур[1]. Деякі види дають цінні речовини: бальзами (міроксилон, копаїфера), гумі та дубильні речовини (аравійські акації та ін.), камеді (трагакантові астрагали), барвники (індигофера, дрік красильний та інші), цінну деревину (кампешове, чорне, червоне та сандалове дерева). Деякі види бобових використовуються в медицині (термопсис, солодець, буркун, калабарський біб, касія).