презентація "Родина Пасльонові"

Про матеріал
Матеріал призначено для дистанційного навчання під час карантину. Також можна використовувати під час викладання біології в штатних умовах і позакласних занять (гурткова робота).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОДИНА ПАСЛЬОНОВІ

Номер слайду 2

ЯК ПРАЦЮВАТИ Запишіть дату і тему уроку Записуйте всі свої міркування до зошита Заповніть паспорт родини

Номер слайду 3

ПІДГОТУЙТЕ ЗАГОТОВКУ ПАСПОРТА РОДИНИ № з/п Ознака Характеристика 1 Життєві форми 2 Будова квітки, суцвіття 3 Будова листка 4 Плід 5 Поширення 6 Значення 7 Представники

Номер слайду 4

Основні ознаки родини Пасльонові До складу родини входить підродина Пасльонові, що складається з 56 родів, усього ж до пасльонових культур належить 115 родів і 2678 видів, більша частина яких виростає в тропіках і субтропіках Америки. Уперше властивості пасльонових культур було описано у праці «Загальна історія справ Нової Іспанії» Бернардіно де Саагуна, складеній значною мірою зі свідчень аборигенів – ацтеків. Родина Пасльонові охоплює безліч їстівних рослин, зокрема вирощуваних у культурі, а також лікувальні та декоративні види, багато з яких отруйні. Представники родини – трав'янисті рослини, чагарники й невеликі дерева з черговим або супротивним (у місці суцвіть) листям, двостатевими актиноморфними або зигоморфними квітками, зібраними зазвичай у пазушні кінцеві суцвіття. Запилюються квітки пасльонових культур комахами, у тропіках же в запиленні беруть участі птиці та навіть дрібні ссавці. Родина поділяється на дві підродини – Пасльонові й Ноланові. Джерело : https://floristics.info/ua/statti/gorod/3357-paslonovi-roslini-plodovi-i-dekorativni.html

Номер слайду 5

Представники цієї родини ростуть у зонах з помірним, субтропічним і тропічним кліматом. Це травʼянисті рослини, а в тропіках можуть бути кущі та невеликі дерева. Листки у них частіше прості. Квітки з подвійною пʼятичленною оцвітиною. Пелюстки зростаються в трубочку. Усередині трубочки прикріпляються пʼять тичинок, у центрі розташована одна маточка. Квітки зібрані в суцвіття китиця або волоть. Плоди – ягоди та коробочки. Характерною особливістю пасльонових є наявність у їхніх органах отруйних речовин, багато з яких використовуються в медицині. Серед пасльонових багато цінних овочевих культур – картопля, помідори, баклажани, перець.

Номер слайду 6

Особливо виділяється картопля – найважливіша продовольча, кормова та технічна культура. Батьківщина картоплі – Південна Америка. Індіанці її вирощують уже 10 тисяч років. До Європи картоплю привезли в другій половині XVІ ст. і довго вважали її декоративною рослиною. Жінки навіть прикрашали свої сукні та капелюшки квітами картоплі. Тільки набагато пізніше, через півтора сторіччя, європейці почали споживати бульби, у тому числі й росіяни. В наш час існує близько 1000 сортів картоплі, які відрізняються за розміром, формою та кольором бульб (білі, рожеві, фіолетові). Бульби містять багато крохмалю, багаті вони й на вітамін С. Рослини картоплі отруйні, не містять отруйних речовин тільки бульби. Окрім харчових сортів картоплі, існують кормові й технічні. Перші використовують на корм худобі, другі – для добування крохмалю та спирту.

Номер слайду 7

Соковиті плоди помідорів дуже популярні у нас в Україні. Усі зелені органи помідорів, у тому числі й незрілі плоди, отруйні. Після дозрівання плодів отруйні речовини зникають, тому червоні (або жовті) помідори цілком їстівні та корисні. Незрілі зелені плоди можна споживати тільки після засолювання або теплової обробки (приготування ікри), у цьому випадку отрута руйнується.

Номер слайду 8

Баклажани мають великі видовжені плоди темно-фіолетового кольору. Їх вирощують в основному на півдні Україні. З баклажанів готують ікру й інші страви. Великі плоди перцю мають мʼясистий, але не дуже соковитий оплодень, який, дозріваючи, часто набуває жовтого, червоного або зеленого кольору. У ньому дуже багато вітаміну С, тому перець особливо корисно їсти в сирому вигляді. Хоча страви з нього – консерви і приправи – також дуже смачні й корисні.

Номер слайду 9

Тютюн і махорка – також представники пасльонових. Листки тютюну йдуть на виготовлення сигарет і цигарок, тому їх можна назвати отруйними, оскільки ми знаємо, що куріння шкідливе для здоровʼя. З листків махорки добувають лимонну кислоту, яка знаходить широке застосування в медицині, в кондитерській, консервній та інших галузях харчової промисловості. Білі квітки тютюну запашного відкриваються увечері, і дуже добре пахнуть. Яскраві різнокольорові віночки петуній на клумбах прикрашають вулиці міст, сквери й парки.

Номер слайду 10

Цікава рослина – фізаліс. У нього велика, роздута, бульбашко подібна чашечка, усередині якої міститься плід. Чашечка яскравого червоного або оранжевого кольору, тому фізаліс часто вирощують як декоративну рослину.

Номер слайду 11

Беладонна (красавка), дурман і блекота – бурʼяни й отруйні рослини, але їх використовують для виготовлення лікарських препаратів. У нас зустрічається бурʼян паслін чорний. Ця невелика травʼяниста рослина з дрібними білими квітками і чорними ягодами часто приваблює дітей, але їсти його не слід.

Номер слайду 12

ppt
Додано
25 березня 2020
Переглядів
5508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку