Презентація: "Роль сім'ї в житті людини"

Про матеріал

Пояснити зміст понять «сім'я», «сімейні обов'язки» та «конфлікт»; розвивати вміння характеризувати ієрархію родинних зв'язків у своїй сім'ї; розкрити роль родинного кола, сімейних свят і традицій у житті людини; обґрунтувати необхідність наявності обов'язків у кожного члена сім'ї і розкрити їх зміст на прикладах із власного родинного життя; вчити аналізувати причини виникнення та шляхи уникнення або розв'язання конфліктів у сім'ї. Виховувати любов і пошану до своєї рідні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку- телепередачі: Роль сімї в житті людини

Номер слайду 2

Що таке сім'я?

Номер слайду 3

DUTIES

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сім’я - тато, мама, діти. Родина - сім’я, бабуся, дідусь, інші родичі, які живуть разом. Рід - кілька поколінь, які походять від одного предка.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

РОДИННЕ ТЕПЛО Де сонце засинає вечорами Під тихі колискові давніх літ, У спогадах живе разом з піснями  Родинного тепла безмежний світ. Примножить щастя й радість із роками Тепло родинне, вишите добром, Якщо плекають діти із батьками У люблячих серцях його разом. Літа гайнуть у вирій за птахами, Минуле перейде у спогад-дим,  Та вічно залишатиметься з нами Тепло, яке нам дав батьківський дім.

Номер слайду 8

Сімейними цінностями можна назвати й передані з покоління в покоління речі та традиції. Традиції зближають, дарують тепло і затишок. Причому не важливо, що це за традиції: святкове застілля, стакан теплого молока перед сном, обід за великим столом, спільний перегляд фотографій, фільмів, похід в кіно, в театр та інше. Все це, безумовно, об’єднує нас і робить сім’ю міцнішою. Як відомо, кожна нація має власну картину того, що відбувається навколо, відповідно національній ментальності, і сімейні традиції в різних країнах свої. Для прикладу, в нашій країні найголовніше сімейне свято – це Новий рік. Сімейні цінності

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Традиції в різних країнах На заході, люди найбільше готуються до Різдва та Дня подяки і відзначають їх в тісному сімейному колі. В Азії сім’ї дуже шанобливо ставлять до традицій і ритуалів, що дісталися їм від предків. Наприклад, японці досі роблять весільні обряди, поклоняються своїм покійним предкам, шанують старших, дуже ввічливо ставляться до батьків. Дитина для них свята і недоторкана особа, і лише після повноліття – особистість, яку треба поважати і прислухатися до неї.

Номер слайду 11

COLCANNON - КОЛКАНОН

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Однією з давніх родинних традицій в наших сім’ях є повага до своїх славетних пращурів. І нехай наші предки були невідомими історичними особами, проте простими, гідними поваги людьми, якими пишаються наші родини.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Здавна прийшло до нас повір’я, що життя всіх людей Землі – минулих і сучасних поколінь – утворює величезне Дерево Роду. Адже з народженням кожної людини у ньому додаються нові гілочки. Численне й наймогутніше тепер це дерево. Свій маленький листочок на ньому має кожен із нас.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

19 грудня Святий Миколай Чудотворець приходить в кожен дім, щоб принести дітям казку і залишити її у згадках на все своє життя!

Номер слайду 21

Не забуваймо, що Свято Миколая – це не лише подарунки. Це - пам′ятна дата, згадка про людину, яка вчить нас доброти, милосердя і добрих вчинків!

Номер слайду 22

Святий Миколай , який творив багато чудес, був дійсно всенародним Святим і став прототипом Діда Мороза!

Номер слайду 23

Мир і щастя вашій хаті, Щоб були ви всі багаті, Щоб біда вас обминала, Тільки радість звеселяла. Святий Миколай!

Номер слайду 24

Номер слайду 25

З приходом Нового року Люди в усьому Світі пов’язують найкращі надії та сподівання, а отже зустрічають його весело й оригінально.

Номер слайду 26

Погодьтесь, набагато приємніше, повертатися додому, розуміти, що за тобою сумують та з нетерпінням чекають твого повернення, саме тоді людина стає щасливішою і заряд цими почуттями та емоціями надихає її творити нові подвиги. Мені хочеться вірити, що у кожній родині знаходять хвилинку, щоб підтримати один одного та вислухати, бо кажуть, що будинок – фортеця, а сім’я – тиха гавань, і кожен повинен відчувати спокій та підтримку вдома.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Спадок Чому таке трапляється в житті: Брати і сестри стали ворогами? І найчастіше це трапляється тоді, Коли стареньку хату ділять після смерті мами. Стоять брати і сестри серед двору, Садок зелений; начебто дрижить, І кожен думає, як відсудити спадок, Бо мати вже в землі лежить. Поріг тривожно дивиться на них, Тин перекошений щось у землі благає, А рідні сваряться – не знаючи того, Що у майбутньому на них чекає. Що діти в них за спинами стоять, До них бабуся вже не прийде з того світу. І хочеться в батьків цих запитать: Із кого приклад візьмуть їхні діти? А їм би свято пам’ять зберегти, Той дворик, як малесеньке озерце… Не знають часто сестри і брати, Що ділять вони материне серце.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

ДЕКІЛЬКА ВАЖЛИВИХ ПРАВИЛ СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ Не критикуйте своїх близьких. Частіше дякуйте їм за те, що вони роблять. Приділяйте їм більше уваги і не забувайте робити для них щось приємне. Під час розмови добирайте слова, які не ображають ваших близьких. Будьте люб'язні й намагайтеся виконувати прохання рідних. У ситуації конфлікту намагайтесь: - вислуховувати того, хто говорить; - зрозуміти іншого, поставивши себе на його місце; - якщо ви неправі, швидко визнавати це; - не забувати вибачатись.

Номер слайду 39

ПАМ’ЯТКА ПРО ПРАВИЛА СПІЛКУВАННЯ Будь готовий терпіти і поступатись. Пристосовуйся до уподобань рідних. Жертвуй своєю вигодою заради близьких. Жалій, співчувай, розумій. Будь поблажливим і терплячим, великодушним і добрим. Піклуйся про рідних, роби добро. Виконуй домашню роботу. Поважай старших і менших. Сприймай дивацтва, слабкості, недоліки рідних. Співпереживай у радості і горі, успіхах і невдачах. ПАМ’ЯТАЙ: рідні для тебе роблять те ж саме!

Номер слайду 40

Що таке родинна єдність; Чому сім’я посідає особливе місце в житті людини; Чим більше є рід, тим міцніше зростає родинне дерево і міцнішою стає держава; Ми поринули в сиву давнину предків, пройшли стежиною отчого краю до рідного батьківського порогу. Кожен з нас пишається своїм родоводом!

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Молитва за сім`ю Я молю Тебе, Боже, за родину свою. Хай ніщо не тривожить нашу щиру сім`ю. Хай здорові всі будуть кожен день, кожен час. Хай не заздрять нам люди, й не клянуть кожен раз. Щиро дякую, Боже, за тепло у серцях. Що образи спроможні забувати за так. Що Ти дав розуміння і любов у сім`ї. Дав нам віру й натхнення, і слова рятівні. Що підтримуєм завжди, коли складно в душі Один одного. Справді, то є дар у житті. Я молю Тебе, Боже, за наш скромний дім, За сім`ю найдорожчу у прихистку цім. Дім то - сховище наше; ми - найкраща сім`я! Об`єднай нас ще більше, й дай нам гарне життя!

ppt
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Розробки уроків
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
14 січня 2019
Переглядів
10558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку