Презентація "Рослини Червоної книги України"

Про матеріал
Червона книга України — офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах України, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів і заходи щодо їх збереження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини, які занесені у Червону книгу. Підготувала Шеіна Т. В. учитель хімії та біологіїПарутинської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Червона книга Українипокликана зберігати зникаючі види.

Номер слайду 3

Кожен вид організмів займає на певній території або в цілому на планеті Земля певну екологічну нішу, своє місце у біосфері. Його зникнення не проходить для екосистеми безслідно. З кожним десятиліттям зниклих видів рослин стає дедалі більше.

Номер слайду 4

Червона книга України (рослинний світ) — основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

Номер слайду 5

Виробнича діяльність людини, безпосереднє винищення багатьох видів, однозначно призводять до зниження біологічної різноманітності.

Номер слайду 6

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та національна академія наук України протистоїть цим негативним наслідкам для біосфери, оберігаючи та захищаючи флору.

Номер слайду 7

У новому виданні список рослин та грибів, які потребують охорони, нараховує 826 видів. Суттєво переважають судинні рослини – 611 видів. Мохоподібні представлені 46 видами, водорості — 60, лишайники — 52, гриби — 57 видами.

Номер слайду 8

Відбір видів для занесення їх до Червоної книги України ґрунтувався на комплексі критеріїв, у тому числі таксономічних, хорологічних, популяційних, еколого-ценотичних, флорогенезисних, онтогенетичних, естетичних, прагматичних.

Номер слайду 9

До Червоної книги України були включені всі представники родини зозулинцевих (орхідних), всі представники роду ковила. Суттєвих доповнень зазнали списки видів водоростей, мохоподібних, лишайників та грибів.

Номер слайду 10

Зараз зрозуміло, що для дієвого збереження видів рослин і грибів та невиснажливого використання ресурсів рослинного світу неможливо обмежуватися лише складанням «червоних списків» та Червоних книг.

Номер слайду 11

Необхідно глибоко розуміти таксономічні, біологічні, біогеографічні та екологічні особливості видів.

Номер слайду 12

Важливо, щоб Червона книга була дієвим інструментом охорони рослинного світу, основою постійного моніторингу.

Номер слайду 13

Збереження різноманіття світу рослин та грибів є нагальною вимогою часу.

Номер слайду 14

Збереженню рослинного світу сприяє організація системи заповідників і заказників, які повинні зберігати екологічну мережу по всій території країни.

Номер слайду 15

Території та об'єкти природно-заповідного фонду України

Номер слайду 16

Природно заповідний фонд{8 FD4443 E-F989-4 FC4-A0 C8-D5 A2 AF1 F390 B}Тип об'єкту. Кількість. Тип об'єкту. Кількість. Біосферні заповідники4 Ботанічні сади17 Природні заповідники17 Дендрологічні парки19 Національні природні парки17 Зоологічні парки7 Заказники303 Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва88 Пам'ятки природи132 Заповідні урочища, регіональні ландшафтні парки7000

Номер слайду 17

Видання Червоної книги України (рослинний світ) є вагомим внеском у справу збереження різноманітності рослинного світу України як основи сталого розвитку держави для теперішнього і майбутніх поколінь.

pptx
Додано
30 січня 2020
Переглядів
6426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку