Презентація "Рослини-хижаки"

Про матеріал
Ознайомити учнів з основними рослинами-хижаками, сформувати знання про особливості їх будови та життєдіяльності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Рослини – хижаки …. Звучить якось дивно, але виявляється нічого дивного і незвичайного тут немає. Деяким рослинам для того, щоб нормально рости, жити і розвиватися, просто необхідна білкова їжа. Ось вони і ловлять самих різних комах. Але не тільки комахи потрапляють в їх підступні мережі. Не погребують такі рослини мишкою, пташкою і навіть жабою. Оскільки таких рослин досить багато і всі вони ловлять здобич по-різному, ботаніки розділили їх на три групи. Перша - активні хижаки. Хапають жертву без зайвих зволікань, як тільки опиниться в межах досяжності. Другі діють не настільки рішуче. Спочатку приклеюють відвідувача, а потім вже укладають його в свої обійми. Треті взагалі пасивні. Не рушать ні листом, ні стеблинкою. Чекають, поки здобич сама залізе, куди їй належить. Перетравлюють жертви всі однаково.

Номер слайду 5

Росте ця хижачка у Флориді, Нью-Джерсі та Північній Кароліні. Її їжею є комахи, павуки і слимаки. Ці безтурботні тварини потрапляють на листок венерина мухоловки, який треба сказати, у відкритому вигляді дуже красивий, і тут же починає спрацьовувати механізм захлопування листка – пастки. Чому це відбувається – ніхто не знає. Нещасна тварина, потрапляючи на такий листочок, починає сильно битися і борсатися. Цим воно стимулює активний ріст клітин, а в кінці кінців листок венериної мухоловки закривається і утворює так званий «шлунок». У ньому потрапило в пастку тварина перетравлюється 10 днів. Після цього листочок знову розкривається і терпляче чекає наступну жертву. Мухоловка сконструйована за типом кульбаби. Тонке, безлисте стебельце. На верхівці його кілька великих білих квіток. У кульбаби їх безліч у загальному кошику. Біля основи стебла розміщена розетка листка. Ці листки і ловлять комах. Квітки в полюванні участі не приймають. Якщо ж попалася велика здобич,яка між віями не прослизне, то буде битися, поки не зачепить спусковий гачок. Третій раз - вирішальний. Після третього сигналу капкан листа закривається наглухо. Ніяких щілин і запасних виходів. Потім листок наповнюється травним соком і комаха тоне. Переварювання триває кілька днів. Нарешті капкан відкривається. Дощ і вітер, виконуючи роль двірників, очищають лист від тлінних останків. Лист знову готовий до роботи. Він може зловити двох-трьох комах, але не більше. Після цього чорніє і замінюється новим. Те, що лист, переваривши три жертви, гине сам, - це лише порятунок від обжерливості, яке більш згубно для рослин (та й для всіх живих істот!), ніж недоїдання. Поки на зміну всохлому виросте новий лист, рослина отримує вимушений відпочинок від їжі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Росичка - з другої групи хижаків. З тих, що приклеюють здобич. Зовні наша росичка дещо схожа на мухоловку. Таке ж голе стебло з білими квітками і розетками листків. Тільки на них немає шипиків, спускових гачків. По краях є яскраві, червоні війки. На кінцях війок крапельки тягучої рідини, як роса. Заманливо виблискують в променях сонця. Американці звуть росичку травичкою дорогоцінних каменів, хоча за зовнішньою красою таїться смертельна небезпека. Засліплена ілюмінацією муха опускається на листок. Як тільки сіла, залози листа починають виділяти липкий слиз. Ніжки мухи відразу приклеюються. Вона намагається вирватися, але це лише посилює виділення клею. Тим часом вії з росинками нахиляються, наздоганяють муху і приклеюють остаточно. Все відбувається не так швидко, як у мухоловки, але не менш надійно. Перетравлюється муха так само, як і у мухоловки. Росички вкрай різноманітні. Всього їх 80 видів. У нас три види. Зате в Австралії, такій сухій і жаркій, в 12 разів більше. У нас росичка розміром з сірникову коробку. В Австралії є і по метру висотою, і навіть півтора. Є з бульбами, як у картоплі, є з квітками, як дрібні троянди, жовтими, білими, блакитними. Є з великими, як у шипшини, є такі, що зовсім не дають насіння. Це австралійські росички-пігмеї. Замість насіння у них особливі нирки в середині кущика. На вигляд це рослинка як пташине гніздо з яйцями. Серед австралійських росичок є одна зовсім особлива. Та, що дала привід для чуток про рослин-людожерів. Це Бібліс гігантський. Висота його - два фути (більше півметра). Бібліс схожий на безлистий чагарник. Листя є, але вузьке, як гілочки. На листку липкі волоски для лову комах і залози, що виділяють травний сік. На одному кущику може міститися біля 300 тисяч волосків і два мільйони залоз. Кущики Бібліс сплітаються в густу, липку огорожу. Комах налипає на неї безліч. Але гігантська росичка не задовольняється комахами. Настільки ж успішно ловить вона здобич більшу: равликів і навіть жаб. Вважають, що може харчуватися кроликами і білками, але поки такого факту ніхто не засвідчив. Росичку можна тримати вдома. Її потрібно взяти з грунтом, на якому вона зростає (звичайно, там, де росички багато), помістити в тарілку і досить зволожувати грунт. З росичками можна провести цікаві досліди - «годувати» її не тільки комахами, але і шматочками яйця і м'яса.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Третя група хижаків не хапають і не приклеюють, а просто чекають. Це американські хижаки - сарраценії. Щоб уявити собі зовнішність сарраценії, достатньо перерахувати імена, якими забезпечила їх народний поголос в Канаді. Тут Солдатська Кружка і Диявольський Черевик, Чаша Предків і Мисливський Ріг, Лист-Труба і Рослина-Кувшин. Всі ці імена відносяться до листя, а точніше, до черешка листя, якими сарраценії ловлять комах. Мабуть, різним канадцям листя здавалися схожими на різні предмети. Але найбільше вони схожі на глечики. Розташовуються глечики такою ж розеткою, як і прикореневі листя у росички або мухоловки. На довгому стеблі - одна квітка. Вона на півметра підноситься над «сервізом» з глечиків. Квітка червона, схожа на парасольку. Кувшинів в одному «сервізі» штук до сорока. Кожен з кришечкою, щоб не потрапили краплі дощу або роси і не розбавили рідини, необхідної для перетравлення, на дні глечика. Вхід в глечик вільний. Для залучення гостей біля горлечка скупчується нектар. А самі судини пофарбовані у яскраві кольори. Шийка вистелено гладкими волосками, по яких легко зісковзнути вглиб глечика, але не можна вибратися назад: волоски обернуться списами проти комахи. Залишається один шлях - вниз, у смертельний басейн. Зрештою, комаха шльопається в озерце з кисленьке рідиною. У ній розчинений фермент. Деякі павуки розвішують свої мережі на шийку глечиків. Злітається залучена нектаром і яскравими фарбами мошкара і застряє в павутині. Павук вискакує з хованки і пожирає здобич. Але краще за всіх пристосувалися до сарраценії метелики. Ці використовують глечик як будиночок-притулок. Щоб не забрався непроханий гість чи не залило водою, личинка одного метелика виїдає внутрішній шар стінки глечика на висоті однієї третини від денця. Під час сильного вітру під вагою більш масивної верхній частині глечик складається і закриває нижню третину, як дах. Гусениця іншого метелика, перш ніж обернутися в лялечку і перетворитися на дорослу комаху, заздалегідь готує собі вихід: проїдає діру в стінці, через яку може вислизнути метелик. А щоб вода не затопила личинку, та завчасно проїдає ще один отвір нижче першого. Тепер дощ може йти скільки завгодно. Вода виллється з глечика, як з дірявої лійки, і ніколи не підніметься до небезпечного рівня.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У тропіках, на острові Калімантан, можна бачити на деревах глечики непентес, розмальовані червоними і коричневими мазками по зеленому фону. Зазвичай глечики висять високо над землею. Кореневища внизу, у землі, хоч є деякі непентеси, які живуть у гілках дерев разом зі своїм корінням і з ґрунтом ніяк не пов'язані. Ті ж, що пов'язані з землею, підіймаються по стеблах і гілках дерев на кілька метрів вгору. Вони роблять це приблизно так само, як і всі інші в'юнкі рослини, - за допомогою вусиків. Тільки вусики у них абсолютно особливі, і ні на які інші не схожі. Вони утворюються не на кінцях листя, як у гороху, а посередині. Кінець листка перетворений в глечик. А. Уоллес, сучасник і друг Ч. Дарвіна, подорожуючи по Малайському архіпелазі, залишився одного разу без пиття. Він змушений був скористатися запасами непентесу. Правда, рідина в глечиках не була ідеально чистою. У ній плавали мурашки і мошки. Зате вона виявилася приємною на смак, трохи кислуватою від ферменту і тому, може бути, навіть і корисною. Принаймні, місцеві жителі вдавалися до допомоги цієї рідини, якщо у них траплялося нетравлення шлунка. У кожному глечику зберігалося не менше літра цілющої, трохи теплуватої вологи. У порівнянні з сарраценією в конструкцію глечиків у непентеса внесені зміни і поліпшення. Шийка судин покрито шаром воску, щоб жертви легше зісковзували вниз, в смертельну ванну. Навколо горлечка виставлені великі шипи. Їх призначення - не допустити крадіжки спійманої дичини. Якщо птахи досить легко оббирають нещасних сарраценій, то у непентових вони ту ж операцію проробляють рідко і з великими труднощами. Зате вже якщо проникнуть, то часом там і залишаються. У глечиках непентеса не раз знаходили потонулих пташок. Для комах, які не літають, а повзають по землі, непентес передбачив «вовчі ями». Глечики в цьому випадку не висять на деревах, а занурені в грунт. Зверху одна тільки шийка видніється. У «вовчі ями» ловиться різна дичина. Буває, що дрібні гризуни. Кажуть, що глечик здатний переварити і невелику мишу, але чи так це, довести поки ще нікому не вдалося.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

У наших водоймах зустрічається інша комахоїдна рослина - пухирчатка. Вона плаває у воді. Частина її листя видозмінена і перетворилася на бульбашки, які мають отвір, прикритий клапаном. Клапан відкривається лише всередину, і потрапивши в пляшечку маленька тварина вибратися з неї не може. Тут рослина його перетравлює.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ppt
Додано
21 січня 2020
Переглядів
2413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку