презентація Рослини хижаки

Про матеріал
Дана презентація містить матеріал про рослини хижаки.Що змушує ці рослини виходити на полювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Рослини-хижаки. Семенко Надія В’ячеславівна

Номер слайду 2

Рослини-хижаки. Хижі рослини стали справжніми втіленням таємничості і непізнаності дикої природи. Вони підкорюють нас своєю винахідливістю, чудовою пристосовуваністю до ворожого оточення і просто своєю красою. Якщо дотримуватися істини, то слід було б, звичайно, назвати їх комахоїдними, а не хижими. Але міф про рослини вбивць все одно продовжує існувати. Якщо в давні часи деякі з рослин взялися поїдати, а вірніше перетравлювати комах, то виключно, лише для того, щоб вижити у ворожому середовищі, де грунт настільки бідний або настільки кислий, що коріння не могли отримувати поживні речовини звичним шляхом. Не знайшовши іншої можливості задовольнити свою потребу в мінеральних солях і мікроелементах, ці рослини еволюціонували настільки, що змогли отримувати їх з органічної матерії. Саме тому хижі рослини почали ловити живі істоти, які забезпечують їм необхідне харчування. У міру налічується до п'ятисот видів рослин хижаків. І що найдивніше, багато комахоїдні рослини так малі, виглядають такими витонченими і ніжними, що зовсім не здаються підступними хижаками, обманом заманює і потім поглинаючими здобич.

Номер слайду 3

Що змушує ці рослини виходити на полювання Справа в тому, що ростуть «хижаки», як правило, на болотах, в багнистих і вологих місцях - там, де більшість рослин просто не можуть вижити через брак поживних речовин. А рослини хижаки чудово відчувають себе в таких спартанських умовах, поповнюючи раціон тваринною їжею. Звичайно, рослини полюють зовсім не так, як тварини, і видобуток у них не найбільша - комахи. Всі рослини мисливці - квіткові. Але не квітки (хоча часом дуже красиві) залучають комах. Головна принада для жертви - листя, що видають солодкий запах особливої ​​рідини, що виділяється рослинами. Саме так ловить своїх жертв росичка круглолиста, добре знайома жителям північних широт Росії.

Номер слайду 4

Венерина мухоловка Венерина мухоловка - растение болотистых областей восточного побережья Соединенных Штатов Америки . Венерина мухоловка ловит своих жертв с помощью специализированного ловчего аппарата, образованного из краевых частей листьев. Захлопывание ловушки инициируется тоненькими чувствительными волосками на поверхности листьев. Для захлопывания ловчего аппарата необходимо оказать механическое воздействие минимум на два волоска на листе с интервалом не более 20 секунд. Такая избыточность обеспечивает защиту от случайного захлопывания в ответ на падение объектов, не имеющих питательной ценности . Более того, переваривание начинается как минимум после пятикратной стимуляции чувствительных волосков.

Номер слайду 5

Непентес Непентес — рід хижих рослин із родини Непентесових , які характеризуються утворенням, заповнених травними соками, специфічних глечиків-пасток на кінцях листків. Загалом налічується 120–130 видів Непентесів, розповсюджених на території південно-східної Азії, західної Океанії, північної Австралії та на Мадаґаскарі. Непентеси пасивно полюють на комах, павуків, дрібних ссавців. Види роду мають тісні симбіотичні взаємини з окремими видами термітів, мурах та ссавців. З Непентесами асоційована особлива фауна непентобіонтів — видоспецифічна для рослин група тварин, які заселяють її глеки та листя, бувши винятково коменсалами.

Номер слайду 6

Росянка Росянки — многолетние травы, иногда с клубневидно утолщённым стеблем, с округлыми, или продолговатыми, черешковыми или сидячими листьями, у большинства видов собранными в густую прикорневую розетку. Край и верхняя поверхность листа усажены крупными железистыми волосками, раздражимыми при соприкосновении и выделяющими слизь, служащую для улавливания насекомых.

Номер слайду 7

Сарацения Эти многолетние, корневищные, болотные травы принадлежат к числу самых крупных насекомоядных растений. Нижние листья сарацениевых чешуйчатые; над ними возвышается розетка из нескольких крупных короткочерешковых ловчих листьев, преобразованных в своеобразные трубковидные кувшины или урны с широкими отверстиями на верху. Род Саррацения является эндемиком для Атлантическо-Северо-Американской флористической области. Один из видов, сарацения пурпурная, был завезен в болота Центральной Ирландии, где хорошо аклиматизировался.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Семенко Надія
Додано
18 січня 2021
Переглядів
1047
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку