Презентація "Рослинний і тваринний світ Африки"

Про матеріал
Презентація до теми "Рослинний і тваринний світ Африки" до підручника Гільберг Т. Г., Тарнавська С. С., Павич Н. М.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів. Товкач Д. В. Я досліджую світ 4 клас. Рослинний і тваринний світ Африки

Номер слайду 2

Рослинний і тваринний світ Африки

Номер слайду 3

Різноманітною є природи Африки. Рослини і тварини пристосувалися до умов життя в пустелях,тропічних лісах, безкраїх степах — саванах.

Номер слайду 4

Савани

Номер слайду 5

Савани вкриті високою, до 4 м, травою. Особливо виділяється висока слонова трава. Серед трав поодинці або групами ростуть невисокі дерева.

Номер слайду 6

Типовим деревом саван, або візитною карткою, є баобаб. Баобаб краще пристосувався до тамтешніх умов: його довгі корені глибоко проникають у землю, а незвичайна деревина заповнює товстючий стовбур, який просочується водою, створюючи її запас. Кора баобаба — дивне вогненепроникне пристосування проти пожеж, які нерідко трапляються у сухий сезон. У савані ростуть також мімоза і різні пальми.

Номер слайду 7

Савана, покрита травою, є відмінною кормовою базою для значної кількості травоїдних копитних тварин. Найбільше серед них антилоп: від карликових до великих, як гну. Поряд з ними пасуться газелі й африканські дикі коні — смугасті зебри. Темні і світлі смужки на їхньому тілі допомагають маскуватися, розмиваючи контури тварин серед високих трав.

Номер слайду 8

Довгошиї жирафи об’їдають листя акацій. Жираф — найвища тварина на Землі. Його ріст досягає 5 м. Але, незважаючи на свою висоту, жираф може бігати зі швидкістю 55 км/ч, що є чи не єдиним способом порятунку від ворогів. Природа нагородила цю тварину ще і надзвичайно тонким нюхом, слухом та гострим зором, щоб вижити у небезпечному світі саван.

Номер слайду 9

Найбільшими ж рослиноїдними тваринамисаван є слони, буйволи, носороги,  бегемоти. Африканський слон — велика тварина суші: його зріст досягає 4 м, а маса — 5 тонн!

Номер слайду 10

Потужного буйвола з грізними, майже метровими рогами, вважають лютою і небезпечною твариною Африки, якої побоюються навіть леви.

Номер слайду 11

Носорогів в Африці живе два види — білий і чорний. Білий носоріг важить до 2 тонн, а чорний удвічі менше за нього. Носороги знаходяться на межі вимирання з причин браконьєрського полювання на них.

Номер слайду 12

Біля річок і озер водяться бегемоти. На суші вони здаються незграбними, проте у воді вільно плавають і легко ходять по дну водойм. У такої великої тварини, як бегемот, немає природних ворогів: жоден з хижаків не може порівнятися із ним силою.

Номер слайду 13

На рослиноїдних тварин полюють численні хижаки: лев, леопард, гепард, гієна, шакал. Лева називають царем звірів за його силу, вміння успішно полювати і розкішну гриву. Гепард — швидкий, як блискавка. Це найшвидша тварина на Землі. Переслідуючи свою жертву, він може розвивати швидкість до 110 км/ч. Цікаво, що гепарди не такі сильні, як леви або леопарди, і легко приручаються.

Номер слайду 14

Численні в савані птахи. Серед них і найбільший птах на Землі — африканський страус,і найменший — крихітна яскрава нектарниця, яка довгим тонким дзьобом дістає з квітів нектар

Номер слайду 15

У річках Ніл, Конго, Лімпопо та озерах живуть величезні крокодили, бегемоти. Є ящірки, змії, черепахи, хамелеони. Багато різних комах. Цікаво, що буйвола, слона, носорога, лева і леопарда називають великою африканською п’ятіркою. І дійсно, буйвіл — має злий норов, слон і носоріг — найбільші «вагарі» суші, а лев і леопард — неперевершені мисливці, які за раз з’їдають до 18 кг м’яса. Ці тварини стали символами у багатьох країнах Африки. Наприклад, вони зображені на рандах — паперових грошах держави Південна Африка. Ось така вона Африка — незвичайна і загадкова.

pptx
Додав(-ла)
Товкач Діана
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
846
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку