Презентація " Роздуми Т.Шевченка про власну долю, долю України. "Мені однаково, чи буду ".

Про матеріал
В навчальному матеріал за темою " Роздуми Т.Шевченка про власну долю, долю України. " Мені однаково, чи буду " розміщено гру, за якою учні повинні розгадати слова, короткий аналіз циклу " В казематі". Ідейно-художній аналіз поезій " Мені однаково, чи буду".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель української мови та літерури. Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва. Кондратюк Людмила Олександрівна. Роздуми Т. Шевченка про власну долю, долю України. «Мені однаково».

Номер слайду 2

Гра « Дешифрувальник»Замісць цифр слід поставити необхідну букву.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}15112010141{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}297328718151

Номер слайду 3

Художній (літературний) цикл – це сукупність художніх творів одного жанру, об’єднпних задумом автора в естетичну цілість. Цикл «В казематі» Т. Шевченко створив навесні 1847 року. Усього до циклу входить тринадцять віршів.

Номер слайду 4

Мені однаково, чи буду. Я жить в Україні, чи ні. Чи хто згадає, чи забуде. Мене в снігу на чужині —Однаковісінько мені. В неволі виріс між чужими,І, неоплаканий своїми,В неволі, плачучи, умру,І все з собою заберу —Малого сліду не покину. На нашій славній Україні,На нашій — не своїй землі. I не пом'яне батько з сином,Не скаже синові: — Молись. Молися, сину: за Вкраїну. Його замучили колись. —Мені однаково, чи буде. Той син молитися, чи ні... Та не однаково мені,Як Україну злії люде. Присплять, лукаві, і в огніЇї, окраденую, збудять…Ох, не однаково мені.

Номер слайду 5

1. Над чим розмірковує поет у творі?2. Як ви гадаєте, чи справді поету байдуже, чи буде він жити на рідній землі?3. До чого закликає ліричний герой твору?4. Як Т. Шевченко характеризує Україну?Бесіда за змістом прочитаного

Номер слайду 6

Ідейно-художній аналіз поезії «Мені однаково, чи буду…». Тема: відтворення почуттямужності, духовної стійкості і незламності, відданість українському народові, роздум поета над важкою долею власного рідного краю.Ідея: віра письменника в неминучності повалення царського гніту, відродження України. Основна думка: осмислення своєї недолі як частки страждань уярмленого народу.

Номер слайду 7

Художні засоби : Епітети – люди злії, лукавії, славній Україні, окраденую (Україну). Метафора – злії люди Україну присплять,Оксиморон – Малого сліду не покину // На нашій славній Україні, На нашій — не своїй землі.

Номер слайду 8

Заповніть таблицю цитатами з твору, порівняйте ставлення митця до власної долі та до долі країни.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Байдуже. Не однаково. Чи буде жити на УкраїніЯк Україну злії люди присплять

Номер слайду 9

Домашнє завдання:вивчити напам’ять поезію «Мені однаково , чи буду…»

Номер слайду 10

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
4610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку