Презентація "Розвиток критичного мислення учнів на уроках інформатики"

Про матеріал
Презентація містить приклади задач, що можна використовувати на уроках в 7-11 класах для стимулювання розвитку критичного мислення в учнів. Матеріал підходить для виступу на засіданнях методичних об'єднань вчителів інформатики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток критичного мислення на уроках інформатики. З досвіду роботи Пруднікової В. А., вчителя інформатики СЗШІ-ІІІ ступенів №4 м. Сєвєродонецька Луганської області

Номер слайду 2

Навчити дітей мислити критично на уроках інформатики означає:

Номер слайду 3

Щоб стимулювати критичне мислення, вчителю необхідно:

Номер слайду 4

На уроках інформатики потрібно стимулювати бажання учнів вивчати навколишній світ, види трудової діяльності, явища суспільного життя.

Номер слайду 5

Електронні таблиці. 9 клас. Задача “Діяльність фірми в Україні”Нехай ваша фірма має філії в Києві, Харкові, Львові, Одесі. Є дані про щомісячні обсяги продаж у філіях. За даними про діяльність фірми протягом трьох місяців, наприклад січня, лютого, березня, створити таблицю для визначення обсягів продаж: максимальних, мінімальних і в цілому в Україні. Крім цього, створити нову таблицю - проект бізнес-плану на наступні два місяці(квітень, травень) – з розширенням географії діяльності фірми(назви 2-3 міст додати самостійно)

Номер слайду 6

Електронні таблиці. 9 клас. Задача “Домогосподарство”Учням надається таблиця “Домогосподарство” із зазначено кількістю людей у родині та їх дохід за місяць. Середню заробітну плату на даний час учні повинні знайти самостійно. Необхідно розрахувати можливості такого домогосподарства та зробити висновки, чи виконує свої функції таке домогосподарство. Розробити два варіанта розрахунків доходів та витрат, згідно прожиткового мінімуму та власних потреб.

Номер слайду 7

Комп'ютерні презентаціїУчням пропонується створити презентацію на тему “ Чим можуть пишатися українці?” Після створення, діти переглядають презентації один одного, оцінюють їх, висловлюють своє вражання від перегляду.

Номер слайду 8

Комп'ютерні презентаціїСтворити презентацію на тему “Соціальні мережі ”. Дослідити позитивний на негативний вплив соціальних мереж на людину. Після створення, діти переглядають презентації один одного, оцінюють їх, висловлюють своє вражання від перегляду.

Номер слайду 9

Моделювання. 7 клас. Учні об'єднуються у групи по 4 учніЗавдання. Побудуйте інформаційну модель для демонстрації процесу вирощування гороху від окремої горошини до дорослої рослини з плодами. Розподіліть між собою завдання зі створення зображень окремих етапів розвитку рослини. Об'єднайте окремі зображення у спільному документі. Засіб для об'єднання створених зображень виберіть самостійно.

Номер слайду 10

Розв'язування компетентнісних задач. Ваша родина вирішила зробити ремонт у вашій кімнаті. Вам запропонували вибрати шпалери, розрахувати кількість рулонів, що потрібна для ремонту, їх вартість та подати батькам ваше бачення вигляду кімнати й отримані розрахунки. Засоби для розв'язання задачі та подання результатів батькам виберіть самостійно.

Номер слайду 11

Робота з базами даних. Розробити базу даних “Вступна кампанія”, що складається з трьох таблиць Університети, Факультети та Абітурієнти. Самостійно продумати поля, ключові поля та встановити зв’язки між таблицями так, щоб відкриваючи таблицю Університети, можна було побачити інформацію про факультети та абітурієнтів, що подали заяви на факультет та ВНЗ.

Номер слайду 12

Не бійтеся нестандартних питань або відповідей учнів, адже ще Лессінг відзначав:«Сперечайтеся, плутайтеся, робіть помилки, але, заради Бога, міркуйте, хоча і неправильно, але самі».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гуленко Юлія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
764
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку