Презентація "Розвиток творчих здібностей учнів"

Про матеріал
Презентація з власного досвіду на тему "Розвиток творчих здібностей учнів у рамках нового Держстандарту"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток творчих здібностей учнів початкових класів у рамках нового держстандарту. Підготувала Грицюк Л. М.

Номер слайду 2

Державний стандарт ґрунтується на засадах особистісно зорієнтованого і компетентнісного підходів, що зумовлює чітке визначення результативної складової засвоєння змісту початкової загальної освіти.

Номер слайду 3

Здатність дитини до саморозвитку, її творча активність – головні умови розвитку творчих здібностей молодших школярів. Щоб розвинути творчі здібності дітей, необхідно озброїти їх прийомами, спрямованими на розвиток пам’яті, уваги, образного мислення, сформувати навички дослідницької поведінки. Лише за такого розвитку кожна дитина знайде себе і самореалізується.

Номер слайду 4

Творчі здібності

Номер слайду 5

Показники творчих здібностей

Номер слайду 6

Методи і форми роботи

Номер слайду 7

Принципи організації розвитку творчих здібностей

Номер слайду 8

Підґрунтям творчих здібностей мають бути задатки, притаманні кожній людині. Але чи будуть вони перетворені на здібності — залежить від оточення дитини

Номер слайду 9

Тому з першого класу я: направляю свою роботу на виявлення закладенних природою індивідуальних особливостей учнів; вчу доводити починання до логічного завершення; надаю можливість виконувати більше навчальних завдань з обов’язковим підвищенням їх складності; використовую творчу діяльність вихованців при проведенні різних видів масових заходів, відкритих занять, свят; під час опрацювання програмового матеріалу залучаю до творчої пошукової роботи з використанням випереджувальних завдань;

Номер слайду 10

створюю розвиваючі ситуації; активно залучаю до участі в конкурсах, змаганнях, виставках; стимулюю і підтримую ініціативу учнів та самостійність; створюю проблемні ситуації, що вимагають альтернативи, прогнозування, уяви; розвиваю критичне сприйняття дійсності;

Номер слайду 11

Тому впровадження нових освітніх технологійна уроках, на мою думку, — це передумова активної пізнавальної діяльності учнів: нестандартна, цікава, творча робота, яка пробуджує у дітей інтерес до знань і сприяє емоційному, духовному та інтелектуальному розвитку школярів. Сьогодні вже неможливо навчати традиційно: у центрі навчально-виховного процесу має бути учень. Від його творчої активності на уроці, вміння доказово міркувати, обґрунтовувати свої думки, вміння спілкуватися з учителем, учнями класу, залежить успіх у свідомому опануванні шкільної програми.

Номер слайду 12

Стратегія “Асоціативний кущ”Правила складання асоціативного куща: - записати на дошці в центрі ключове слово чи фразу; - записати будь-які слова чи фрази, які спадають на думку. Наприклад, асоціативний кущ, складений учнями 2 класу:

Номер слайду 13

Стратегія “Сенкан” Сенкан – це білий вірш, в якому синтезована інформація в стислому вислові з 5 рядків. Алгоритм складання сенкану: 1) Тема (іменник) 2) Опис ( 2 прикметники) 3) Дія (3 дієслова) 4) Ставлення (фраза з 4 слів), почуття з приводу обговорюваного 5) Перефразування сутності (синонім, узагальнення, підсумок).

Номер слайду 14

Приклад сенкану:1. Казка2. Захоплююча, чарівна3. Виховує, повчає, інтригує4. Я люблю читати казки.5. Вигадка

Номер слайду 15

Стратегія «Кероване читання з передбаченням» - Після ознайомлення з назвою тексту та його автором перед читанням ставлю дітям питання, які дозволяють зробити припущення, про що саме буде текст (робота в парах чи групах). - Текст розподіляється на частини, і далі читати його учні будуть частинами. Зупинки треба роботи на найбільш цікавих місцях, створити інтригуючу ситуацію очікування. - Після читання кожної частини учням ставляться запитання. Пропонується зробити передбачення стосовно того, що буде далі. А після читання наступної частини це передбачення аналізується.

Номер слайду 16

Стратегія «Метод прес» Етапи методу прес: — Висловлюємо свою думку: «Я вважаю…» — Пояснюємо причину такої точки зору: «Тому що…» — Наводимо приклад додаткових аргументів на підтримку своєї позиції: «… Наприклад…» — Узагальнюємо, формуємо висновки: «Отже…», «Таким чином…»

Номер слайду 17

Стратегія «Взаємні запитання» — Текст або матеріал для вивчення ділиться на логічно завершені частини. — Учні вголос читають за цілими частинами, ставлять самі запитання: одне одному в групі; одне одному в парах; одна пара (група) іншій.

Номер слайду 18

Стратегія «Порушена послідовність» Пропонується кілька речень з тексту, записаних у порушеній послідовності. Учнів об’єднують у групи. Кожна група повинна запропонувати свою послідовність поданих речень. Результат фіксується у зошитах.

Номер слайду 19

Міні - проекти Впровадження проектної технології спрямоване на стимулювання інтересу учнів до пошуку інформації, розвиток дитини через розв'язання проблем і застосування здобутих знань у конкретній діяльності. Робота над проектами урізноманітнює методи, прийоми і засоби навчання 

Номер слайду 20

Мудро звучить китайське висловлювання «Вчитися,все одно,що плити проти течії: зупинився,і тебе віднесло назад». Тому давайте рухатись вперед,і успіх прийде!

pptx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
5190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку