Презентація «Розвиток уяви у дітей з порушенням зору»

Про матеріал
Презентація «Розвиток уяви у дітей з порушенням зору» була створена для вчителів-дефектологів (тифлопедагогів) для щорічного проведення міського заходу фокус-групи. Уява має таке ж значення для слабозорих дітей, так як і для нормальнобачучих: перетворюючи наявні уявлення і поняття вона розширює сферу пізнання, створює можливість передбачити результати діяльності, сприяє розвитку мислення, волі, емоційної сфери. Незважаючи на обмежені можливості, уява слабозорих широко використовується в процесах діяльності і в ряді випадків заповнює недоліки сприйняття та бідність чуттєвого досвіду, виконуючи таким чином компенсаторні функції для слабозорих дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фокус-група для вчителів дефектологів ( тифлопедагогів) на тему : «Розвиток уяви у дітей з порушенням зору»ДНЗ № 27 «Ромашка» Грицай О. П.

Номер слайду 2

Уява — здатність людини до спонтанного виникнення або умисної побудови у свідомості образів, уявлень, ідей об'єктів, які в досвіді в цілісному вигляді не сприймалися або не можуть сприйматися за допомогою органів почуттів (як, наприклад, події історії, передбачуваного майбутнього, явища не сприйманого світу, не існує взагалі - надприродні персонажі казок, міфів тощо);здатність свідомості створювати образи, уявлення, ідеї і маніпулювати ними; відіграє ключову роль у таких психічних процесах: моделювання, планування, творчість, гра, пам'ять. У широкому сенсі, всякий процес, що протікає в образах» є уявою.

Номер слайду 3

Оскільки і сприйняття, і уявний образ зароджуються в мозку. Можливо поступове перетворення одного в інший. На відміну від відчуттів сприйняття відтворює цілісність об'єкта: його просторові та часові межі, форму, величину, обсяг і т. д. Сприйняття образ предмета в цілому, в ньому вже досить повно розкриваються змістові характеристики предметності і за рахунок цього зростають константность образу і його адекватність.

Номер слайду 4

Уява є основою наочно-образного мислення, що дозволяє людині орієнтуватися в ситуації та виконувати завдання без безпосереднього втручання практичних дій. Вона багато в чому допомагає йому у тих випадках життя, коли практичні дії або неможливі, або утруднені, або просто недоцільні. Наприклад, при моделюванні абстрактних процесів і об'єктів.

Номер слайду 5

Особливості: Індивідуальні особливості надають уяві індивідуальну своєрідність. Чим багатший досвід людини, чим розвинутіші інтереси і потреби, тим багатшою і різноманітнішою є уява. Тому стверджують про широку і вузьку, багату і збіднену фантазію людини. Так, в уяві художника переважають образи кольорів і форм, а в уяві конструктора — зорові образи, що виражають геометричне відношення. Від емоційності конкретної людини залежить сила, динамічність і яскравість уяви. До створення нових образів людину спонукають різноманітні потреби , що постійно породжують діяльність, розвитком знань, ускладненням суспільних умов життя, необхідністю прогнозувати майбутнє.

Номер слайду 6

Різновид творчої уяви — фантазія. Уява — одна з форм психічного відображення світу. Згідно М. В. Гамезо та В. А. Домашенко: «Уява — психічні процеси, які полягають у створенні нових образів (уявлень) шляхом переробки матеріалу сприйняттів і уявлень, одержаних у попередньому досвіді».

Номер слайду 7

Вітчизняними авторами це явище також розглядається як здатність (В. Т. Кудрявцев, Л. с. Виготський) і як специфічна діяльність (Л. Д. Столяренко, Б. М. Теплов. На думку Е. В. Ільєнкова, традиційне розуміння уяви відображає тільки його похідну функцію. Головне — дозволяє бачити те, що є, те, що лежить перед очима, тобто основною функцією уяви є перетворення оптичного явища на поверхні сітківки в образ зовнішнього предмету.

Номер слайду 8

Розвиток уяви у дітей Через творчість у дитини розвивається мислення. Цьому сприяють наполегливість і виражені інтереси. Відправною крапкою для розвитку уяви є спрямована активність, тобто включення фантазій дітей у конкретні практичні проблеми.

Номер слайду 9

Розвитку уяви сприяють: * ситуації незавершеності; * дозвіл і навіть заохочення безлічі питань; * стимулювання незалежності, самостійних розробок; * білінгвістичний досвід; * позитивна увага до дитини з боку дорослих.

Номер слайду 10

Розвитку уяви перешкоджають: * конформність; * несхвалення уяви; * жорсткі статево-рольові стереотипи; * поділ гри і навчання; * не готовність до зміни точки зору; * схиляння перед авторитетами.

Номер слайду 11

Класифікація видів уяви: 1. За результатами: на. Репродуктивну уяву (відтворення дійсності такою, яка вона є) * Продуктивну (творчу) уяву: з відносною новизною образів; з абсолютною новизною образів.

Номер слайду 12

2. За ступенем цілеспрямованості: * активна (довільна) — включає відтворює і творчу уяву; пасивна (мимовільна) — включає ненавмисну і непередбачувану уяву. 3. По виду образів: * конкретна; * абстрактна.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
2275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку