Презентація "Саудівська Аравія"

Про матеріал

Презентація "Королівство Саудівська Аравія"

1. Загальні відомості

2. Адміністративно-територіальний поділ

3. Фізико-географічне положення

4. Економіко-географічне положення

5. Населення

6. Загальна характеристика господарства

7. Членство у міжнародних організаціях

Зміст слайдів
Номер слайду 1

sfdgfghjk Королівство Саудівська Аравія rftgyhujkl Королівство Саудівська Аравія Виконала Якименко І.А.

Номер слайду 2

Загальні відомості Площа території - 2 218 000 кмІ (14-та у світі). Населення становить 27,019 млн осіб Столиця - Ер-Ріяд. Державна мова - Арабська Грошова одиниця - саудівський ріал =100 халалів. Основна релігія - іслам суннітського напрямку,10% населення сповідують іслам шиїтського толку. Державний устрій . За формою державного устрою – абсолютна теократична монархія.

Номер слайду 3

Державні символи Державний герб Державний прапор

Номер слайду 4

Адміністративно-територіальний поділ Королівство Саудівська Аравія поділяється на 13 провінцій (мінтакат). Провінції: 1. Ель-Баха, 2. Ель-Худуд еш-Шамалійя, 3. Ель-Джауф, 4. Ель-Мадіна, 5. Ель-Касім, 6. Эр-Ріяд, 7. Еш-Шаркійя, 8. Асир, 9. Хміль, 10. Джізан, 11. Мекка, 12. Наджран, 13. Табук.

Номер слайду 5

1. Фізико-географічне положення Королівство Саудівська Аравія країна на Аравійському півострові, що простягнулося від Червоного моря до Перської затоки. Межує на півночі з Йорданією (728 км), Іраком (814 км) і Кувейтом (222 км), на сході з Катаром (60км) і Об'єднаними Арабськими Еміратами (467 км), південному-сході з Оманом (628 км), на півдні з Єменом (1458); на заході омивається Червоним морем. Сухопутні кордони — 4415 км. Довжина берегової лінії -. 2640 км Площа території - 220518 кв. км; Крайні висоти: найнижча точка — Перська затока 0 м, Найвища точка: г. Ен-Набі-Шуайб, 3353 м.

Номер слайду 6

2. Економіко-географічне положення Країна має вихід до Червоного моря і Перської затоки Аравійського моря. Територією країни проходить важливий міжнародний морський шлях із Середземного моря в Індійський океан Суецьким каналом. Характерним для країни є розміщення на „жвавому місці”— на стику Азії та Африки. Також належність до ядра ісламського світу.

Номер слайду 7

3. Політико-географічне положення Країна знаходиться у регіоні, для якого характерна постійна політична напруженість і який є найбільшим світовим імпортером зброї. Саудівська Аравія є найбільшим споживачем озброєння ( продукція на 2 370 млн. дол..).

Номер слайду 8

Природно-ресурсний потенціал Велика частина поверхні країни – велике пустельне плато (висота від 300–600 м на сході до 1520 м на заході), слабо порізане сухими руслами річок (ваді). На заході, паралельно узбережжю Червоного моря, простяглися гори Хіджаз і Асір заввишки 2500–3000 м (з найвищою точкою г. Ен-Набі-Шуайб, 3353 м), що переходять у прибережну низовину Тіхама. Загальна площа пустель становить приблизно 1 млн. кв. км, у т.ч. Руб-ель-Халі – 777 тис. кв. км. Вздовж узбережжя Перської затоки простяглася місцями заболочена або вкрита солончаками низовина Ель-Хаса.

Номер слайду 9

Корисні копалини Країна має величезні запаси нафти і природного газу. Доведені запаси сирої нафти сягають 261,7 млрд. барелів, або 35,6 млрд. т (26% усіх світових запасів), природного газу – близько 6,339 трлн. куб. м. Головний нафтоносний район розташований на сході країни, в Ель-Хасі. Є також запаси залізної руди, хрому, міді, свинцю, цинку, золота.

Номер слайду 10

Населення Населення становить 27,019 млн осіб (2006 р.). у тому числі приблизно 5,5 мільйонів іноземців-резидентів. Частка чоловіків становить 48,8%, а жінок – 51,2%. Приріст населення: — 1,848% (станом на 2009 рік) Середня тривалість життя. загальна — 76,3 років, для чоловіків — 74.23 років, для жінок — 78.48 років. Щільність населення. Середня густота населення становить 12,4 чол./кв. км Рівень урбанізації – 82% від загальної чисельності населення. Трудові ресурси. Чисельність економічно активного населення становить 7 млн. людей, з них 12% зайнято в сільському господарстві, 25% – у промисловості, 63% – в сфері послуг.

Номер слайду 11

Офіційна мова Саудівської Аравії – стандартна арабська, що відноситься до західно-семітської групи афразійської сім'ї. Етнічний склад. Переважну більшість населення Саудівської Аравії складають араби (саудівські араби – 74,2%, бедуїни – 3,9%, араби Перської затоки – 3%), в більшості своїй вони зберегли племінну організацію. Крім етнічних арабів, в країні проживають саудівські араби змішаного етнічного походження, які мають турецьке, іранське, індонезійське, індійське, африканське коріння. Іноземні робітники складають близько 22% населення і складаються з несаудівських арабів, вихідців з африканських і азіатських країн (Індії, Пакистану, Бангладеш, Індонезії, Філіппін), а також незначного числа європейців і американців.

Номер слайду 12

1. Загальна характеристика господарства ВВП (ПКС)(2005 р.). Повний $314 мільярдів (27-ма у світі) На душу населення 16,744 (47-ма у світі) Зараз основу економіки Саудівської Аравії становить вільне приватне підприємництво. Тим часом уряд здійснює контроль за основними сферами економічної діяльності. Саудівська Аравія має найбільші запаси нафти у світі, вважається найбільшим експортером нафти й відіграє провідну роль в ОПЕК. Нафта приносить країні до 90% доходів від експорту, 75% державних доходів і 35-45% ВВП.

Номер слайду 13

Промисловість Частка промисловості у ВВП країни становить 47% (1998). Нафтова промисловість грає важливу роль у промисловості. Найбільшим власником нафтових концесій і основним виробником нафти є "Арабієн амерікен ойл компані" (АРАМКО). В індустрії переважають нафто- та газопереробка, металургія; суднобудування, збірка автомобілів, електорохімічна, нафтохімічна, хімічна, паперова, текстильна промисловість. У Саудівській Аравії добре розвинені харчова і скляна галузі промисловості, ремісниче виробництво і промисловість будівельних матеріалів, зокрема цементу. А також кустарні промисли.

Номер слайду 14

Сільське господарство Саудівська Аравія повністю позбавлена постійних водогонів. Землі, придатні для обробки, займають 7 млн. га, або менш як 2% її території. Експорт пшениці, фініків, молочних продуктів, яєць, риби, птиці, овочів і квітів приносить значні прибутки. У країні вирощуються також ячмінь, кукурудза, просо, кава, люцерна і рис. Важливою галуззю є тваринництво, представлене розведенням верблюдів, овець, кіз, ослів і коней. Країна є найбільшим у світі виробником опрісненої води.

Номер слайду 15

Транспорт . В результаті масштабного будівництва довжина доріг з твердим покриттям зросла з 1600 км у 1960 до більш ніж 44 104 км шосейних доріг і 102 420 км грунтових доріг у 1997. Загальна довжина залізниць становить 1392 км (2002). У країні створена розгалужена мережа трубопроводів: довжина трубопроводів сирої нафти - 6400 км., нафтопродуктів - 150 км., газопроводів - 2200 км. Зовнішньоторговельні перевезення здійснюються головним чином морським шляхом. Функціонує три міжнародних (в Ер-Ріяді, Джидді й Дахрані) і 206 регіональних і місцевих аеропортів і майданчиків для літаків, а також п'ять вертолітних станцій (2002). До 1950-х перевезення вантажів всередині Саудівської Аравії здійснювалося в основному верблюжими караванами.

Номер слайду 16

Членство у міжнародних організаціях Член ОПЕК (1960), ОАПЕК (1968), Ліги араб. держав (ЛАД) і Ради співпраці країн Персидської затоки з 1976.

Номер слайду 17

Зовнішньоекономічна діяльність Експортні товари — нафта та продукція з нафти займає 90% від всього експорту. Партнери в експорті(на 2004 рік)-США 18.2%, Японія 14.9%, Південна Корея 9.5%, Китай 6.1%, Тайвань 4.5%, Сінгапур 4.1% Імпортні товари — машини та обладнання, харчові товари, хімікати, авта, текстильні вироби, тощо. Партнери в імпорті (на 2004 рік) — США 15.3%, Японія 9.8%, Німеччина 8.1%, Китай 6.6%, Велика Британія 5.7%

Номер слайду 18

Рекреація і туризм Всесвітня культурна спадщина ЮНЕСКО По-Turaif район в Ед-Дірійя Археологічна пам'ятка Аль-Хіджр Сенегал

Номер слайду 19

Визначні місця Džamarat міст Мечеть Аль-Харам Національний Музей Pevnost Masmak Мечеть Аль Набаві Мечеть Губа

Номер слайду 20

Національні особливості Становище жінок. Головну роль у саудівському суспільстві відіграють чоловіки. Шлюби, як правило, організуються без участі або згоди нареченого і нареченої. Основним обов'язком дружини є догляд за чоловіком і задоволення його потреб, а також виховання дітей. Як правило, шлюби є моногамними, хоч чоловіку дозволено мати до чотирьох дружин. Одяг. В одязі жителі Саудівської Аравії дотримуються національних традицій і канонів Ісламу. Чоловіки носять довгі сорочки з вовни чи бавовни. Традиційний головний убір — гутра. У холодну пору року поверх сорочок одягають бішт — накидку з верблюжої вовни, найчастіше — темних тонів. Щоб вийти з дому, саудівська жінка має прикрити тіло абайєю, одягнути на голову хустину і закрити обличчя нікабом. Саудівська Аравія донедавна залишалася єдиною країною у світі, де жінкам будь-якої національності забороняли сідати за кермо.

Номер слайду 21

П'ятий борг П'ять обов'язків покладено на мусульманина Аллахом: віра - шахада, молитва - салат, пост - саум, милосердя - садака і хадж.        Хадж - паломництво в Мекку, поклоніння священному Чорному Каменю Кааби, найпочесніший з них. І найважчий: не кожен винесе тягар подорожі, та не кожному воін і по кишені.

Номер слайду 22

Висновок Саудівська Аравія є однією з найбільш розвинених країн Близького Сходу. Основу її ВВП складає експорт енергоносіїв. За рахунок прибутків від експорту нафти ведеться розвиток багатьох інших галузей промисловості. Почався розвиток туристичного бізнесу. У культурному плані вже можна побачити тенденції лібералізації поглядів. Але досить жорстокий контроль за засобами масової інформації.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Раиса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коваленко Світлана Іванівна
    Дякую за презентацію. Але, гадаю, що помика в співвідношені чоловіків і жінок на 10 слайді
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
9562
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку