Урок-суд "Індія. Культурно-історичні особливості країни. Природні умови і ресурси. Розміщення населення і господарства. Роль країни в регіоні.", географія 10 клас

Про матеріал

Розробка уроку буде корисною вчителям географії під час вивчення теми "

Індія. Культурно-історичні особливості країни. Природні умови і ресурси. Розміщення населення і господарства. Роль країни в регіоні." у 10 класах. Форма проведення уроку - урок-суд.

Перегляд файлу

Тема: Індія. Культурно-історичні особливості країни. Природні умови і ресурси. Розміщення населення і господарства. Роль країни в регіоні.

Мета: навчальна: визначити, яке місце посідає Індія в світовій економіці,

охарактеризувати хід та наслідки екологічної, економічної та соціальної політики уряду в країні; розвиваюча: вчити учнів аналізувати історичні явища, давати особисту оцінку історичним діячам, спираючись на одержані в ході самостійної роботи знання, дати власну оцінку сучасному розвитку країни; зацікавити учнів особливою формою проведення уроку; виховна: формувати національну самосвідомість, сприяти розумінню соціального устрою різних країн, місця України у світі.

Обладнання: політична карта світу, література, оформлення класу, як на суді.

Форма уроку: урок – суд.

I. Організаційний момент.

II. Мотивація. Оголошення теми, мети уроку.

Вступне слово учителя.

Сьогодні, учні, у нас особливий урок – урок-суд. Звичайно, дуже складно буде нашим «адвокатам» та «прокурорам» давати власну оцінку існуванню Індії – як неповторної і самобутньої країни, винести їй звинувачувальний вирок чи виправдати  її.

III. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу. Урок-суд.

Секретар. Встати всім! Суд іде!

Шановний суддя, учні 10 – го класу до слухання справи Індії готові. У залі присутні прокурор, адвокат, свідки і всі, хто не байдужий до долі Індії.

Суддя. Прошу всіх сісти. Судове засідання в справі країни Індії вважаю відкритим!

Прошу ознайомити присутніх з характеристикою республіки Індії.

Секретар. Індія - країна загадок, чарівності і краси, де безліч способів життя зливаються в один народ. Це дивне змішення мов, звичаїв і вірувань, настільки багатогранне, що потрібне ціле життя для їх пізнання. Індія - сьома по величині країна в світі і друга за величиною в Азії з протяжністю 3.39 мільйонів кв. км. і населенням 1,324 млрд. чоловік. Це одна з самих густонаселених країн в світі. На площі, що займає всього 2.5 відсотка території земної кулі, проживає 15 відсотків світового населення. Індія межує на заході і північному заході з Пакистаном, на півночі Гімалаї відокремлюють державу від Китаю і Бутану, на північному сході — від Непалу і на сході — від Бангладешу. Індія, що складається з окремих штатів, є суверенною Соціалістичною Демократичною республікою з парламентською формою правління. Індія - федеральна держава, її уряд, а також уряд двадцяти п'яти штатів знаходяться в столиці країни Нью Делі. Крайня точка Індійського півострова знаходиться в Південній Індії, яка тягнеться від Декана на півночі до Кап Каморіна. Основною мовою торгівельних стосунків і політики є англійська, при тому, що всього в країні налічується чотирнадцять офіційних мов. Більше мільйона чоловік говорить на двадцяти чотирьох мовах і незліченних діалектах. У Індії існують сім основних релігій, а також багато релігійних меншин, налічується шість головних етнічних груп. Центральне місце в індійській культурі займає релігія і знаходить віддзеркалення фактично в кожному аспекті життя країни. Домінуючою вірою серед населення є Індуїзм, що налічує близько вісімдесяти відсотків послідовників. Географія Індії дуже різноманітна. Велика частина півночі країни обкреслена ланцюгом Гімалаїв.

Суддя. Ви прослухали коротку інформацію соціально – економічне положення республіки Індії. Слово надається головному обвинувачу – прокурору.

Прокурор. Шановна громадо! Індія — одна з найбільших за площею і друга після Китаю за населенням країна світу. Кожен шостий житель Землі мешкає в Індії. Країна має багатовікову історію, її внесок у розвиток людської цивілізації неоціненний. Упродовж багатьох століть у Європі Індію уявляли як багату і розвинену країну. Зараз вона серед найбідніших і слаборозвинених. Половина дорослих індійців все ще неписемна, третина населення живе нижче і так вкрай низького рівня злиденності, а дві третини його все ще зайняті в аграрному секторі. Можна, звичайно, сподіватися на те, що з часом ця функція ослабне, а розвиток візьме своє. Але коли це буде? І чи не станеться раніше будь-що інше, більш значуще? Наприклад, чи не призведе демографічний вибух в наступні півстоліття до чергового подвоєння населення країни? А якщо таке трапиться, то чи зуміє общинно-кастова Індія, яка до того часу явно не перетвориться на фермерську, прогодувати країну? І як бути з більш віддаленою перспективою? Республіка Індія звинувачується в тому, що неконтрольований демографічний приріст населення Індії призведе до екологічної катастрофи.

Суддя. Слово надається свідку звинувачення.

Свідок. (Соціолог)…

Сучасна Індія має три головні соціальні проблеми: Перша – проблема бідності: За ВВП на душу населення країна посідає місце, яке відповідає місцю відсталих країн Тропічної Африки, частина населення, що живе на 1 $ в день (офіційно прийнята в світі межа бідності) складає 50 % населення, понад 7 % населення – волоцюги, тільки 30 % населення мають сучасні санітарні умови життя, 35 % мають можливість купувати ліки. Низький рівень санітарних умов призвів до того, що країна посідає перше місце в світі за кількістю ВІЛ інфікованих. Але разом з тим понад 200 млн чол. живуть на рівні середнього американця, невипадково Індію називають «другим споживчім ринком світу».

Друга проблема – безробіття. Особливо великі показники безробітних в сільському господарстві – до 30 %.

Третя проблема – неписьменність. Близько третини населення країни не вміють читати та писати, серед жінок цей показник досягає 50 %. Поряд з цим науковий потенціал країни перевищує більшість розвинутиих європейських країн. У ВНЗ навчається понад 5,5 млн чол. 2/3 бідняків планети проживає в Індії, хоча рівень життя населення поступово підвищується, а доля бідняків убуває. Терпимість, відсутність класової ненависті та пошана до багатства, властива індуїзму і буддизму, оберігають Індію від соціальних конфліктів і потрясінь. Про стабілізуючою функції касти уже йшла мова, але не менше, якщо навіть не більш значима консервує її функція, явно протистоїть завданням розвитку.

Адвокат. Аналіз історичних документів засвідчують, що як культурний регіон, Індія становить одне ціле з іншими країнами Південної Азії і має тисячолітні традиції. Вони склалися під впливом природного середовища, різних етносів і релігій. Особливе значення мали синтез індоарійської і дравідської культур та індуїзму й ісламу. Культура регіону багата на визнані в усьому світі літературні, художні та архітектурні твори. Її матеріальні пам'ятки — храми, мавзолеї, палаци, форти — трапляються повсюди.

Прокурор. Шановний суд! Всі приведені щойно факти, можливо і мали місце, але я не почула, що такого цінного внесла Індія для світу.

Адвокат. Дозвольте зауважити, ще до появи британців в 17 столітті в Індії ця країна була найбагатшою в світі. Її скарби зацікавили Христофора Колумба. За отримання в Індії торгових привілеїв боролися між собою багато шукачів пригод — португальці, французи, англійці, датчани і нідерландці. Індія прославилася і як країна, багата молоком і медом.... Також з Індії до нас прийшли базова концепція калькуляції, алгебра і тригонометрія. Поняття квадратних рівнянь було введено в 11 столітті Щрідхарачарія.... Шановний суддя, дозвольте  запросити свідка захисту.

Суддя. Слово надається свідку захисту.

Секретар. До суду запрошується свідок…..

Свідок. (Історик)…

Індійська культура посідає одне з чільних місць в історії світової культури. Вона характеризується грандіозними досягненнями протягом більш ніж тритисячолітнього періоду розвитку. Їй притаманні не тільки довговічність, а й творче сприйняття досягнень чужоземних культур та здатність не втрачати власні основоположні цінності. Спадкоємність індійської культури значною мірою ґрунтується на соціальних інститутах (варни, касти, сім'я) і великому поширенні загальновживаного переліку релігійних цінностей серед станів та общин. Характерною рисою культури Індії є те, що в ній ми зустрічаємось з численними релігіями, які взаємодіють між собою.

Другою такою рисою є те, що вся індуїстська література, як релігійна, так і світська, вщент сповнена натяками сексуального змісту та статевої символіки і відверто еротичних описів. Культура, згідно німецькому філософу І. Г. Гердеру, це той феномен, що відрізняє людину від тварини, піднімає її на вищу сходинку розвитку. Це друге народження людини, вінця еволюції. Перші відомі нам центри індійської культури існували вже в III тис. до н. е. на берегах Інду, однак справжнього розквіту вона досягла в II тис. до и. е., в епоху "Рігвед". На основі великого зібрання гімнів "Рігвед" було витворено своєрідну духовно-світоглядну систему індуїзму - серцевину індійської культури. В цю ж епоху склався поділ суспільства на касти - явище, без з'ясування якого неможливо зрозуміти характер та своєрідність індійської культури. Саме в "Рігведах" були обґрунтовані морально-правові мотиви поділу суспільства на чотири стани (варни) - брахманів (жерців), кшатріїв (воїнів), вайшвів (землеробів, ремісників) і шудрів (слуг).

Було вироблено цілу систему життя і поведінки людини залежно від стану. Наприклад, законним вважався лише шлюб у межах однієї варни (ендогамія), це ж стосувалося вибору професії, заняття певним ремеслом. А якщо поглянути на країну в історичному плані, то Індія це….

1. Протягом останніх 10 тис. років Індією не було захоплено жодної країни. У 20-му столітті до числа самих великих апостолів світу були зараховані Мати Тереза, шанована в святій в Калькутті, і Махатма Ганді.

2. Ще 700 років до н.е. був заснований перший в світі Університет- в Такшашілі. У його стінах понад 10,5 тисяч студентів з усього світу навчалися з 60 предметів. Одним з найбільших досягнень у сфері освіти стародавньої Індії вважається Університет Наланди, заснований в 4 столітті н.е.

3. Аюрведа — найбільш рання відома світу школа медицини. Її створив 2500 років тому батько медицини Чараки....

4. Час проходження сонця навколо Землі розрахував індус Ц.Е.Брашарачарія в 5 столітті н.е. повне коло вчиняється за 365.258756484 днів. Цим відкриттям він на сотні років випередив астронома Смарта....

5. Автором першого обчислення числа пі є Будхайян. Їм же визначені розширені варіанти дій, звана в наш час теорема Піфагора. Цікаво, що зробив він це в 6 столітті, випередивши арабських і європейських математиків.

6. В Індії ввели в науковий обіг КалПа — найбільшу одиницю часу. Це величезний відрізок часу від зародження до повного знищення Всесвіту. Він дуже близький до значення періоду життя і дорівнює 25 мільярдам років відповідно до теорії пульсуючого Всесвіту.

7. За дослідженням Американського Інституту геології Індія до 1896 була єдиною країною, де добували алмази. З Індії був привезений дорогоцінний камінь Кох-і-Нур, який є окрасою корони британського монарха....

8. Індійським винаходом є і стратегічна гра шахи.

9. Батьком хірургії є Шушрута. Цей лікар і його колеги-сучасники 2600 років тому вже проводили складні хірургічні процедури — протезування, видалення каменів сечового міхура і катаракти, кесарів розтин, операції на головному мозку і пластичні операції. У стародавній Індії широко застосовувалася анестезія. Хірурги того часу використовували понад 125 хірургічних інструментів. Багато стародавніх медичних текстів містять глибокі пізнання в фізіології, анатомії, метаболізму, травленні, імунології, генетики та ембріології....

Прокурор. То чому, маючи таку велику культурну і історичну спадщину, Індія має зараз проблеми екологічного, освітнього характеру?

Адвокат. Проблема каст - одна з тих проблем, що не можуть не хвилювати Індію. Хоча закони формально проголошують рівність людей незалежно від кастової приналежності, а за представниками нижчих каст навіть заброньовані певні квоти у вузах, державних установах і т. п., касти грають в Індії практично ту ж роль, що і в минулому. Увійшло в норму нерівність тримає три чверті населення країни на рівні буття вчорашнього дня. Населення, яке належить до нижчих каст звично не претендує на ту частку майна країни, яка по справедливості мала б йому належати. Залишаючись на низькому рівні розвитку і ледве існуючи, вони тим самим дають можливість меншості, перш за все міському населенню та соціального верхівці села, користуватися благами сучасних досягнень економіки і техніки До числа внутрішньополітичних проблем варто віднести і нездатність міської влади впоратися з припливом у міста, особливо великі, переселенців з села, змушених існувати без житла і роботи, ночувати на тротуарах. І це ще при стримуючій функції каст, яка помітно скорочує звичайну для світу, що розвивається частку сільського населення, вибитого зі звичної колії буття і прагне в міста.

Суддя. Яка сучасна ситуація в Індії?

Адвокат. Для відповіді на ваше запитання, хочу запросити свого свідка.

Суддя. Слово надається свідку захисту.

Секретар. До суду запрошується свідок…..

Свідок. (турист)…

Чoму вaртo вiдвiдaти Iндiю? Iндiю чacтo нaзивaють крaїнoю тиcячi чудec. I cпрaвдi, тут вac чeкaє мaca дивoвижниx вiдкриттiв! Цe крaїнa кoнтрacтiв. Тут є жaркi пуcтeлi i зacнiжeнi вeршини гiр, жaлюгiднi трущoби i шикaрнi пaлaци, тиxi cпoкiйнi xрaми i шумнi тicнi мicтa. Алe в кoжнoму кутoчку цiєї крaїни, в caмoму пoвiтрi є щocь, щo дaрує зacпoкoєння тa cпoкiй. Екзoтикa Iндiя – цe eкзoтичнa крaїнa. Бaгaтo єврoпeйцiв їдуть cюди caмe з цiєї причини. Вce, щo є в цiй крaїнi, ним здaєтьcя нeзвичaйним: iндуїcтcькi xрaми, пoртугaльcькi будiвлi чaciв ceрeдньoвiччя, трoпiчнi дeрeвa, жiнки в caрi i тaк дaлi. Тaдж-Мaxaл Цe oднa з нaйпoпулярнiшиx пaм’ятoк у cвiтi i нaйгoлoвнiший cимвoл Iндiї. Хрaм Тaдж-Мaxaл був пoбудoвaний зa нaкaзoм iмпeрaтoрa Шax-Джaxaнa нa згaдку прo дружину Мумтaз-Мaxaл. Цeй iмпeрaтoр зiйшoв нa прecтoл в 1628 рoцi. У йoгo був вeликий гaрeм. Алe улюблeнoю i єдинoю жiнкoю cтaлa caмe Мумтaз-Мaxaл. Вoнa булa єдинoю, кoму вiн дoвiряв. Жiнкa cупрoвoджувaлa iмпeрaтoрa у вaжливиx пoxoдax. Вoни прoжили рaзoм 17 рoкiв i нaрoдили 13 дiтeй. Дружинa iмпeрaтoрa пoмeрлa пiд чac нaрoджeння 14-oї дитини. Пicля цьoгo випaдку Шax-Джaxaн дoвгo убивaвcя i вирiшив пoбудувaти мaвзoлeй, який пo крaci будe гiдний йoгo дружини, щo пoмeрлa, a пo вeличi дoрiвнювaтимe cилi їx любoвi.

Кxaджурaxo Цeй xрaмoвий кoмплeкc прикрaшaють cтiни iз cкульптур, якi визнaнi нaйвiдвeртiшими у cвiтi. Пiкaнтнi рeльєфи вiдбивaють iдeoлoгiю «Кaмacутри».

 Хрaм Лoтoca Нaйгoлoвнiшoю пaм’яткoю Iндiї є caмe цeй xрaм. Вiн cтвoрeний з 45 вeличeзниx пeлюcтoк i cвoєю фoрмoю нaгaдує квiткa лoтoca. Мaтeрiaл – мaрмур. Сиcтeмa вeнтиляцiї в ньoму прaцює пo принципax прирoди.

Гiмaлaї. Гiмaлaї зaчaрoвують cвoїм видoм кoжнoгo туриcтa. Свiжe пoвiтря, зaxoплюючa дуx прирoдa! Цe трeбa бaчити i вiдчувaти!

Прoвiнцiя Гoa Вoнa рoзтaшoвaнa нa зaxiднoму узбeрeжжi крaїни i вiдрiзняєтьcя вiд ocнoвнoї чacтини Iндiї. Рiч у тoму, щo ця тeритoрiя дoвгo булa кoлoнiєю Пoртугaлiї. Тoму бiльшicть мicцeвиx житeлiв – кaтoлики. Цe прocтo iдeaльнe мicцe для cпoкiйнoгo вiдпoчинку i caмoти. Рaзoм з цим тут бaгaтo рoзвaг у виглядi бурxливoгo нiчнoгo життя, туcoвoк, cвят.

Шопінг. Товари в Індії дуже дешеві і можна знайти багато цікавого на ринках міст. Великою популярністю як сувенір або подарунка користуються тканини: кашемір, шовк і раджастанська бавовна. З них шиють гарні сарі, хустки, спідниці, шалі, блузки. Обов'язкові до придбання чай та індійські спеції: перець, куркума, шафран, гвоздика, кориця і багато інших. На південному заході Індії розташована Керала - столиця прянощів і кокосових пальм, земля рисових, чайних і кавових плантацій. Здавна ця земля приваблювала мандрівників і торговців зі всього світу не тільки рідкісними товарами, а й мальовничою природою і гостинністю місцевих жителів.

Прокурор. Якщо туристи полюбляють відпочивати в Індії, то чому тоді екологи б’ють на сполох, коли згадують цю країну?. Шановний суддя, дозвольте запросити свого свідка для висвітлення ситуації!

Суддя. Слово надається свідку обвинувачення.

Секретар. До суду запрошується свідок…..

Свідок. (еколог)…

Стан навколишнього середовища в Індії залежить від багатьох факторів. Але до числа головних з них слід, мабуть, віднести три напрямки факторів:

По-перше, це тривалість та інтенсивність сільськогосподарського використання території.

Археологічні та історичні дані дозволяють виділити п’ять етапів у використанні території цієї країни: найдавніший землеробський (ІІІ — ІІ тисячоліття до нашої ери), тваринницький (перше тисячоліття до нашої ери), богарне землеробство (III століття до н. е. — XIV ст.), примітивного богарного і зрошуваного землеробства (XIV — XX ст.) і більш інтенсивного зрошуваного землеробства (з середини XX ст.). У результаті природа Індії зазнала дуже сильної «переробки», і нині більш ніж для 60% її території характерні сильно змінені антропогенні ландшафти. Це перш за все зрошувані райони Пенджабу і Гангській низовини, ландшафти річкових долин і дельт, приморські алювіальні рівнини, рівнини Декану, оазиси та пустелі Тар.

По-друге, це демографічний вибух другої половини XX ст., який ще більше збільшив навантаження на територію. Середня щільність населення в країні вже перевищила 320 чоловік на 1 кв.км. Необхідність забезпечити швидко зростаюче населення, яке вже перевалило за мільярдний рівень, їжею, дровами іншими джерелами існування прямим наслідком деградацію багатьох природних ландшафтів.

По-третє, це прискорився процес індустріалізації країни, до самого недавнього часу заснований головним чином на «брудних» виробництвах важкої промисловості і певною мірою пов’язаний з екологічним імперіалізмом, тобто з політикою перенесення таких виробництв з високоразвинених країн, у країни, які розвиваються. Становище ускладнюється ще й тим, що для Індії вельми характерна підвищена територіальна концентрація промислового виробництва. У результаті загальний річний екологічний збиток ще на початку 1990-х рр. оцінювався 110 млрд доларів (до того ж за явно заниженими розрахунками), а небажані зміни навколишнього середовища торкнулися фактично всі компоненти географічної оболонки.

Чи не найбільшою мірою деградація торкнулася земельних ресурсів, які піддаються ерозії, опустелюванню. Ерозія в першу чергу охопила сильно розорані і збезлісенні Гангську низовину та плоскогір’я Декан. До цього потрібно додати вторинне засолення й заболочування грунтів — головним чином в Пенджабі, штатах Уттар-Прадеш, Західна Бенгалія та інших районах поширення іригації, різко зросла, у другій половині XX ст. забруднення грунтів пестицидами. За деякими оцінками, ерозія і засолення грунтів нині поширені майже на половині території країни.

На заході Індії, в Раджастхані, велику загрозу являє собою опустелювання. У третьому-другому тисячоліттях до нашої ери це був один з важливих осередків давньої цивілізації. Але потім піски поглинули міста, засипали караванні шляхи, про що свідчать розкопки міста Мохенджо-Даро (тепер знаходиться в Пакистані). І нині близько 1/3 території цього штату займають рухливі піски пустелі Тар. Просування їх на схід представляє собою велику загрозу і для сусідніх штатів.

Нарешті, потрібно враховувати і те, що Індія має найбільше в світі поголів’я великої рогатої худоби (300 млн. голів), тоді як частка пасовищних угідь у структурі земельного фонду становить всього 4%. Це теж збільшує навантаження на землю.

У результаті перерахованих негативних впливів з 300 млн. га земельного фонду Індії процесами деградації в тій чи іншій мірі охоплені вже 80-90 млн, а за іншими оцінками — навіть 150 млн. га.

 Дуже сильно порушений також рослинний покрив Індії. Хоча лісистість у країні в два рази більше, ніж у Китаї, і становить 20%, значною мірою це вже не первинні, а вторинні ліси, чагарники, антропогенна савана. Останнім часом особливо велику тривогу викликає знищення незайманих лісів в передгір’ях Гімалаїв. В основі такого збезлісення лежать дві головні причини. Перша з них — нагальна необхідність розширення посівних площ в умовах фактично повсюдного малоземелля. Друга — триваюче масове використання деревини в якості палива. У результаті площа лісів в Індії щорічно скорочується на 1,5 млн га. Але і це не може забезпечити потреби країни в деревині. Отже, вирубка лісів, завдає великої екологічної шкоди, мабуть, буде продовжуватися. Тут доречно навести розрахунки індійських учених, згідно з якими — з урахуванням грунтозахисної ролі лісового покриву — ліси в Індії повинні займати не 1/5, а 1/3 всієї території. Одним з наслідків зменшення площі лісів стало зменшення біорізноманіття. За наявними оцінками, зникнення загрожує більше ніж 500 видів ссавців, 700 видів риб, 1000 видів птахів та ін.

Хоча водні ресурси Індії в даний час оцінюють як більш-менш достатні, в перспективі країна майже неминуче зіткнеться і з їх дефіцитом. Тому що рівень водозабору з розрахунку на душу населення (більше 600 м3 на рік), особливо з урахуванням потреб штучного зрошення, тут досить високий. І тому що забруднення вод весь час зростає, досягаючи 80%. Джерелом більшості таких забруднень служать промислово-побутові стоки міст, які зазвичай скидають в річки без будь-якого очищення

Останнім часом помітно зросло також забруднення атмосфери. Ще кілька десятиліть тому його основними джерелами були домашні вогнища (мангали), де в якості палива зазвичай використовувався кізяк і дрова. Але тепер їх місце зайняли великі «брудні» виробництва — ТЕС, підприємства чорної і кольорової металургії, нафтохімії. Вважається, наприклад, що дихати повітрям Мумбаї — це те ж саме, що викурювати десять сигарет в день. Зростаючі викиди сірки та азоту вже приводять до виникнення кислотних дощів, які впливають на посіви, води і споруди. Очевидна небезпека, яка загрожує знаменитій гробниці Тадж-Махал в зв’язку з викидами сусідніх нафтопереробних заводів.

Високий рівень забрудненості грунтових вод в штаті Пенджаб на півночі Індії привів до генетичної мутації у людей. Цей факт був виявлений в ході проведеного недавно дослідження. Вчені, які збирали науковий матеріал протягом двох років, встановили, що отруйні пестициди і важкі метали потрапили в харчовий ланцюг. Через це в Пенджабі різко збільшився відсоток дітей з природженою потворністю, помітно зросла захворюваність раком, у багатьох жителів виникли проблеми з нирками.

Адвокат. Шановний суддя, можна задати питання свідку?

Суддя. Дозволяю.

 Адвокат. Хто на вашу думку несе відповідальність велику кількість екологічних проблем в країні?

Свідок. Звичайно ж уряд країни. Останнім часом уряд країни розробляє екологічні програми у різних напрямках: зменшення забруднення річкових вод, відновлення лісових ресурсів та збереження земельних угідь. Однак фінансова сторона справи і масштаби робіт бажають бути кращими. Я не знаю, хто винен, але і самі індуси живучи в своїй країни, історично не звикли до збереження навколишнього середовища, тому відповідальність покладається не тільки на уряд і президента, а й на самих жителів.

Адвокат. Так в чому ж причина мутацій у жителів в штаті Пенджаб?

Свідок. Тому що Учені проаналізували склад грунтових вод, рідких промислових відходів і водопровідної води. Виявилось, що 80% проб грунтових вод містять ртуть в кількості, що набагато перевищує норму. 70% проб промислових стоків показали наявність миш’яку. Цей небезпечний для людини хімічний елемент був знайдений також в грунтових водах і навіть у водопровідній воді – його присутність виявлена в 57,7% і 50% зразків відповідно. У дренажних водостоках деяких міст виявлена велика кількість пестицидів. Всі ці обставини призвели до того, що сучасна Індія залишається країною досить частих стихійних лих, до яких додалися й техногенні аварії та катастрофи.

Адвокат. Шановний суддя! Шановні присутні! Хочу звернутися до вас, невже ви думаєте, що Індія – це країна катастрофа! Я, наприклад, впевнений, що країна Індія – це країна, яку варто відвідати, для того, щоб побачити індійських слонів, незрівнянні пляжі, величні храми, відпочити в горах, спробувати відомі на весь світ індійські прянощі та відвідати індійське весілля. Шановний суддя, дозвольте запросити свідка захисту до виступу?

Суддя. Дозволяю!

Секретар. До суду запрошується свідок…..

Свідок (культурознавець)…

Одного разу побачивши весільну церемонію в Індії, ви ніколи не зможете її забути. Це незвичайне і захоплююче видовище: прекрасні індійські жінки, сліпучі вбрання, велика кількість прикрас, колоритні ритуали, народна музика, численні гості... Для індусів весілля - це, мабуть, найважливіше свято в житті. До нього готуються дуже довго і відповідально, не шкодуючи сил і грошей. Батьки молодят намагаються перевершити один одного, демонструючи свій матеріальний достаток і щедрість, а саме весілля намагаються зробити пишною і грандіозною. Унікальні весільні обряди в Індії збереглися практично незмінними з давніх часів. Найчастіше вибирають наречену батьки нареченого на основі багатьох факторів, домінуючим з яких є належність до відповідної касти. Перший обряд - заручини - проводиться за кілька місяців до весілля, наступний обряд Сагай, змістом якого є знайомство сімей, проводять за 3 дні до весілля. За день до весілля проводять так звану "Ніч хни" або, простіше кажучи, східний дівич-вечір: всім жінкам малюють хною руки, а нареченій ще й ступні. Так як в індійській культурі кожна, навіть найменша деталь несе особливий сенс, хною візерунки також мають сенс. Є повір'я, що чим яскравіше візерунок і чим пізніше він зійде, тим довше не будуть згасати почуття молодят. Образ нареченої в Індії - це ціла композиція, що складається з сарі ручної роботи, обробленою кілограмами прикрас, яскравого макіяжу і фамільних коштовностей. Саме сарі і прикраси винуватиці торжества стоять цілого стану, тому іноді, щоб уникнути небезпеки, наречена одягає на торжество підроблені коштовності. Вага святкового сарі може досягати 12 кілограмів! На руках у нареченої величезна кількість яскраво-червоних браслетів, які є символом заміжжя. Увечері в день весілля наречений в розшитій золотом одязі приїжджає до нареченої у супроводі друзів і музикантів. Зустрівши нареченого і намалювавши йому на чолі червону крапку, як знак приналежності до іудаїзму, батьки нареченої ведуть його до нареченої. У спеціальному павільйоні молоді обмінюються гірляндами з живих квітів, приймають подарунки і фотографуються. Після цього починається сам обряд одруження. Молодих ведуть у споруджений для цього випадку невеликий храм, де вони дають один одному сім клятв і сім разів обходять навколо жертовного вогню з сполученими один з одним руками. Наречений завдає червону фарбу на лоб і проділ нареченої, яка символізує, що тепер вони чоловік і дружина. Святкування обряду одруження триває всю ніч, гості співають і танцюють, а потім батьки проводжають новоспечену дружину в будинок чоловіка. Зрозуміло, в різних районах Індії весільні обряди можуть кардинально відрізнятися один від одного і проводитися відповідно до місцевих звичаїв і залежно від матеріального становища батьків, але їх всіх об'єднує одне: неповторний самобутній колорит загадкової Індії, який не залишить байдужим нікого.

Суддя. Дякую всім за виступи. У прокурора є ще запитання?

Прокурор. Ні.

Суддя. Оголошується перерва.

Секретар. Встати, суд іде! Прошу сідати. Для винесення вироку слово надається судді.

Суддя. Шановна громадо! Сьогодні ми стали свідками і слухачами однієї з цікавих і заплутаних справ. Це справа про визначення ролі Індії в сучасному світі.

Я і члени суду, порадившись, прийшли до висновку, що республіка Індія, хоч і має значні проблеми з екологією, населенням, соціальним становищем, але при цьому залишається неповторною і самобутньою країною, яку варто відвідувати, для того щоб пізнати і поглибити свої знання про традиції, культуру, архітектуру і природу цієї величної країни.

 Секретар. Слухання справи Індії закінчено.

IV.Підведення підсумків уроку. Рефлексія.

Учитель аналізує і оцінює виступи учнів.

1. Що цікавого, нового ви дізналися на уроці?

 2. Чи сподобалося вам готуватися до уроку?

3. Які запитання залишились після заняття?

V. Домашнє завдання.

1. Опрацювати параграф

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корнєєва Ірина Анатоліївна
    Чудова розробка! Це просто знахідка!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 квітня 2018
Переглядів
1261
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку