Презентація "Що таке електросмог?"

Про матеріал
Презентація "Що таке електросмог?" Дає пояснення впливу електромагнітних полів на людину, навколишне середовище.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке електросмог?

Номер слайду 2

Більшість людей, коли чують про електросмог, відразу думають про шкоду для свого здоров’я. Адже не так просто зрозуміти, що, власне, являє собою цей електричний туман. Те, що в народі називають «електросмогом», являє собою накладення електромагнітних полів в оточенні людини. Ця так звана суперпозиція викликається електромагнітними випромінюванням всіх видів. З точки зору фізики термін електросмог не зовсім вірний. Штучне слово «смогг» складається з англійських коренів «дим» і «туман» (smoke + fog). Відповідний технічний термін тут – це електромагнітне поле, хоча існує і термін електромагнітна сумісність з навколишнім середовищем.

Номер слайду 3

Протягом усього періоду існування людства люди постійно піддавалися і піддаються електромагнітному впливу: у кожної частинки атома є електромагнітне поле. Сонце і земля також генерують електромагнітні поля. Однак з настанням ери електрифікації та технічного прогресу електромагнітний вплив на людину значно зросла. Електронне випромінювання ділиться на дві категорії. Одна група описує неіонізуюче випромінювання, включаючи, наприклад, радіохвилі або світлові хвилі. Інша категорія включає іонізуюче випромінювання, таке як, наприклад, рентгенівське випромінювання. На відміну від іонізуючого, наприклад, рентгенівського випромінювання, неіонізуюче випромінювання не має достатньої енергії для зміни молекул або атомів.

Номер слайду 4

Звідки беруться електромагнітні поля?Оточуючі нас електромагнітні поля можуть бути як природними, так і технічними. Як уже згадувалося, існує безліч природних електромагнітних полів. Вони генеруються Сонцем і Землею. Технічні магнітні поля створені людиною: крім внутрішніх низькочастотних ліній електропередачі джерелами випромінювання також є високочастотні передавачі, такі як радіосистеми або системи мобільного зв’язку. Крім того, світло і рентгенівські промені також генерують електромагнітні поля. Низькочастотна мережа включає в себе весь шлях, необхідний для систем електропостачання, щоб потрапити від виробника до споживача, тобто від електростанції через трансформаторну станцію і високопродуктивні кабелі живлення до вашої внутрішньобудинкової мережі. Ця мережа використовується для живлення і генерує електричні і магнітні поля.

Номер слайду 5

Всі електричні, а також електронні пристрої генерують низькочастотний електросмог, включаючи будь-який з ваших побутових приладів – будь то кавоварка, телевізор або пилосос. На додаток до низькочастотної силової мережі, значний «внесок» у виробництво електричного смогу вносить мережу високочастотних джерел електроенергії. Високочастотні електричні і магнітні поля генеруються радіопередавачами і системами мобільного радіозв’язку. Сидите ви перед телевізором або розмовляєте по телефону, ви завжди піддаєтеся впливу низькочастотних і високочастотних електромагнітних полів.

Номер слайду 6

Електросмог: реакції організму на подразник. Електросмог часто порушує роботу електроприладів, так як вони взаємно впливають один на одного. Однак електромагнітні промені також впливають і на організм людини. Наскільки великим є цей вплив, залежить від типу, частоти і сили електросмога. У людини є власне електромагнітне поле, напругою близько 100 мілівольт. Організм людини створює електричні імпульси. Через наше тіло проходять нервові стимули. Сила струму нашого організму дорівнює приблизно 4 піко. Ампер – це 4 мільярдних частки Ампера. Однак протягом кожної секунди тіло виконує 1 квадрильйон електричних з’єднань. Якщо ми подивимося на мобільні і бездротові телефони, вони створюють силу струму, яка дорівнює 0,2 Ампер, що приблизно в 50 мільярдів разів більше, ніж створює наше тіло. Перебуваючи в поле з набагато більш високими значеннями, організму доводиться компенсувати цей вплив. Власне електромагнітне поле порушується, що викликає стрес для організму і вимагає багато енергії.

Номер слайду 7

Електросмог: порушення гормонального балансу. Електросмог в спальні може викликати значні порушення вироблення гормону сну мелатоніну. Якщо у вас є електроприлади в спальні або ваш мобільний телефон лежить на тумбочці біля ліжка, ви майже неминуче будете страждати від порушень сну. Адже гормон мелатонін не тільки змушує вас відчувати втому. Він також відповідає і за повне розслаблення організму під час сну, що допомагає зміцнити імунну систему. Вважається, що довгостроковий знижений викид мелатоніну може збільшити ризик розвитку раку. У фазі глибокого сну частота роботи мозку становить від 4 до 8 Гц. Очевидно, що сторонні електромагнітні частоти з навколишнього середовища постійно порушують цю частоту. Таким чином, здоровий сон в середовищі, що піддається електросмогу, на жаль, навряд чи можливий. Тому доцільно залишити в спальні тільки ті електроприлади, які там дійсно необхідні.

Номер слайду 8

ЕЛЕКТРОСМОГ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВДіти та підлітки особливо вразливі до поглинання більшої кількості випромінювання через те, що їхні тіла ще в процесі розвитку, а кістки набагато тонші, ніж у дорослих. Це може призводити до різних проблем зі здоров’ям і суттєво призупиняти здоровий і правильний розвиток. Постійна незахищеність від такого низькочастотного випромінювання може спричиняти різні проблеми зі здоров’ям, але дослухавшись порад експертів, його шкідливий вплив можна зменшити або й повністю усунути. Проблему небезпечного впливу приладів можна швидко й ефективно вирішити, наприклад, просто прибравши джерело струму або пристрій від тіла. У більшості випадків метрова дистанція від нічної лампи або цифрового годинника достатньо послаблює вплив електричного поля, щоб ми могли спати безпечно й спокійно. Якщо йдеться про внутрішні або зовнішні джерела високочастотного електромагнітного випромінювання, такі як мобільні телефони, роутери WLAN, ретранслятори-передавачі, бездротові телефони DECT, то долати подібні проблеми значно важче. Ми використовуємо їх уже протягом 15 років, але в останні роки кількість цього виду радіації надзвичайно зросла.

Номер слайду 9

Якщо мова йде про зростаючі швидкість і кількість безпровідної передачі даних у приміщенні, де ми живемо, (WLAN роутери), або надворі (ретранслятори) і кількість людей, котрі користуються всіма цими приладами, стає зрозуміло, що кількість опромінювання різко зростає. Це означає значну цілодобову незахищеність від випромінювання – вдома, в офісі або на відкритому повітрі. Кількість «електрочутливих» людей, які страждають від різних захворювань, що спричинені незахищеністю від високої концентрації електросмогу, зростає. Уряди багатьох країн визнають це як одну з першочергових проблем сучасної цивілізації та все більш активно намагаються знайти її вирішення. У всьому світі встановлюються так звані білі зони без забруднення електросмогом, які розташовані на великий віддалі від міський районів. І люди з більш серйозними проблемами, як біженці, переїжджають туди. У світі допустимі норми випромінювання встановлюються виключно за результатами досліджень з нагрівання тканини під впливом короткострокового випромінювання (незахищеність). Отже, можливий ризик від довготривалої незахищеності від менших значень не береться до уваги, хоча сотні нових досліджень вказують на шкідливі наслідки довгострокового впливу. З іншого боку, у кожній країні встановлюються власні норми. Тож різниця між регульованими значеннями досить велика, що показує, що в цій галузі ще проводиться багато експериментів і досліджень.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Орієнтовні теми проектів. Теми рефератів і повідомлень. Теми експериментальних досліджень
Додано
23 травня 2020
Переглядів
7367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку