Презентація "Що змінює поверхню Землі"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Що змінює поверхню Землі" за підручником Я досліджую світ: частина 1, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що змінює поверхню Землі

Номер слайду 2

Розумова розминка. Чим подібні гори та горби? Чим вони різняться?Які бувають рівнини? Назвіть форми поверхні, що належать до рівнин. Наведіть приклади. На яких рівнинах (плоских чи горбистих) лінію горизонту видно далі?Знайдіть на карті України свій обласний центр. Які форми поверхні суходолу трапляються там, де ви живете?

Номер слайду 3

Пригадуємо. Що таке рельєф?Які бувають форми поверхні суходолу?Як їх позначають на карті?

Номер слайду 4

Ті з вас, хто побував у горах, помітили, що підніжжя вкрито безліччю кам'яних уламків. Як ви гадаєте, чому біля підніжжя гір так багато каміння?

Номер слайду 5

Практичне завдання

Номер слайду 6

Вам знадобиться: шматочок граніту, сухий спирт, склянка холодної води, сірники, пінцет. Візьміть шматочок граніту пінцетом, добре нагрійте його на вогні від сухого спирту та швидко опустіть у склянку з холодною водою. Повторіть це декілька разів. Тепер погляньте на дно посудини. Ви побачите зернятка граніту, які відділилися. Подумайте, чому так сталося. Пригадайте, що відбувається з тілами під час нагрівання та охолодження.

Номер слайду 7

Від різкої зміни температури граніт руйнується. Під час нагрівання він розширюється, утворюються тріщини, а під час охолодження вони зменшуються. Схожі процеси відбуваються у природі постійно. Упродовж доби температура повітря змінюється. Удень гірські породи нагріваються, а вночі – охолоджуються. Коливання температури призводить до появи тріщин у гірських породах. У тріщини потрапляють роса та дощ. У холодну пору року вода в них замерзає, перетворюється на лід, і вони збільшуються. Але не тільки сонце й вода руйнують скелі. Вітер видуває зі скель піщинки та приносить в утворені тріщинки пил, ґрунт, насіння рослин. Насіння проростає, коріння тисне на стінки, і тріщини збільшуються.

Номер слайду 8

Під дією зовнішніх сил – сонця, вітру й води – скелі тріскаються та обсипаються. Таким чином зовнішні сили згладжують, вирівнюють земну поверхню. Вивітрювання – процес руйнування й перетворення гірських порід на земній поверхні.

Номер слайду 9

Чи може людина змінити форму поверхні Землі? Поверхню Землі змінює також господарська діяльність людини. Люди прокладають дороги, спороджують канали, розробляють кар'єри, будують шахти, заводи та фабрики, розорюють поля, вирубують ліси. На території України багато пагорбів (курганів), що збудували скіфи, які в давні часи жили в степах. Кургани будували з вальків – грудок мокрої, замішаної із соломи глини.

Номер слайду 10

Скіфські кургани – поховальні споруди скіфських племен у формі земляного насипу. У курганах знайдено унікальні золоті прикраси, бронзовий посуд, багато предметів, виготовлених із золота, срібла, заліза тощо. Скіфська пектораль. Скіфські золоті прикраси

Номер слайду 11

Спорудження шахт і кар'єрів також вливає на рельєф Землі, призводить до обвалів ґрунту, руйнує гори та рівнини. При підземному видобутку корисних копалин на поверхню підіймають велику кількість порожньої породи. На землі утворюються високі насипи – терикони. Багато корисних копалин видобувають у кар'єрах. Вироблені кар'єри заповнюються водою, створюючи штучні озера. У них розводять рибу, а також їх використовують для відпочинку. Земна поверхня змінюється також під дією землетрусів і вулканів.

Номер слайду 12

Уявіть, що ви живете в населеному пункті поблизу териконів. Запропонуйте шляхи розв'язання пов'язаних з ними екологічних проблем.

Номер слайду 13

Перевіряємо себе. Як господарська діяльність людини змінює земну поверхню? Якої шкоди терикони та кар'єри завдають довкіллю?

Номер слайду 14

Коротко про головне. Форма земної поверхні постійно змінюється. Ці зміни відбуваються під впливом природних сил, а також господарської діяльності людини.

Номер слайду 15

Чи знаєте ви, що… ...курган Солоха (Могила-Знаменська) у Запорізькій області – одна з найбагатших скіфських царських могил. Тут знайдено пластинчасті браслети, бронзовий шолом і золотий гребінь.

Номер слайду 16

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с.20-21

Номер слайду 17

Завдання 1. Познач чинники, які змінюють поверхню.

Номер слайду 18

Завдання 2. Припусти, які чинники вплинули на руйнування гірських порід, зображених на світлинах. Запиши. Зміна температури, дія вітру. Вплив рухомої води. Вплив кореневої системи дерев

Номер слайду 19

Завдання 3. Наведи три приклади впливу господарської діяльності людини на земну поверхню. Приклад 1. За корисними копалинами людина все глибше й глибше проникає в земну кору. Поверхня Землі порізана величезними кар’єрами, пробурена глибокими свердловинами і шахтами. Заглибини і підземні порожнини порушують рівновагу у верствах гірських порід. Наслідком цього стає утворення тріщин, зсувів, осідання поверхні і руйнуванням будівель на ній. Приклад 2. Вплив будівництва на поверхню найбільш відчутний у великих містах. Там людина змінює природний рельєф. Приклад 3. Землеробство також суттєво впливає на земну поверхню, оскільки охоплює великі площі. В Україні цей вплив особливо відчутний, тому що під сільськогосподарські угіддя зайнято понад 70 % території, а розорано – більше 50 %. Завдання 4. Подумай, чи можуть тварини змінювати земну поверхню. Як саме? Запиши. Так, тварини можуть змінювати земну поверхню. Наприклад лисиці коли роблять тунелі, бобри роблять греблі.

Номер слайду 20

Творче домашнє завдання. Підготуйте повідомлення про те, як вулкани й землетруси впливають на форму земної поверхні.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 35-37.

pptx
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
4939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку