Презентація " Середовище розробки проектів. Проекти з вікнами"

Про матеріал
Презентація " Середовище розробки проектів. Проекти з вікнами" на допомогу вчителю на урок, для тих, хто вивчає Python.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Середовище розробки проектів. Проекти з вікнами. »

Номер слайду 2

План уроку. Перевірка домашнього завдання. Середовище розробки проектів. Проекти з вікнами. Працюємо з комп’ютером.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Що таке комп’ютерна програма?Які дані, що опрацьовує програма, називають вхідними, проміжними, вихідними?Що таке мова програмування?Які складові частини мови програмування?Що таке синтаксична помилка?

Номер слайду 4

Середовище розробки проектів. Для створення, редагування і налагодження проектів мовою програмування Python ,будемо використовувати середовища розробки та виконання проектів IDLE 3.7

Номер слайду 5

Середовище розробки проектів. Середовище розробки проектів IDLE складається з:текстового редактора для введення та редагування тексту проекту;інтерпретатора для перекладу команд з мови програмування Python на мову команд, які може виконати процесор комп’ютера;засобів налагодження проекту для пошуку в ньому помилок;довідкової системи та інших компонентів.

Номер слайду 6

Середовище розробки проектів. Середовище розробки та виконання проектів IDLE 3.7 надає можливість використовувати велику бібліотеку модулів. Модулі – це готові фрагменти програмного коду,які можуть бути приєднані до нових проектів, що спрощує та пришвидшує їх створення.

Номер слайду 7

Середовище розробки проектів. Відкрити вікно середовища IDLE можна: Використовуючи команду IDLE (Python 3.7 ) меню Пуск;Використовуючи ярлик на робочому столі. У результаті відкривається вікно Python 3.7.0 Shell середовища розробки та виконання проектів IDLE, у якому розміщено головне меню та робоче поле.

Номер слайду 8

Середовище розробки проектів. Вікно Python 3.7.0 Shell середовище розробки та виконання проектів IDLEУ робочому полі >>> позначають позицію, у якій можна вводити команди мовою програмування Python. Уведення команд завершується натисканням клавіші ENTER. Результат виконання відображається у наступному рядку. Такий режим уведення і виконання команд називається інтерактивним і зручний він для найпростіших проектів.

Номер слайду 9

Середовище розробки проектів. Для створення більш складних проектів використовують окремий файл. Щоб створити нове вікно для введення тексту проекту потрібно виконати команду : Щоб зберегти текст проекту потрібно виконати команду : Для виконання проекту потрібно виконати команду: File→New File -(відкривається вікно текстового редактора з іменем Untitled). File→Save – (вибрати папку та надати ім’я файлу, який буде мати розширення імені py). RUN →RUN Module або натиснути клавішу F5 

Номер слайду 10

Середовище розробки проектів. Слід пам’ятати! Команди, уведені у вікні текстового редактора, не будуть виконуватися одразу, а натискання клавіші Enter переводить курсор на новий рядок, де можна продовжувати вводити наступні команди.

Номер слайду 11

Середовище розробки проектів. Після запуску проекту на виконання розпочинає свою роботу програма –інтерпретатор. Програма –інтерпретатор почергово аналізує команди проекту на наявність синтаксичних помилок. Якщо немає помилок, то інтерпретатор перекладає її з мови Python на мову команд, які може виконати процесор і передає перекладену команду на виконання процесору. Результати виконання проекту та повідомлення про помилки відображаються у вікні середовища Python 3.7.0 Shell .

Номер слайду 12

Середовище розробки проектів. Під час розробки проекту вікно текстового редактора та вікно середовища розробки Python 3.7.0 Shell зручно розташовувати на екрані поруч. Для цього слід: Зробити поточним вікно текстового редактора. Натиснути сполучення клавіш +← Вибрати у правій половині екрана вікно середовища розробки Python 3.7.0 Shell . 

Номер слайду 13

Середовище розробки проектів. Створений раніше та збережений у файлі з розширенням імені ру проект можна відкрити для редагування та виконання. Для відкриття файлу з текстом проекту слід:виконати команду File Open (у вікні середовища IDLE);вибрати потрібний файл.

Номер слайду 14

Проекти з вікнами. Для створення мовою Python проекту з вікнами потрібно виконати ряд команд: Приєднати до проекту модуль tkinter (з бібліотеки модулів Python).from tkinter import* - команда приєднання модуля tkinter.root=Tk() - команда створення вікна з іменем root.

Номер слайду 15

Проекти з вікнами. Властивості утвореного вікна: Розташування – верхній лівий кут;Розмір - 200x200 пікселів;Колір - світло-сірий;Рядок заголовка містить напис tk.

Номер слайду 16

Проекти з вікнами. Значення властивостей вікна можна змінити виконуючи наступні команди:root.title(‘<текст>’) -для змінення напису в рядку заголовка вікна з іменем root. Н-д: root.title(‘Мій проект’)root.geometry(‘<рядок параметрів>’)- для змінення розмірів і положення вікна. Приклад рядка параметрів:(‘600x400+200+100’)Ширина вікна. Висота вікна. Відстань лівої межі вікнавід лівої межі екрана. Відстань верхньої межі вікнавід верхньої межі екрана

Номер слайду 17

Проекти з вікнами.root.geometry(‘400x250’) – установить ширину вікна – 400пікселів і висоту вікна – 250 пікселів, а положення вікна не змінить.root.geometry(‘+400+250’) – зміняться відстані вікна від лівої та верхньої меж екрана, а розміри вікна не зміняться.root.[‘bg’]=‘<колір>’ – для змінення кольору фону вікна. Н-д: root.[‘bg’]=‘’ – колір фону стане жовтий.

Номер слайду 18

Працюємо з комп’ютером. Створити проект, виконання якого відкриє вікно з такими властивостями:заголовок вікна – «Моя перша програма»;розміри вікна: ширина – 500;висота – 300;положення вікна:відступ зліва – 350;відступ зверху450;колір фону вікна – зелений.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Данилець Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Степенко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
4579
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку