Презентація "Шашки. Історія та правила гри".

Про матеріал
Презентація буде в нагоді для засвоєння модуля "Шашки" з фізичної культури для учнів 5-6 класів Нової Української школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія гри в шашки. Шашки - це дуже цікава та старовинна гра, яка має свої корені в давньому світі. Ця гра має багату історію та глибокі корені в культурі різних народів. Вивчення цієї гри допоможе зрозуміти унікальну спадщину світового спорту.by Анатолій Гайдаш

Номер слайду 2

Походження шашок. Давні походженняІснує припущення, що шашки мають походження в Єгипті або Месопотамії і були частиною культури давніх цивілізацій. Поширення гри. Шашки отримали популярність у різних культурах та стали невід'ємною частиною соціальних звичаїв та розваг народів світу. Археологічні відкриття. Деякі археологічні знахідки свідчать про те, що гра в шашки існувала в давні часи та мала велике значення для суспільства.

Номер слайду 3

Розвиток шашок у різних країнах. Відмінності культур. У кожній країні гра в шашки розвивалася згідно з місцевими традиціями та особливостями. Це призвело до виникнення різних варіацій гри. Популярність у світіШашки стали популярною грою в багатьох країнах світу, завдяки чому були створені міжнародні шашкові змагання та турніри. Вплив культурних особливостей. Різні культури внесли свій внесок у розвиток шашок, що призвело до створення унікальних шашкових стратегій та тактик.

Номер слайду 4

Правила гри в шашки

Номер слайду 5

Шашкова дошка. Початок гри: Шашкова дошка складається з 64 клітин, а кожен гравець має 12 шашок одного кольору (чорні або білі). Шашки розміщуються на чорних клітках перших трьох рядів з обох боків дошки. Рух шашок: Шашки рухаються лише по чорних клітках. Звичайна шашка рухається лише вперед на одну клітину. Коли шашка доходить до кінця дошки протилежного гравця, вона стає дамкою. Рух дамки: Дамка може рухатися вперед і назад на будь-яку вільну клітину вздовж діагоналі. Дамка може стрибати через інші шашки по діагоналі, якщо за ними є вільна клітка.

Номер слайду 6

Шашкова дошка4. Захоплення шашок: Шашка чи дамка може захоплювати шашку суперника, якщо вона стоїть по діагоналі від неї, і за непорожньою клітинкою ззаду. Захоплені шашки видаляються з дошки.5. Завершення гри: Гравець перемагає, якщо він захоплює всі шашки суперника або блокує їх так, що вони не можуть рухатися.

Номер слайду 7

Правила руху шашок. Звичайні шашки: Шашки рухаються лише вперед на чорних клітках. Кожен хід дозволяє переміщати шашку на одну клітину вперед по діагоналі. Дамки: Дамка може рухатися вперед і назад на будь-яку вільну клітину вздовж діагоналі. Дамка може виконувати багатосходові ходи, просуваючись на кілька клітин вздовж діагоналі в одному напрямку. Захоплення шашок. Щоб захопити шашку суперника, ваша шашка (або дамка) повинна перескочити через неї і приземлитися на вільну клітину ззаду. Можливість виконати багатоходовий захід: якщо під час одного руху можна захопити кілька шашок, то це обов'язково слід зробити. Створення дамки: Коли звичайна шашка доходить до останнього ряду протилежної сторони дошки, вона перетворюється в дамку. Кінець гри: Гра закінчується, коли один з гравців захоплює всі шашки суперника або заблоковує їх так, що вони не можуть рухатися.

Номер слайду 8

Шашки – це стародавня гра, яка виникла більше 3000 років тому. Початок історії шашок пов'язаний зі Сходом, а саме з Єгиптом та Месопотамією.

Номер слайду 9

В епоху Стародавнього Єгипту шашки вже використовувалися для розваг та вивчення стратегічного мислення. Гра поширилася на Близькому Сході та в Індії, звідки шашки потрапили до Китаю. Усі ці регіони розвивали свої варіації гри.

Номер слайду 10

У середньовіччі шашки стали популярними в Європі. Правила гри постійно вдосконалювалися, і в XV столітті в Італії виникли сучасні правила, що визначають рух шашок і стратегії гри.

Номер слайду 11

Шашки швидко стали популярними у всьому світі, і з часом були введені чемпіонати з цієї гри. Сучасні турніри з шашок пройшли шлях від вуличних розваг до високотехнологічних спортивних подій.

Номер слайду 12

Сьогодні гра в шашки залишається захоплюючою та популярною, навчаючи гравців стратегічному мисленню та терплячості.

Номер слайду 13

Роль шашок у сучасному світі3000 Кількість років. СОТНІКількість країн. Сотні тисяч. Кількість онлайн гравців щоденно

Номер слайду 14

Висновок. Шашки - це більше, ніж лише гра. Це спадок минулих поколінь та частина культурної спадщини. Вивчення цієї гри допомагає розширити свій світогляд, розвивати логічне мислення та виховує дисциплінованість.http://stoigr.net/shashki/igra_shashki_na_dvoih.html

pptx
Додано
5 лютого
Переглядів
759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку