Презентація "Шкільний булінг"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із поняттям «булінг»; розширити та систематизувати знання дітей про шкільний булінг; формувати в учнів здатність орієнтуватися в морально-етичних питаннях життя й визначати в них свою позицію, узгоджуючи її з системою моральних цінностей суспільства; удосконалювати вміння керуватися в поведінці моральними нормами та загальнолюдськими цінностями; виховувати шанобливе ставлення до оточуючих; розвивати самоповагу та бажання вдосконалювати власне «Я».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкільний булінг

Номер слайду 2

Булінг (від англ. bully — хуліган, залякувати) – форма психічного насильства у вигляді цькування, знущання, залякування, бойкоту, насмішок, дезінформації, псування особистих речей, фізичної розправи тощо. Це прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі та своїм інтересам. Така поведінка дає можливість людині самоствердитися за рахунок когось, заслужити собі загальний авторитет.  

Номер слайду 3

«Цькування» – травля собаками ( Словник української мови, упорядник Б. Грінченко )

Номер слайду 4

Полювання в Англії на лисиць

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Булінг включає чотири головні компоненти: 4 це агресивна і негативна поведінка; 1 2 3 здійснюється регулярно; відбувається у відносинах, учасники яких мають неоднакову владу; ця поведінка є навмисною.

Номер слайду 7

Основні види булінгу 1. Вербальний (словесний) булінг ?Що це таке: це словесне знущання або залякування за допомогою образливих слів, постійні образи, погрози, зневажливі, глузливі коментарі про кого-небудь, непристойні жарти. 2. Фізичний булінг ?Що це таке: агресивні прояви фізичного насильства: умисні штовхання, стусани, удари, підніжки, систематичні побої, вимагання грошей, пошкодження майна.

Номер слайду 8

Основні види булінгу 3. Соціальний булінг ?Що це таке: застосування тактики ізоляції, ігнорування, бойкоту. 4. Кібербулінг (булінг у кіберпросторі) ?Що це таке: повідомлення, коментарі образливого характеру, поширювання неправдивих пліток, наклепів за допомогою електронної пошти чи у соціальних мережах.

Номер слайду 9

Соціальна структура булінгу: переслідувач; жертва; спостерігач.

Номер слайду 10

Психологічний портрет учасників булінгу Переслідувач: зазвичай булерами стають негативні лідери у класі – зухвалі, імпульсивні, агресивні діти; приблизно 50% шкільних агресорів самі є жертвами катування (вони піддаються жорстокому поводженню у власній родині, можуть виховуватися в соціально неблагополучних сім’ях); спільною рисою всіх булерів є зовні виражені нарцисичні риси (нарциси зациклені на собі, але не мають внутрішньої опори; вони потребують поваги і підтримки, але не отримують її від батьків); авторитет булера піднімається не за рахунок особистих досягнень, а шляхом приниження інших; булери – боягузи, саме тому вони обирають беззахисну жертву; якщо жертву хтось захищає, цькування дуже швидко припиняється.

Номер слайду 11

Низь-кий рівень вихо-вання Гіпер- опіка Байду-жість з боку батьків Що впливає на агресивну поведінку дітей? Культ насиль-ства в суспіль-стві Негатив-ний вплив ЗМІ Комп’-ютерні ігри

Номер слайду 12

Спостерігач: - спостерігачі, як правило, не відчувають задоволення від булінгу, але змушені або включатися, або мовчати від страху, що самі опиняться в ролі жертви. Більш сміливі з них встають на захист жертви; типові характерні риси спостерігачів: відчуття провини та власного безсилля.

Номер слайду 13

Жертва: жертвою булінгу може стати будь-хто; найчастіше жертвою булінгу стають діти, які мають певні фізичні вади (н-д, носять окуляри), хвороби (н-д, заїкаються), особливості зовнішності (н-д, руде волосся, клаповухі), особливості поведінки (сором’язливі, замкнуті, невпевнені в собі, із заниженою самооцінкою, лякливі, беззахисні), відсутність досвіду життя в колективі (домашні діти), недостатньо розвинені соціальні навички (самотні, не вміють спілкуватися з однолітками, тримаються осторонь ровесників), низький інтелект і труднощі в навчанні тощо.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Що необхідно робити? В Україні  80% дітей рано чи пізно стають жертвами шкільного цькування. Про це інформує прес-служба МВС із посиланням на дані Українського інституту дослідження екстремізму. Опинившись в ролі жертви булінгу, дитина отримує величезну кількість психічних травм, які неминуче позначаються на її подальшому житті. Жертви булінгу переживають важкі емоції: почуття приниження і сором, страх, розпач і злість.

Номер слайду 16

Корисні поради Розвивайте самоповагу (кожний заслуговує на добре ставлення), не замикайтеся в собі (часто причиною зовнішнього насильства є внутрішня самотність), не терпіть, не мовчіть, повідомте батьків, класного керівника чи вихователя. Ви – не одні: завжди поруч знайдуться ті, які вас вислухають, підтримають, допоможуть у скрутну хвилину. Не впадайте у відчай та у жодному разі не погоджуйтесь із роллю жертви. Пам’ятайте: кожен має право на повагу до його гідності.

Номер слайду 17

Замість висновків Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш називатися людиною. (Сааді) Байдужість – це найвища жорстокість. (М. Уілсон) Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом. (Л. Костенко) Кожного разу, коли тобі чого-небудь дуже хочеться, спинись і поміркуй: чи добре те, чого тобі так хочеться. ( Л. Толстой) Народитися людиною – чудо, залишатися людиною – праця. (Л. Толстой) Поводься з людьми так, як ти хочеш, щоб вони поводилися з тобою. (Універсальний моральний закон людства)

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ppt
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку