Презентація "Символіка українців"

Про матеріал
Розширити знання учнів про народні символи України, розвинути почуття патріотизму сприяти вихованню любові до Батьківщини, до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символіка українців – скарб українського народу. К. Щур

Номер слайду 2

Моя Україна – це пісенька мами,Розлогі лани колосяться хлібами,Вишневі садочки, лелеки на хаті. Моя Україна – то мамина ласка,Червона калина, бабусина казка. Це соняхи в цвіті, горобчиків зграя…В кожного народу є свої народні символи! Берегиня, обереги — це давні добрі символи. З їхньою допомогою народ зберіг свою родовідну пам'ять, історію, культуру.

Номер слайду 3

Українці відтворюють ці символи у вишивці на сорочках, рушниках. Певні рослини ще з давніх часів уособлюють красу України, духовну силу її народу, є доказами любові до рідної землі. Про народні символи складено безліч легенд, їх оспівують в піснях, вони використовуються в обрядах, ними прикрашають оселі на свята, їх вишивають на сорочках та на рушниках. Народні символи - це наші святині.

Номер слайду 4

Тополя з давніх-давен є українським народним символом. З цим струнким деревом ототожнювали гнучкий дівочий стан та гірку дівочу долю. Про тополю можна почути безліч пісень та послухати численні легенди. Барвінок є символом кохання. Ця рослина отримала свою назву на честь пристрасних почуттів молодого хлопця Бара і дівчини Вінки. Барвінком традиційно прикрашають коровай на весіллях, вплітають у віночок. Кущі даної рослини можна зустріти майже у кожній садибі. Він зеленіє навіть під снігом. Соняшник - це справжній символ України, родючості і процвітання, веселощів і благополуччя, рослина також носить назву "квітка сонця".

Номер слайду 5

Завжди любили та шанували в Україні й струнку калину, яка згодом стала сприйматися як національне надбання. Калина здавна є уособленням добра, миру, благодаті та кохання. Рожева мальва традиційно вважається сильним оберегом. Квітами цієї рослини прикрашали оселі, висаджували їх на своїх ділянках, щоб відвести від родини горе та біду.

Номер слайду 6

Та найбільш шанованим деревом в Україні є верба. Напевно, всі чули приказку: "Без верби і калини - нема України". Часто говорять: "Де вода, там і верба". Міцне коріння верби здатне зміцнювати берега та очищати воду. Коли наші прадіди копали криницю, то кидали декілька гілок верби для того, щоб питна вода стала чистою. Також було прийнято класти вербову дощечку у відро з водою в хаті. Лише таку воду дозволялося вживати. Саме чорнобривці є традиційними елементами українського віночку. Ці квіти є символом вірності та відданості. Прийнято вважати, що чорнобривці запалюють кохання у серці. Яскраві бутони чорнобривців уособлюють образ бравого парубка - чорнобривого, сильного та чарівного.

Номер слайду 7

Мак вважається не тільки квіткою мрій, але й символом родючості, краси та молодості;Ромашка є символом кохання, ніжності та вірності; Волошки — символ людяностіКолоски є символом однієї з найбільших святинь українського народу -хліба,  символом урожайності та процвітання.

Номер слайду 8

В український вінок теж вплітали рослини-символи! Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя. 

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку