Презентація "Система образів у романі Е. Золя "Кар'єра Ругонів"

Про матеріал

Продовжити роботу над текстом роману, допомогти учням усвідомити ідейно-художній зміст твору, розкрити систему образів; формувати навички аналізу художнього тексту, аналізу літературного героя, визначення його ролі у творі; удосконалювати навички

зв'язного мовлення учнів; сприяти вихованню найкращих людських якостей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образи-характери роману «Кар’єра Ругонів», особливості їх змалювання. Роль спадковості в романі

Номер слайду 2

…тут усе: прекрасне й огидне, низьке й високе, квіти,бруд, ридання, сміх — одне слово, весь потік життя,який кудись невпинно несе людство. Е. Золя

Номер слайду 3

Літературна гра «Впізнай героя» 1. «…Ці шматки вкрадених знань тільки розпалювали його благородний запал. …Він створив для себе святиню з речей, до яких не міг доторкнутися рукою, він глибоко й щиросердно вірив у піднесені ідеї та піднесені слова, намагаючись піднятися до них, але не завжди їх розуміючи.». 2. «У кожній політичній партії бувають свої блазні й своя підлота.…».3. «Вона встала й повільно обійшла всю вітальню. Тут щойно простягалося до них стільки рук. Вони перемогли; буржуазія схилилася до їхніх ніг».

Номер слайду 4

4. «…Він відростив пузце, перетворився на шанованого буржуа, якому не вистачало тільки капіталу для повної шани. …». 5. «Він являв собою цікаве поєднання моральних і розумових рис матері з важковаговою поважністю батька. …Визначався величезним честолюбством, владністю, презирством до дрібних розрахунків та дрібних успіхів». 6. «…Скромний служитель науки, жив самітницьким життям закоханого у свою справу вченого в маленькому світлому будиночку нового міста».

Номер слайду 5

7. «Це була проста душа, але душа шляхетна, що зупинилася на порозі храму, вклонившись свічкам, які здалеку здавалися їй зорями.»8. «Згораючи від заздрості й злості, мріючи помститися всьому суспільству, вітав Республіку як щасливу добу, коли йому буде дозволено набивати кишені за рахунок сусіда...»9. «Скалічені меблі, витертий оксамит, люстра, засиджена мухами,— увесь цей мотлох перетворювався в її очах у славетні останки на полі бою. Вигляд Аустерліцької рівнини не міг би сильніше хвилювати її.»

Номер слайду 6

10. «…Цей селянський син, поблідлий від ділових турбот, розжирілий від сидячого життя, приховував свої низькі бажання під безстороннім від природи виразом обличчя й дійсно володів тією… показною зовнішністю, тою безглуздою самовпевненістю, які надають солідного вигляду на офіційних прийомах.»11. «Скромний служитель науки, жив самітницьким життям закоханого в свою справу вченого в маленькому світлому будиночку нового міста.»12. «Говорили, що він під каблуком у дружини, і помилилися. Він був упертий, як віслюк; чужа, різко виражена воля доводила його до сказу, він готовий був лізти в бійку»

Номер слайду 7

П’єр Ругон походження П’єраставлення до Антуана та Урсули стосунки з матір’ю заволодіння спадком одруженняпродаж справи та переселення мета життя – розбагатіти Чи вплинула спадковість на подальшу долю П’єра?

Номер слайду 8

Дослідіть генеалогічне дерево роду Ругон-Маккарів. П‘єр Ругон. П‘єр Ругон. Аделаїда Фук. Антуан Маккар. Антуан Маккар. Урсула Маккар

Номер слайду 9

Дослідіть генеалогічне дерево роду Ругон-Маккарів. П‘єр Ругон. Ежен. Паскаль. Арістид. Фелісіте Пеш Марта Сідонія

Номер слайду 10

Антуан Маккардитинствовійськова служба повернення із армії, спроба повернути гроші існування до одруження одруження. Антуан-сім’янин життя за рахунок дітей. Чи не занадто натуралістично Золя змальовує образ Антуана Маккара?

Номер слайду 11

Дослідіть генеалогічне дерево роду Ругон-Маккарів. Антуан Маккар. Ліза. Жан. Жозефіна Гаводан. Жервеза

Номер слайду 12

Урсула Маккар. Муре. Франсуа. Сільвер. Елен. Дослідіть генеалогічне дерево роду Ругон-Маккарів

Номер слайду 13

Урсула Маккардитинствозаміжжясмерть

Номер слайду 14

Аделаїда Фукпоходженнязаміжжястосунки з П’єром байдужість до життя виховання Сільвераставлення до переворотуздогадка про смерть Сільвера та прокляття власних дітей

Номер слайду 15

Бесіда. Які думки виникали у вас під час обговорення образів? Що найбільше вразило?

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Ст. 291 – 297. Запитання 10 (письм.) на ст. 298.

pptx
Додано
30 березня 2018
Переглядів
1650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку