Презентація "Система правової та профілактичної роботи школи"

Про матеріал

Найважливішою умовою існування правової держави є наявність громадянського суспільства. Україна перебуває сьогодні лише на початковій стадії розвитку такого суспільства, яке неможливе без активних громадян. Адже будувати нову незалежну державу можуть лише ті, хто розуміє, що права людини священні, що за них потрібно боротися, що вони не існують без обов'язків. А оскільки будуватимуть нову країну сьогоднішні діти, то активну в правовому плані людину необхідно розвивати змалку, особливо в шкільному віці. Тому правоосвітня та правовиховна робота є пріоритетним напрямком діяльності школи.

Правоосвітня та правовиховна робота з учнями будується з урахуванням вікових особливостей.

Перегляд файлу

Опис досвіду правоосвітньої та правовиховної роботи Потаської ЗОШ І – ІІ ступенів

Підготувала Калман В.Г., директор школи

Найважливішою умовою існування правової держави є наявність громадянського суспільства. Україна, проголосивши себе правовою державою, перебуває сьогодні лише на початковій стадії розвитку такого суспільства, яке у свою чергу, неможливе без активних громадян. Адже будувати нову незалежну державу можуть лише ті, хто розуміє, що права людини священні, що за них потрібно боротися, що вони не існують без обов’язків. А оскільки будуватимуть нову країну сьогоднішні діти, то активну в правовому плані людину необхідно розвивати змалку, особливо в шкільному віці. Тому правоосвітня та правовиховна робота є пріоритетним напрямком діяльності  школи.

Правоосвітня та правовиховна робота з учнями будується з урахуванням вікових особливостей.

 Основний зміст в 1-4-х класах складає моральне виховання. Діти вчаться співпереживати, поважати думку й інтереси іншої людини, керувати своїми почуттями, домовлятися, оцінювати власні вчинки та вчинки однолітків,  бути справедливим. Тобто закладаються перші уявлення про права людей та право як регулятор стосунків між людьми.

Ця робота здійснюється в процесі вивчення курсу «Я і Україна».  Вивчаємо Декларацію прав людини,  вчимося домовлятися та приймати рішення (2-4 кл.), заняття якого дозволяють розвивати правову культуру, а саме : вирішувати існуючі конфлікти, пом’якшувати напругу в стосунках, встановлювати «правила гри», приймати самостійне рішення, яке враховує інтереси і можливості інших. Вивчення цього курсу  вчить дітей розуміти права та закони, суть свободи.

 Основний зміст правоосвіти в середній ланці (5-9 кл.) складає формування елементів правової культури та елементарних правових понять (закон, право, права, правопорушення, обов’язок, відповідальність).

Отримання громадянсько-правових знань здійснюється як при вивченні практичного курсу правознавства, так і  в позакласній діяльності.

Правове виховання в школі здійснюють всі вчителі, незалежно від їхньої спеціальності. Але основним фахівцем є вчитель історії і правознавства – Скорик В.П.

 Велике значення в системі правового виховання учнів набуває робота класного керівника, адже саме через виховні заходи можна навчити учнів практично застосовувати право у повсякденному житті. В рамках правового місячника та правового тижня проводяться:

  • ситуативні класні години (5-6 класи);
  • рольові ігри «Вчимося обирати» тощо;
  • вікторини (5-7 класи);
  • анкетування «Молодь та протиправна поведінка» (8-9 класи);
  • тренінг «Попередження торгівлі людьми» (8-9 класи).

Результативність досвіду

Відповідно до річного плану роботи школи, з метою контролю учнів, схильних до правопорушень та тих, що потребують підвищеної педагогічної уваги, проаналізовано стан правовиховної роботи.

Контроль за правовиховною роботою у школі(за відсутністю заступника директора з навчально – виховної роботи)  покладено на директора школи, просвітницька та профілактична робота здійснюється психологом та соціальним педагогом Авраменко Н.Ю., медичною сестрою Гладченко О.Ю., вчителями початкових класів та класними керівниками.

План виховної роботи навчального закладу на 2017-2018 н. р. складений, обговорений, затверджений на засіданні педагогічної ради. Серед завдань навчального закладу є індивідуальна робота з важковиховуваними учнями та з учнями, які знаходяться на внутрішкільному обліку, організація роботи гуртків, посилення виховної роботи на уроках і в позаурочний час.

У плані чітко визначена мета, на досягнення якої спрямовано проведення різноманітних виховних заходів. Є окремо складений план роботи з попередження правопорушень серед дітей. Серед запланованих заходів: інструктажі з класними керівниками, лекції, збори учнівського колективу та батьківські збори, заплановані також рейди-перевірки зайнятості учнів у вільний від навчання час, анкетування учнів, масові святкові виховні заходи.

У коридорі школи є куточок правознавства, де діти можуть ознайомитись зі своїми правами та обов'язками, інформація на якому постійно оновлюється.               У школі розроблено систему роботи з профілактики правопорушень. Наказом директора школи від 03.09.17 р. №83   створено раду з профілактики правопорушень серед учнів, до складу якої включено представників учнівського самоврядування, вчительського колективу, батьківського комітету школи. Робота ради спланована згідно річного плану на 2017-2018 н. р., який затверджений директором школи. На кожному засіданні ведуться протоколи, які зберігаються у справах школи.

Питання виховної та профілактичної роботи розглядаються і на засіданнях педагогічної ради(тематика вказана у презентації). Особлива увага приділяється співпраці школи з батьківською громадськістю(класні та загальношкільні батьківські збори, батьківський лекторій).

Директор школи Калман В.Г. тримає на контролі правовиховну роботу і вживає заходів щодо реалізації прав дітей і підлітків шкільного віку, які проживають на закріпленій за школою території на здобуття повної загальної середньої освіти, а саме: здійснює постійний контроль за відвідуванням навчального закладу, з'ясовує причини відсутності на заняттях.

Адміністрація школи разом з класними керівниками відстежують питання відвідування учнями навчальних занять. У Потаській ЗОШ І-ІІ ст. ведеться журнал обліку відвідування учнями навчальних занять, контролю відвідування школи учнями, які стоять на внутрішкільному обліку.

 Щороку наша школа бере участь у огляді-конкурсі на кращу організацію правової освіти та правовиховної роботи. Проте, на жаль, у олімпіаді з правознавства у2017 - 2018 н. р. школярі участі не брали.

У шкільному огляді-конкурсі беруть участь всі педагогічні працівники та учні школи. Підводячи підсумки конкурсу, слід відзначити, що дирекцією, класними керівниками, практичним психологом, вчителями та вихователем ГПД школи проводиться належна робота з питань правового виховання учнів. Значне місце у правовиховній роботі відводиться таким формам роботи: години спілкування, бесіди, диспути,  засідання круглого столу, класні,  загальношкільні батьківські збори. Зміст цих заходів був спрямований  на вивчення учнями Конституції України, Декларації прав дитини та Конвенції ООН про права дитини, на профілактику попередження дитячої бездоглядності, правопорушень та злочинів учнів, пропусків уроків, шкідливих звичок (тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії), виховання потреби здорового способу життя, попередження захворювання на ВІЛ-інфекцію, СНІД.

 З метою вивчення ставлення учнів до скоєння протиправних дій класними керівниками 8-9 класів було проведено анкетування «Протиправні дії в учнівському середовищі». Результати анкетування показали, що більшість опитаних учнів не палить, серед школярів немає таких, які б вживали наркотики. Більшість учнів ставляться до крадіжок, вживання спиртних напоїв, вживання наркотичних речовин негативно.

 Із заходів, які найбільше запам’ятались учням, можна виділити:

  •            бесіди, проведені класними керівниками ( «Про шкідливість вживання алкоголю і наркотиків», «Про шкідливість і наслідки паління», «Здоровий спосіб життя – наше майбутнє», « Паління, алкоголь, наркотики – для слабких»).

78 % респондентів вважають, що рівень подання інформації про шкідливість та наслідки вживання алкоголю, наркотиків, наслідки скоєння злочину та настання кримінальної відповідальності за протиправні дії відповідає запитам і потребам навчального закладу.

      Вчителями початкових класів проведено цикл бесід про культуру поведінки в школі, на вулиці, в громадських місцях. Враховуючи вікові особливості, вчителі ознайомили учнів з їх правами та обовязками, гарантованими Конституцією України, Декларацією прав дитини, Конвенцією ООН про права дитини. Зокрема, для учнів початкових класів були проведені:

Валова К.С.( вчитель 1 класу) – бесіда « Кожна дитина має право на…».

Мельніченко Н.В. (вчитель 2 класу) – правова абетка « Школа прав дитини».

Слід відзначити проведену роботу з правового виховання класними керівниками 5-9 класів: Микитенко В.В. (класний керівник 7 класу) – година спілкування « Твої права та обов’язки ».

Мельниченко В.А. (класний керівник 9 класу) – виховна година « Відповідальність підлітків за скоєння правопорушень».

Також з учнями, схильними до правопорушень, та їхніми батьками кожен класний керівник проводить педагогічні консультації, анкетування, залучає до роботи працівників правоохоронних органів та священнослужителів, проводяться батьківські збори.

     Велику роль відіграє робота практичного психолога школи Авраменко Н.Ю., спрямована на збереження і зміцнення здоров’я, підвищення адаптивних можливостей учнів, на створення умов для повноцінного і гармонійного розвитку всіх учасників навчально-виховного процесу. Протягом року в школі проводилась профілактика девіантної та ризикованої поведінки серед підлітків, схильних до правопорушень, профілактика паління, наркоманії, алкоголізму, поширення ВІЛ-СНІДу, бродяжництва, безпритульності, насилля серед дітей та до дітей, безпека дітей в Інтернеті. Здійснювався  психологічний супровід успішної адаптації учнів 1 та 5 класів та організації навчально-виховного процесу. Бесіди, проведені психологом школи Авраменко Н.Ю. у різних вікових групах школярів, показали, що більшість дітей виховані, мають сформовані загальнолюдські цінності, вміють аналізувати події.

З метою виявлення дітей «групи ризику»  практичним психологом школи у 7 класі проводилась діагностична методика  «Неіснуюча тваринка».

У школі здійснюється психологічна просвіта учителів, батьків та учнів:проведено заняття із елементами тренінгу для вчителів « Дитинство без насилля: суспільство, школа і сімя на захисті прав дітей». У 9 класі на батьківських зборах психолог виступала з темою « Будьмо суворі, але добрі», а на загальношкільних батьківських зборах – «Як навчитися слухати і чути свою дитину».

     Слід відзначити роботу медичної сестри школи Гладченко О.Ю., яка працює як з учнями, так і з батьками школярів. Проводить  бесіди, розповідає про відповідальність батьків за збереження здоров’я дітей, пропагуючи здоровий спосіб життя. З учнями  провела бесіди: «Фізкультура, спорт, загартовування та їх значення у розвитку дитини», «Шкідливі звички», «СНІД в Україні» (8-9класи), що допомогло школярам більше дізнатися про шляхи передачі ВІЛ-інфекції та засоби захисту від неї, зрозуміти важливість ведення здорового способу життя.                        У 2017-2018 навчальному році в Потаській ЗОШ І-ІІ ступенів  навчається 1 дитина, позбавлена батьківського піклування та 2 дітей, які потрапили у складні життєві обставини. 

 На дитину, позбавлену батьківського піклування є документи, що підтверджують особу дитини (копія свідоцтва про народження), документи, що підтверджують правовий статус дітей, копії рішень про призначення опіки (піклування), акти обстеження родин та звіти опікунів. Ця дитина залучена до гурткової роботи в позаурочний час.

 Дитина-сирота, позбавлена батьківського піклування, учні 1-4 класів та соціально незахищених категорій безкоштовно харчуються у шкільній їдальні за бюджетні кошти.  Порушень прав дітей у цьому напрямку не виявлено.

 На початку навчального року кожним класним керівником складаються соціальні паспорти сімей класу, що дає можливість вивчити стан виконання батьківських обов’язків у сім’ї, зробити висновок, у яких умовах проживає родина, проаналізувати, яка з сімей потребує допомоги та контролю. Після аналізу підготовлених соціальних паспортів, класними керівниками виносяться пропозиції щодо постановки дітей на внутрішкільний облік. Рішення про взяття дітей на облік виноситься координаційною радою. 

У 2017-2018 н. р. на внутрішкільному обліку за порушення дисципліни знаходиться учениця 9 класу Корж Катерина. За нею закріплена соціальний педагог школи Авраменко Н.Ю. Згідно плану вона проводить індивідуальну роботу з ученицею, спостерігає за її поведінкою, консультує та надає допомогу матері у вихованні дочки. Результати індивідуальної роботи  з цією дитиною слухались на нараді при директору у грудні 2017 р.

Психологічний супровід дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку, здійснює шкільний практичний психолог, який заповнює картки такого супроводу, веде соціально-психологічні картки учнів. Психологом складений план роботи, затверджений директором школи.

З метою організації дозвілля школярів, залучення їх до планування та організації навчально-виховного процесу у школі організоване учнівське самоврядування. Його діяльність направлена на згуртування учнівських колективів. Самоврядування  контролює  санітарний стан класів на перервах та після уроків,  прибирання території, контроль  за дотримання учнями правил внутрішкільного розпорядку.

   Упродовж навчального року відбувається коректування у проведенні виховних заходів, що сприяє ліквідації бродяжництва, пропусків уроків, скоєння протиправних дій, зменшення проявів шкідливих звичок. Проведений аналіз правовиховної роботи свідчить про те, що завдяки організованій роботі всього педагогічного колективу, психолого-педагогічної служби, медичної сестри підвищилась загальна вихованість учнів, знизилась проблема з дітьми «групи ризику».

  Система правового виховання , що створена в школі , багатогранна. Тому протягом останнього року правопорушень, здійснених нашими учнями, не зафіксовано.

docx
Додано
20 жовтня 2018
Переглядів
2020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку