Презентація "Скандинавська ходьба"

Про матеріал
Історія скандинавської ходьби бере свій початок у давніх часах. Тоді переважно паломники, вівчарі чи інші використовували палиці як опору. В медицині цю техніку почали використовувати як лікувальну фізкультуру з минулого століття. Скандинавська ходьба набула широкої популярності в кінці XX століття в Скандинавії, через що і має таку назву. Дехто пов'язує походження скандинавської ходьби з історією фінських лижників, які хотіли постійно проводити тренування, навіть у не сезон, тому вони просто симулювали ходьбу на лижах, бігаючи з палицями. Після фінів використовувати палиці почали шведські та норвезькі лижники, а згодом цей спосіб тренування підхопили Швейцарія, Австрія, Німеччина та інші країни. І оскільки прийшла нова вправа зі скандинавських країн, то називати її стали скандинавської ходьбою. Згодом біг і ходьбу з палицями почали використовувати не тільки професійні лижники, а й просто любителі активного відпочинку та здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скандинавська ходьба

Номер слайду 2

Історія скандинавської ходьби бере свій початок у давніх часах. Тоді переважно паломники, вівчарі чи інші використовували палиці як опору. В медицині цю техніку почали використовувати як лікувальну фізкультуру з минулого століття.

Номер слайду 3

Скандинавська ходьба набула широкої популярності в кінці XX століття в Скандинавії, через що і має таку назву. Дехто пов'язує походження скандинавської ходьби з історією фінських лижників, які хотіли постійно проводити тренування, навіть у не сезон, тому вони просто симулювали ходьбу на лижах, бігаючи лижники, а згодом цей спосіб тренування підхопили Швейцарія, Австрія, Німеччина та інші країни. І оскільки прийшла нова вправа з палицями. Після фінів використовувати палиці почали шведські та норвезькі зі скандинавських країн, то називати її стали скандинавської ходьбою. Згодом біг і ходьбу з палицями почали використовувати не тільки професійні лижники, а й просто любителі активного відпочинку та здорового способу життя.

Номер слайду 4

Тепер скандинавська ходьба набирає популярність в США, Австралії, Нової Зеландії, Японії та інших країнах.

Номер слайду 5

В Європі скандинавська ходьба - найпоширеніший вид спорту серед людей похилого віку. Крокуючих пенсіонерів зі спортивними палицями в руках там можна зустріти всюди. В Україні цей напрям теж стає популярним у чоловіків і жінок благородних років. А все тому, що проста і доступна всім кардіо навантаження несе величезну користь для здоров'я організму.

Номер слайду 6

На питання «Користь чи шкода від скандинавської ходьби з палицями для літніх?» Медики відповідає підтвердженими аргументами:• Ходьба замінює антидепресанти. Під час активної прогулянки на свіжому повітрі організмом виробляються гормони, які «змушують» літньої людини дивитися на життя з оптимізмом.• Покращує роботу серця. Ходьба приводить в тонус серцево-судинну систему. Потрапляє задишка, нормалізується тиск, йдуть головні і серцеві болі.• Стимулює функції головного мозку. Клітини мозку отримують життєво необхідний кисень. Це зміцнює пам'ять і увагу.• Підвищує гнучкість і рухливість тіла. При регулярній фізичній активності поліпшується харчування кісткових і м'язових тканин. Активізується робота суглобів, зміцнюється мускулатура.• Знижує ризик травм. Ходьба покращує координацію руху літньої людини, стійкість ходи, відчуття центру ваги і положення тіла в просторі.

Номер слайду 7

Правила скандинавської ходьби з палицями для літніх людей приблизно такі ж як і для молодих людей: палиці повинні бути чітко підігнані за зростом людини; для ходьби підбирається зручне взуття; перед тренуванням не спричинить бажана розминка; під час руху можна і потрібно пити воду невеликими ковтками. Проста методика скандинавської ходьби з палицями для літніх людей передбачає переміщення в своєму темпі, виходячи зі стану здоров'я і фізичних можливостей.

Номер слайду 8

З якими віковими проблемами допомагає скандинавська ходьба:• Запори, здуття, проблеми з шлунково-кишкового тракту.• Хвороба Паркінсона.• Слабкість м'язів.• Депресія.• Безсоння.• Захворювання органів дихання.• Вегето-судинна дистонія.• Зайва вага.• Остеохондроз.• Сколіоз. Протипоказання до скандинавської ходьбі з палицями для літніх:• Будь-які інфекційні захворювання.• Застуда з високою температурою тіла.• Загострення хвороб суглобів.• Запальні процеси органів малого таза.• Кровотечі в період клімаксу.• Серцева недостатність.

Номер слайду 9

Користь від скандинавської ходьби. Скандинавська прогулянка з палицями підходить абсолютно всім, з нею можна урізноманітнити фізичні вправи, удосконалити кардіо навантаження, а також допомагають у відновленні в післяопераційний період. Але головна користь, це: Вправа позитивно діє на всі м’язи. Іноді скандинавську методику ходьби використовують як розігрів перед кардіо тренуванням. Безпечна фізкультура для хребта. Удосконалення серцевої і судинної систем. Корекція постави і зниження ваги. Під час швидкої прогулянки бажано вживати багато води, для позбавлення від токсинів і прискорення обміну речовин. Лікування варикозу, а також інших проблем з венозною системою. Приплив крові допомагає вилікувати варикоз, усунути можливі тромби. При скандинавської ходьбі відбувається повне оздоровлення організму, так як прогулянка відбувається на свіжому повітрі. Підвищує витривалість, особливо перед силовим тренуванням. Спортсмени з усього світу використовують такі прогулянки перед і після тренувань. Варто відзначити позитивні відгуки про таких тренуваннях, так як вони діють профілактично для оздоровлення всього організму. І що не менш важливо, маршрут і тривалість тренувань можна вибирати самостійно. Крім цього, нордичну методику ходьби можна використовувати навіть дітям.

Номер слайду 10

Для дитячого інтенсивно зростаючого організму така фізкультура буде дуже ефективною. Як вже говорилося вище, при скандинавської пішої ходьби дуже добре йде вплив на стан всього організму, але і для душевного спокою і відчуття розслабленості підійде такий вид спорту. Спортивна ходьба стала дуже популярним видом спорту. Ця методика приносить хороший результат. Вона підходить людям будь-якої вікової категорії, відмінно реалізовується на будь-якій місцевості і при будь-якій погоді. Головне правильно вибрати екіпіровку і можна вирушати гуляти тривалий час без шкоди для здоров’я. Неспішні прогулянки матимуть ефект антидепресанту, позитивно впливати на емоційний стан людини. Безліч людей, які займаються такою ходьбою, відзначають зниження дратівливості, втоми.

Номер слайду 11

Група м'язів, на які лягає навантаження при ходьбі з палицями:· Плечі· Трицепси· М'язи спини· М'язи ребер· Ікри· М'язи стопи· Передня група м'язів стегна· Задня група м'язів стегна· Сідничні м'язи - Прямі та косі м'язи преса - Грудні м'язи

Номер слайду 12

Палки для Ходьби. Палки для ходьби - це індивідуальний спортивний інвентар, який кілька десятків років тому був розроблений спортивними вченими в Скандинавії. Вони підбираються індивідуально по зростанню людини і дозволяють правильно і чітко дотримуватися техніки скандинавської ходьби. Основні їх відмінності від лижних палиць полягають в наступному: 1. Наконечнік. Палка для скандинавської ходьби має два наконечника. Один призначений для асфальту і інших твердих поверхонь і зроблений зі спортивної гуми. Другий - для ґрунту, снігу і м'якших поверхонь. Ті, хто на твердих поверхнях використовує звичайні старі лижні палиці, ризикує отримати травму руки. Розташований на їх кінці металевий штир дряпає асфальт і не створює ніякого амортизує ефекту, на відміну від спеціальних палиць для скандинавської ходьби. В результаті травмуються суглоби рук.2. Кріплення для руки. Недорогі лижні палиці має темляк (кріплення для руки) у вигляді звичайної петлі. Все палиці для скандинавської ходьби мають темляк типу "капкан". У ньому рука надійно закріплена, що дозволяє правильно виконувати елементи техніки при ходьбі. Правда, потрібно сказати, що все більше лижних палиць стали виробляти з таким видом темляка, оскільки він дійсно зручний.3. Склад. Тут більше схожості. У дешевих моделях і тих і інших палиць використовуються недорогі композитні матеріали і алюміній. Палиці середнього рівня зроблені зі скловолокна або сплаву скловолокна з карбоном. Карбон - це вуглеволокно, яке активно застосовується в ракетобудуванні, у виробництві сучасних машин, в тому числі болідів, а також авіаційної промисловості. Карбон відрізняється високою міцністю і жорсткістю, але в той же час малою вагою. Зміст карбону в палиці роблять її довговічною і забезпечує їй гнучкість. При зіткненні з землею така палка буде амортизувати удар при опорі на руки, тим самим зберігаючи ваші суглоби в цілості й схоронності. Техніка руху. Техніка скандинавської ходьби з палицями описується, як природна. Дійсно, вона сильно нагадує звичайну ходьбу: руки, ноги і тулуб рухаються вільно і синхронно: ліва рука і права нога вперед, потім наступний крок - права рука і ліва нога вперед, і т.д.

Номер слайду 13

Під час ходьби слід спочатку ставати на п'яту, а потім на носок, при цьому рухи повинні бути плавними, без зайвих ривків. Одну руку трохи згинають в ліктьовому суглобі і витягають вперед, стежачи за тим, щоб палиця знаходилася під кутом, а іншу, зігнуту в ліктьовому суглобі руку, тримають на рівні тазостегнового суглоба і направляють назад. Амплітуда руху рук визначає ширину кроку і, відповідно, загальне навантаження на м'язи тіла. При зменшенні розмаху рук крок робиться дрібніше, і навантаження знижується, а якщо необхідно зробити ходьбу більш інтенсивної, амплітуду руху рук збільшують. Треба підібрати таку інтенсивність ходьби, яка давала б найбільш значущий результат. Техніка скандинавської ходьби передбачає різні варіанти: можна чергувати повільну і швидку ходьбу, широкий і дрібний крок. Можливі також короткі пробіжки і перерви для відпочинку або вправ з палицями для ходьби. Для любителів підвищених фізичних навантажень передбачені спеціальні обважнювачі для палиць.

Номер слайду 14

pptx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
3727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку