Презентація " Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин.

Про матеріал
Презентація містить додатковий матеріал до підручника 7 класу Остапченко Л.І., включає перевірочний тест з попередніх уроків теми "Поведінка тварин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин

Номер слайду 2

тест1 Біологічна наука, що вивчає поведінку тварин: А Етологія  Б Екологія В Ентомологія2 Спрямовані дії організму у відповідь на внутрішні чи зовнішні подразники (голод, захист, турбота про нащадків тощо). А Поведінка Б Інстинкт В Научіння3 Метод дослідження поведінки тварин у керованих умовах: А Експеримент   Б Спостереження  В моделювання4. Форми поведінки, які передаються в спадок нащадкам від батьків. А Інстинкт Б Вроджена поведінка В Научіння

Номер слайду 3

Продовження тесту5 Фіксація в пам’яті ознак об’єктів під час формування або корегування вроджених поведінкових дій. А вроджена поведінка Б Імпринтинг  В таксис6. Який термін дедалі частіше замінюють на термін стратегія поведінки. А Поведінка Б Інстинкт В Научіння7 зіставьте поведінкову реакцію (1-3) з прикладом (А-В){2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}1 імпринтинг2 научіння3 інстинкт А кожен вид павуків плете павутину зі своїм малюнком та своїми особливостями конструкції;Б Конрад Лоренц та виводок гусенят, які сприймають його за матір. В дресировка тварин

Номер слайду 4

Які є способи орієнтування тварин? Під час орієнтування у просторі тварини використовують різноманітні подразники: зорові, звукові, нюхові тощо. Однією з найдосконаліших «навігаційних» систем є ехолокація, за якої тварина видає високочастотні звукові сигнали та виявляє предмети за відлунням, що відбивається від них. Такий самий принцип військові використовують у радіолокаторах.

Номер слайду 5

Ехолокація. Термін був введений Дональдом Гріффіном, який вперше продемонстрував цю здатність у кажанів. Ці тварини видають звуки, та слухають ехо при видбиванні звуку від перешкод. Ці сигнали використовуються ними для орієнтації, навігації та знаходження об'єктів. Часто за допомогою ехолокації ці тварини здатні полювати, або збирати їжу.

Номер слайду 6

Тварини, які використовують прості форми ехолокації:1 - метелик совка; 2 - гуахаро (птах, поширений на півночі Південної Америки); 3 - саланган (птах, поширений в Океанії, на півдні Азії і в Північно-Східній Австралії)

Номер слайду 7

Ехолокація, як спосіб пошуку об'єктів і можливість самим орієнтуватися в просторі, використовується різними представниками фауни. З водних ссавців (морських і річкових) найбільше розвинена у родині дельфінових, застосовується і іншими видами зубастих китів. Деякі види вухатих тюленів теж користуються ехолокацією, полюючи під водою. Серед сухопутних, провідних підземний спосіб життя — землерийки (комахоїдні). Кажани — практично всі види, мають дуже розвинені органи ехолокації, хоча і відрізняються способами.

Номер слайду 8

Хомінг (від англ. хоум — дім) — інстинкт повернення додому. Здатність до орієнтування яскраво проявляється під час хомінгу - здатності тварини за певних умов повертатися зі значної відстані на свою ділянку проживання.

Номер слайду 9

Альбатроси, завезені від гніздової території за 2000-6000 км, повертаються до своїх гнізд, пролітаючи в середньому по 200-500 км на день. Найяскравіше інстинкт повернення додому проявляється у голубів. Тому люди тривалий час використовували голубів для листування. За багато сотень років було створено породу поштових голубів, яким властивий дуже високий рівень хомінгу.

Номер слайду 10

Міграція тварин — періодичне переміщення тварин «туди і назад» між істотно відмінними середовищами існування.під час міграцій птахи орієнтуються за положенням Сонця на небосхилі, зір на нічному небі. Деякі з них здатні визначати положення магнітних полюсів («магнітний компас»).використовують для визначення напрямку руху наземні орієнтири - якісь особливості ландшафту, поодинокі дерева тощо.

Номер слайду 11

Міграції можуть бути сезонними (наприклад, переліт птахів)Для здійснення активної міграції тварині потрібне біологічне відчуття часу та напрямку.добовими — протягом дня (наприклад, вертикальні міграції дрібних ракоподібних у товщі океану: вранці — до освітленої прогрітої сонцем поверхні води, де багато корму, вночі — на глибину). Фітопланктон

Номер слайду 12

Рибам допомагає глибинні течії, а також орієнтація за температурою, солоністю води та запахами. За запахами, на думку дослідників, орієнтуються лососеві риби (горбуша, сьомга, кета, нерка та інші). їхні мальки вилуплюються з ікри у проточній воді річок. Через рік або два молодь більшості видів лососевих відпливає в море. Досягнувши статевої зрілості, риби повертаються на нерест саме в ту річку, де вилупилися з ікринок. Знаходити правильний шлях їм дає змогу здатність реагувати на запах, що закарбувався з народження.

Номер слайду 13

Тварини, здатні до міграцій  1. Дорослий річковий вугор. 2. Личинка річкового вугра. 3. Маршрут міграції річкового вугра. Міграції риб пов'язані з нерестом. Такі риби називаються прохідними

Номер слайду 14

Тварини, здатні до міграцій Види ссавців, у яких відбуваються міграції: 1 - північний олень; 2 - кажан бразильський складчастогуб. Міграції властиві багатьом видам ссавців. Так, на сотні й навіть тисячі кілометрів мігрують деякі копитні (північний олень, антилопа гну), ластоногі, китоподібні, а також кажани. Ці кочівлі здійснюються щороку за певними міграційними шляхами.

Номер слайду 15

Тварини, здатні до міграцій Комахи, яким властиві міграції: 1 - самець перелітної сарани; 2 - зграя перелітної сарани; 3 - данаїда монарх; 4 - сонцевик будяковий. Черепашата після вилуплення направляються у воду

Номер слайду 16

Причини міграціїпошук їжі Пошук водирозмноження. Горбатий кит. Крячка полярна мігрує майже на 70 тис.км за рік!

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати § 41. Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин.(Біологія. 7 клас. Остапченко)Творче завдання: Користуючись різними джерелами інформації, підготуйте мініпроєкт на тему «Чому мігрують тварини».

Номер слайду 18

Список літератури. Підручник Біологія. 7 клас. Остапченко Л.І. Вікіпедіяhttp://nppn.org.ua/news/migraciya-tvarin-yak

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корнійчук Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 квітня 2021
Переглядів
3590
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку