Презентація "Стародавня Греція - Спарта"

Про матеріал
Одним із оптимальних напрямів вдосконалення навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах виступають ідеї та принципи олімпізму, що реалізуються через систему олімпійської освіти. Саме завдяки олімпійській освіті можна сприяти вихованню психічно і фізично здорової людини, патріота, толерантної, законослухняної особи, яка в повсякденному житті дотримується правил чесної гри. Основні ідеологічні принципи олімпійської освіти – це гармонійний розвиток особистості, поєднання духовних, фізичних, моральних та інтелектуальних якостей особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТАРОДАВНЯ ГРЕЦІЯ СПАРТА

Номер слайду 2

Спарта - головне місто Лаконии, що на правому березі річки Еврота, між річкою Енус (ліва притока Еврота) і Тіазой (права притока тієї ж річки), також держава, столицею якого була Спарта. За переказами, Спарта була столицею значної держави ще до вторгнення дорійців в Пелопоннес, коли Лаконию населяли нібито ахейці. Тут царював брат Агамемнона, Менелай, що грав таку видну роль в троянській війни.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Територія Стародавньої Спарти Місто Спарта стоїть на річці Євротой. Територія держави близько 1000 року до н. е. була завойована дорянами, які частину колишніх жителів-ахейців перетворили в періеки (політично безправних, але громадянськи вільних), частина в ілотів (державних рабів); самі доряне склали панівний стан спартанців. У IX столітті до н. е. законодавство Лікурга зробило з Спарти сильну військову державу, в двох війнах завоювало Мессенію і яке придбало гегемонію над Пелопоннесом і навіть переважання у всій Стародавній Греції аж до періоду Греко-перських воєн.

Номер слайду 5

ЛАКОНИЯ

Номер слайду 6

Спартанський законодавець Лікург. Меррі – Джозеф Блонде

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У Спарті в VII ст. до н.е. нестача родючих земель стала відчуватися особливо помітно. Почалися війни за захоплення Мессенії, розташованої в центрі півострова. В результаті 2 мессенських війн під владою Спарти опинилася дуже велика територія з численним населенням. Тут проживало 200 тис. Рабів-ілотів, 32 тис. Періеки. Спартанців - чоловіків-воїнів - було тільки 10 тис.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сутичка спартанців з фіванським гоплітом поруч з Танагрой

Номер слайду 11

Освіта і виховання в Стародавній Спарті Система Агоге - система військового виховання в Спарті. За цією системою, всякий хлопчик, що народився в Спарті, повинен був пройти через цю систему. При народженні хлопчика, його брали і відносили на край прірви, де дуже довго і уважно розглядали. Якщо хлопчик був хворий, некрасивий і т. Д., То його скидали в прірву (на думку сучасних вчених, вбивства спартанцями своїх дітей). А тих, яких залишали в живих, піддавали різним випробуванням з дитинства. Колиски, в яких діти спали, були дуже грубими і жорсткими. У сім років хлопчиків відправляли в спеціальні військові табори. Там вони навчалися виживати. Ті, хто не справлявся - гинули.

Номер слайду 12

ЮНИЙ ВОЇН СПАРТИ

Номер слайду 13

У 17 років, коли юні спартанці повинні були повертатися додому, на них чекало останнє випробування - їм потрібно було потрапити в храм Артеміди, який перебував дуже високо в горах. Добравшись туди, спартанець повинен був «принести жертву». Жерці храму прив'язували юнака над великою жертовною чашею і починали бити його мокрими різками до перших крапель крові. Так було, якщо хлопець не видавав жодного звуку, але варто було йому видати хоч звук, його били ще сильніше, до тих пір, поки він буде мовчати. Так могли забити до втрати свідомості і навіть до смерті. Так «відсівалися слабкі». Дівчата в Спарті через цю систему не проходили, але їх змушували багато займатися спортом, а іноді вчили користуватися зброєю.

Номер слайду 14

Дівчата регулярно займалися гімнастичними вправами, з тим, щоб стати здоровими матерями. Вони стрибали як лані, у швидкості бігу не поступалися коні, вчилися метати списи, диск. Хлопчики і дівчатка в гимнасиях зазвичай ходили голі, рідше в коротких туніках. Посадові особи могли самі визначати майбутню сімейну пару: вели «статевий відбір», мета якого - удосконалити «породу» людей. Такий підхід переслідував одну мету-мати хороших воїнів. Навчанню грамоті та іншим наукам не додавалося великого значення. Разом з дітьми спартанців в агелах виховувалися вихідці з нижчих верств суспільства, зокрема мофакі - діти від змішаних шлюбів між спартанцем і ілоткой.

Номер слайду 15

Спільне виховання мало своїм результатом ранні шлюби. Наречений, за старими звичаями, крали наречену, таємно викрадали її. Втім, це робилося за взаємною згодою батьків. Сховавши її у своїх знайомих, майбутній чоловік таємно відвідував наречену, обстрижену і одягнену в чоловіче вбрання. Коли він знімав з неї пояс - символ невинності, наречена ставала де-факто його дружиною, але вступала в будинок чоловіка після заручин. Молоді приносили жертви Зевсу та його дружині, наречена відрізала локон волосся. Перед весіллям належало миття в лазні, а потім гулянка. Посагу нареченої не належало. Дівчат виховували з розрахунком мати від них здорове потомство. Думка посадових осіб враховувалося при укладанні шлюбу.

Номер слайду 16

СПАРТАНСЬКИЙ ВОїН

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ppt
Додано
23 березня 2020
Переглядів
1425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку