Презентація "Стихійні лиха, екологічні проблеми Африки"

Про матеріал
Визначення видів стихійних явищ, екологічних проблем, що трапляються в Африці. Знайомство з найбільшими національними парками Африки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Хто такий? Що таке? 1. Баобаб 6. Оазиси 2. Гілея 7. Окапі 3. Ваді 8. Савани 4. Це-це 9. Алігатор 5. Сахель 10. Сейба

Номер слайду 3

Природні зони

Номер слайду 4

Будь-яка діяльність або бездіяльність призведе до певного результату… тільки якого? Т. Мартинюк

Номер слайду 5

План 1. Стихійні явища природи. 2. Екологічні проблеми материка. 3.Заповідники і національні парки Африки.

Номер слайду 6

Стихійні явища – події в природі, які проявляються як могутня, руйнівна сила (посухи, повені, нашестя сарани)

Номер слайду 7

Стихійні явища та їх наслідки Посухи Суховії Піщані бурі Повені на річках Нашестя сарани Поширення мухи цеце, мушки ціціліум та комарів, збудників малярії Види стихійних явищ Загибель тварин і людей Наслідки Засипання піском колодязів, караванних шляхів Втрати врожаю, голод

Номер слайду 8

Посуха – тривалий бездощовий період, що призводить до висихання ґрунтів і загибелі рослинності. Супроводжуються неврожаєм.

Номер слайду 9

Піщані смерчі та пилові бурі – супроводжують ураганний вітер. Тривають до 20 хв., мають велику силу і переносять великі маси піску, засипають поля, будинки і великі поселення.

Номер слайду 10

Нашестя сарани

Номер слайду 11

Муха цеце. Налічується 22 різних видів мухи цеце. Усі вони живуть у субсахарній Африці. Як самки, так і самці пожадливо п'ють кров хребетних тварин, висмоктуючи за один раз утричі більше крові, ніж важать самі. У людей їх укуси можуть викликати смертельну сонну хворобу.

Номер слайду 12

Екологічні проблеми — це складні ситуації, які виникають у зв'язку з втручанням людини в природні процеси і призводять до порушення рівноваги природних комплексів.

Номер слайду 13

Ліси вирубують задля цінної деревини. Це порушило природний рослинний покрив. І призводить до того, що частішають повені, посухи, зсуви ґрунту Через надмірне випасання худоби, овець і верблюдів, вирубування дерев і чагарників савани поступово перетворюються на пустелі. Розширення пустельних площ називається опустеленням. Рослини та тварини зникають із зміною природного середовища. Це стосується ендеміків – видів, яких немає більше ніде на Землі.

Номер слайду 14

Забруднення води є однією з головних екологічних проблем Африки.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

це ділянки суходолу чи моря, на яких зберігається в природному стані весь природний комплекс або його окремі компоненти. Заповідники та національні парки на материку займають великі площі, а їхня загальна кількість становить близько 400.

Номер слайду 17

Free template from www.brainybetty.com Особливо багато їх у Південній і Східній Африці, а деякі з них мають світову популярність

Номер слайду 18

* Серенгеті Парк входить до списку найвідоміших національних парків світу. Територія - це низькотравні горбисті долини площею 30 000 квадратних кілометрів на території Танзанії та Кенії. Їх покриває соковита трава, яка прекрасно росте на родючому грунті вулканічного походження. Територія парку займає близько 14% території країни.

Номер слайду 19

* Парк Серенгеті знаменитий своїм найбагатшим тваринним світом. Приблизно п'ятсот видів птахів і три мільйони великих тварин мешкають на рівнинах парку.

Номер слайду 20

* Антилопа гну

Номер слайду 21

Національний парк Крюгера - один з найбільших заповідників світу В парку проживають слони, бегемоти, жирафи, білі носороги, гепарди, леопарди, крокодили, 17 видів антилоп. * Ньяла Африканський буйвол

Номер слайду 22

* * Леопарди

Номер слайду 23

Національнйи парк Нгоронгоро Заповідник Нгоронгоро знаходиться на краю пустелі Серенгеті в Танзанії, де знаходиться величезний кратер вулкана. *

Номер слайду 24

На дні кратера знаходиться озеро Магаді, береги якого часто стають повністю рожевими від кількості фламінго * Із хижаків тут живуть гієни, леопарди та леви. Іноді зустрічаються гепарди. Цікавий факт – в Нгоронгоро найбільша щільність хижих тварин по всій Африці.

Номер слайду 25

* Free template from www.brainybetty.com *

Номер слайду 26

Національний парк Цаво Парк має площу більш як 2 млн га — розташований у Кенії. Тут у природних умовах живуть слони, бегемоти, антилопи Бонго, буйволи, а головним об'єктом охорони є чорний носоріг, представників якого в Африці залишилося лише кілька сотень. * Сервал

Номер слайду 27

Пальмовий гриф Куду

Номер слайду 28

Чорний носоріг Антилопа Бонго

Номер слайду 29

*

Номер слайду 30

В межах яких природних зон розміщені національні парки? Які стихійні явища мають місце на території даних природоохоронних об'єктів?

Номер слайду 31

Домашнє завдання Опрацювати параграф 18, визначити наслідки впливу людини на природу континента *

ppt
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
4615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку