Презентація "Стратегія та тактика інформаційної війни. Кібербезпека"

Про матеріал
Презентація до уроку із Захисту України на тему " Стратегія та тактика інформаційної війни. Кібербезпека"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стратегія та тактика інформаційної війни. Кібербезпека.

Номер слайду 2

План. Поняття про інфор-маційну війну. Цифрова грамотність.Інформаційна без- пека.

Номер слайду 3

Подумай і скажи. Ми … сьогодні дивимося на життя крізь екран телевізора і комп’ютера. І, якщо за допомогою цих екранів людину постійно довбати якоюсь інформацією, її, врешті-решт, можна змусити повірити у що завгодно! Навіть в саму оту муру! Цей пропагандистський феномен з’явився ще в ХХ ст. і був успішно використаний Геббельсом, Гітлером. Із мережіНаївна довіра нинішньої людини до інформації, викладеної в соціальних мережах, укупі з моральної дезорієнтацію і втратою базисних цінностей, роблять наших сучасників особливо вразливими для маніпулювання їх свідомістю. Із мережіДайте свою оцінку даним твердженням. Чи згодні ви з ними, чи ні? Відповідь аргументуйте.

Номер слайду 4

1. Поняття про інформаційну війну. Л. Г. Івашов:"Інформаційне протиборство як форма геополітичного протиборства є сукупність відносин інформаційного захисту та інформаційного суперництва конфронтуючих геополітичних суб'єктів". З позиції Елвіна Тоффлера: Інформаційна війна це планомірний інформаційний вплив на всю інфокомунікаційну систему противника і нейтральні держави з метою формування сприятливого глобального інформаційного середовища для проведення будь-яких політичних і геополітичних операцій, які забезпечують максимальний контроль над простором.

Номер слайду 5

Часто ІВ ведеться в комплексі з кібер- та психологічною війнами з метою ширшого охоплення цілей, із залученням радіоелектронної боротьби та мережевих технологій.

Номер слайду 6

Зброя інформаційної війни - міф. Міф – інформаційна структура, що транслює і обгрунтовує ІНТЕРЕС.«Картина світу» – це набір міфів. Пануюча в соціумі «картина світу» створює визначену соціально-економічну модель з властивою їй ієрархією.

Номер слайду 7

Склянка на половину повна чи пуста?

Номер слайду 8

Фреймінг. Ефект обмеження рамка-ми або фреймінг (англ. framing effect) — це когнітивне упередження, коли люди реагують на певний вибір по різному залежно від контексту, тобто того, як такий вибір подається — як програш чи виграш. 

Номер слайду 9

Мета російського вторгнення. Після подолання «бар’єру свободи» в Україні виникла людиноцентрична соціальна структура Руйнація соціальної піраміди дала шанс трудівникам подолати «бар’єр справедливості» Але українська людиноцентрична соціальна структура – головна загроза як владі українських олігархів, так і російській пірамідіТому мета російської агресії – зруйнувати нашу соціальну структуру і повернути нам піраміду. Найкращий шлях до цього – сіяти страх і ненависть.

Номер слайду 10

2. Цифрова грамотність. Цифрова грамотність – навичка, без якої у XXI столітті бути неможливо. Реальність вимагає від нас швидкої адаптації, прийняття викликів та бажання вчитися. Те, що ви вмієте користуватися ґаджетами, не означає, що ви володієте відповідними знаннями. Безпечне й ефективне використання технологій – ось про що цифрова грамотність. А як би ви оцінили свій рівень цифрової грамотності?

Номер слайду 11

Цифровізація країни несе позитивні зміни в усіх сферах життя — від освіти та медицини до науки та бізнесу. Цифрова грамотність -здатність ефективно та безпечно використовувати сучасні цифрові технології в роботі та навчанні, в професійному та особистісному розвитку.

Номер слайду 12

3. Інформаційна безпекаІнформаці́йна безпе́ка - це стан захищеності систем обробки і зберігання даних, при якому забезпе-чено конфіденційність,  доступність і цілі-сність інформації, використання й розвиток в інтересах громадян або комплекс заходів, спрямованих на забезпечення захищеності  інформ-ації особи, суспільства і держави від несанкціонованого доступу, використання, оприлюднення, руйнування, внесення змін, ознайомлення, перевірки запису чи знищення. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Інформаційна безпека як основа національної безпеки. Державна інформаційна політика є важливою складовою зовнішньої і внутрішньої політики країни та охоплює всі сфери життєдіяльності суспільства. Необхідність гарантування інформаційної безпеки зумовлюється, по-перше, потребою забезпечення національної безпеки країни в цілому, по-друге, існуванням таких загроз інформаційній сфері країни, які можуть завдавати значної шкоди загальним національним інтересам, по-третє, врахуванням того, що за допомогою інформації можна впливати на зміну свідомості і поведінку людей. Завдання інформаційної безпеки – створення системи протидії інформаційним загрозам та захист власного інформаційного простору, інформаційної інфраструктури, інформаційних ресурсів держави.

Номер слайду 16

Інформаційна безпека як основа національної безпекице загроза впливу іншої сторони на інформаційну інфраструктуру країни, інформаційні ресурси, на суспільство, свідомість, підсвідомість особистості з метою нав’язати державі бажану (для іншої сторони) систему цінностей, поглядів, інтересів і рішень у життєво важливих сферах суспільної й державної діяльності, керувати їхньою поведінкою і розвитком у бажаному для іншої сторони напрямку. Власне, це є загрозою суверенітету країни в життєво важливих сферах суспільної й державної діяльності, що реалізовується на інформаційному рівні. Головна інформаційна загроза національній безпеці

Номер слайду 17

Інформаційна безпекакористувачів мережі Інтернет Важливою проблемою забезпечення інформаційної безпеки користувачів є небажання людей вірити в те, що з ними щось може трапитися – до тих пір поки це не трапиться. Насправді неприємності трапляються значно частіше ніж думають більшість користувачів. Незалежно від того яким способом і з якої причини була здійснена атака на комп’ютерну систему, відновлення займе багато часу і сил.

Номер слайду 18

Правила безпеки в інтернеті

Номер слайду 19

Перевірка вивченого. Це поширення правдивої інформації в соціальних мережах. Це процес застосування заходів безпеки з метою забезпечення конфіденційності, цілісності та доступності даних. Це використання і управління інформацією з метою набуття конкурентоздатної переваги над супротивником.1. Що таке інформаційна війна?С. Це використання і управління інформацією з метою набуття конкурентоздатної переваги над супротивником.

Номер слайду 20

Перевірка вивченого. Психологічна Війна Мережева війна. Кібер війна. Вітчизняна війна2. Види Інформаційної війни. А. Психологічна війна. В. Мережева війна. С. Кібер війна

Номер слайду 21

Перевірка вивченого. Так Ні3. Інформаційна війна може включати в себе поширення пропаганди?А. Так

Номер слайду 22

Перевірка вивченого. Ні, боти є специфікою інформаційних війн. Так, використання ботів є активною практикою в мирний час. Використовуються але дуже рідко4. Чи використо-вуються боти в мирний період. В. Так, використання ботів є активною практикою в мирний час.

Номер слайду 23

Перевірка вивченого. Potyag65 potyag65 Po. Tyag_655. Який із наве-дених паролів буде надійним. C. Po. Tyag_65

Номер слайду 24

Перевірка вивченого. Номер банківської карти. СVV-код. Термін дії картиІм'я власника карти6. Які із перелі-чених даних є суто конфі-деціальні?В. СVV-код С. Термін дії карти

Номер слайду 25

Домашнє Завдання. Опрацювати презентацію;Вивчити терміни;Написати есе на тему «Інформаційна війна в сучасному світі».

Номер слайду 26

Використані ресурсиhttps://naurok.com.uahttps://prometheus.org.uahttps://vseosvita.ua Василенко І. А. «Геополітика сучасного світу»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лошук Віктор Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Залезинський Володимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
24 вересня 2022
Переглядів
10089
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку