Стругання - один з технологічних процесів обробки конструкційних матеріалів. У його основу покладено принцип дії клина. Під дією прикладеної до інструмента сили різець заглиблюється в матеріал, перерізає волокна, відокремлюючи при цьому від заготовки частинки у вигляді стружки. Необхідну для різання силу прийнято називати силою різання.
Ручне стругання деревини. Для ручного стругання деревини застосовують рубанки, які приводяться в дію мускульною силою людини. Залежно від призначення вони мають різну конструкцію та виготовлені з різних конструкційних матеріалів, проте загальний принцип їхньої роботи та загальна будова однакові.
Налагодження рубанка. Для налаштування рубанка його беруть лівою рукою так, щоб великим пальцем міцно притримувати клин і ніж (рис. а). Послаблюючи тиск великого пальця на клин, одночасно короткими ударами молотка по ножу висувають ріжучу крайку (лезо) над площиною підошви рубанка на 0,5...0,8 мм (рис. б). Лезо має виступати з колодки без перекосів, рівномірно по всій ширині підошви (рис. в). Після цього знову розвертають рубанок у лівій руці і киянкою злегка б’ють по клину рубанка, щоб зафіксувати положення леза над підошвою (рис. г). Правильність встановлення ножа рубанка перевіряють візуально (рис. д). Для переміщення ножа у зворотний бік, щоб розібрати рубанок, ударяють киянкою по п’ятці рубанка (рис. е).
Прийоми поздовжнього стругання. Напрям стругання рубанком має обов’язково збігатися з напрямом волокон заготовки - за винятком тих випадків, коли простругують завилькуваті місця. Перед початком роботи важливо зайняти зручне положення: стати біля верстака впівоберта, ліву ногу поставити вздовж верстака трохи вперед, а праву так, щоб кут між ступнями дорівнював приблизно 70° .
Прийоми поздовжнього стругання. Для створення рівномірного натиску, від якого залежить точність обробки матеріалу по всій його довжині, необхідно правильно розподілити зусилля рук . На початку стругання більше натискують лівою рукою на носок (передній край) рубанка, а правою посилають його уперед, далі зусилля обох рук однакові, а наприкінці стругання правою рукою притискують рубанок до заготовки, а лівою навпаки - поштовхом посилають уперед.