Презентація-супровід до авторського вірша "Тарасові шляхи"

Про матеріал
Тарасові шляхи… Давно вже вивчені вони. Це шлях сирітства і недолі, Який не можна передати в слові. Та кожен раз, гортаючи «Кобзар», Я подумки лечу у ті часи… І розумію, що це Божий дар: Величне Слово до зірок знести! Весь час стоїть переді мною сиротина: Голодна і беззахисна вона, У бур’янах зростає ця дитина , Поневіряння й рабство доля їй дала. Разом із ним ми носимо до школи воду. Сльозами гіркими вмиваємось щодня, І на Оксанчину вдивляємося вроду- Дитинства перші почуття. Гортаю сторінки, уважненько читаю І подумки лечу я знов туди… А потім сумніви гнітять: чи ж право маю Ступати в заповідні ті сліди? І відповідь сама до мене лине, І я з Тарасом в пана в козачках, І потяг до малярства нас не кине, І слово рідне буде завжди на вустах! Ніякі заборони, перешкоди Не зможуть зупинити, і тоді Ми з гідністю долаємо всі броди, Щоб залунала пісня на Дніпрі! Карались, мучались в засланні Без дозволу писати й малювать. Та ми змогли творити в тім вигнанні, А за халявою чобіт усе сховать. Нелегко нам було й тоді , Коли прийшла нарешті воля. Бо жити в Україні , на своїй землі Тарасу заборонено ,і – невблаганна доля! Тепер « спокутуєм» гріхи ми в Петербурзі, А Україна бачиться у снах. І місця не знайдеш в усій окрузі, Щоб засвітило сонце у очах! Чужина – домовиною лягає На серце, розум, почуття, Але історія нових шедеврів вимагає: Без сліз, без сумніву, без каяття! І віще слово знову й знову лине, Гучним набатом до усіх нас промовля, Що треба « вигострить сокиру» ,тоді згине Вся нечисть, здобуде волю матінка - земля! Пророка слово – це безсмертя, слава! Це вічний поклик Генія – творця! Я вірю, збереже наша держава Цю світлу пам’ять про невтомного борця! Ось так, гортаючи « Кобзар» Я доторкнутись Генія посміла. І дякую я Богу за цей дар , Й Тарасу , що навчив як не сидіти нам без діла. Його завіт нестиму по землі, Як він любив - любитиму Вкраїну. І я щаслива, що живе в мені Його пророче слово й Батьківщина.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарасові шляхи… Давно вже вивчені вони. Це шлях сирітства і недолі, Який не можна передати в слові.

Номер слайду 2

Та кожен раз, гортаючи «Кобзар»,Я подумки лечу у ті часи…І розумію, що це Божий дар: Величне Слово до зірок знести!

Номер слайду 3

Весь час стоїть переді мною сиротина: Голодна і беззахисна вона,У бур’янах зростає ця дитина ,Поневіряння й рабство доля їй дала.

Номер слайду 4

Разом із ним ми носимо до школи воду. Сльозами гіркими вмиваємось щодня,І на Оксанчину вдивляємося вроду-Дитинства перші почуття.

Номер слайду 5

Гортаю сторінки, уважненько читаюІ подумки лечу я знов туди…А потім сумніви гнітять: чи ж право маю. Ступати в заповідні ті сліди?

Номер слайду 6

І відповідь сама до мене лине,І я з Тарасом в пана в козачках,І потяг до малярства нас не кине,І слово рідне буде завжди на вустах!

Номер слайду 7

Ніякі заборони, перешкоди Не зможуть зупинити, і тодіМи з гідністю долаємо всі броди,Щоб залунала пісня на Дніпрі!

Номер слайду 8

Карались, мучались в засланніБез дозволу писати й малювать. Та ми змогли творити в тім вигнанні,А за халявою чобіт усе сховать.

Номер слайду 9

Нелегко нам було й тоді ,Коли прийшла нарешті воля. Бо жити в Україні , на своїй земліТарасу заборонено ,і – невблаганна доля!

Номер слайду 10

Тепер « спокутуєм» гріхи ми в Петербурзі,А Україна бачиться у снах.І місця не знайдеш в усій окрузі,Щоб засвітило сонце у очах!

Номер слайду 11

Чужина – домовиною лягаєНа серце, розум, почуття,Але історія нових шедеврів вимагає: Без сліз, без сумніву, без каяття!

Номер слайду 12

І віще слово знову й знову лине,Гучним набатом до усіх нас промовля,Що треба « вигострить сокиру» ,тоді згине. Вся нечисть, здобуде волю матінка - земля!

Номер слайду 13

Пророка слово – це безсмертя, слава!Це вічний поклик Генія – творця!Я вірю, збереже наша держава. Цю світлу пам’ять про невтомного борця!

Номер слайду 14

Ось так, гортаючи « Кобзар»Я доторкнутись Генія посміла.І дякую я Богу за цей дар ,Й Тарасу , що навчив як не сидіти нам без діла.

Номер слайду 15

Його завіт нестиму по землі, Як він любив - любитиму Вкраїну. І я щаслива, що живе в мені Його пророче слово й Батьківщина. Автор вірша Лариса Василівна Сердюкучитель української мови та літератури Володимирівської ЗОШ №2 Волноваського р-ну, Донецької обл.

pptx
Додано
13 березня 2019
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку