Презентація "Суть та біологічне значення запліднення. Особливості репродукції людини у звязку з її біосоціальною сутністю"

Про матеріал
Даний матеріал містить інформацію про суть запліднення, його види, етапи та значення. Такод є інформація, що стосується особливостей репродукції людини, факторів які впливають на репродукцію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суть та біологічне значення запліднення. Особливості репродукції людини у звязку з її біосоціальною сутністю.

Номер слайду 2

Запліднення - процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин з утворення заплідненої клітини (зиготи), з якої розвивається новий організм. В основі запліднення, злиття ядер жіночої й чоловічої статевих клітин, що довів ще в 1875 р. німецький зоолог Оскар Гертвіг (1849—1922) на основі досліджень запліднення в морського їжака.

Номер слайду 3

Яйцеклітини людини були описані в 1827 р. засновником ембріології академіком К.Бером. Параметри яйцеклітини людини: округла форма, чітко помітні цитоплазма та ядро, діаметр 1/7 мм , вага 0, 015 міліграма.

Номер слайду 4

Сперматозоїд людини вперше був описаний в 1667 р. винахідником мікроскопа А.Левенгуком. Його параметри: у 85 тис. разів менший за яйцеклітину. Цитоплазма практично відсутня. Рухливі.

Номер слайду 5

Сперматозоїд проникає в яйцеклітину завдяки ферментам, які виділяє акросома (мал.19.3). Потім відбувається акросомна реакція – біологічно активні речовини яйцеклітини стимулюють розвив акросоми. Потім відбувається виділення ферментів, що забезпечує проникність оболонки яйцеклітини для сперматозоїда. Після потрапляння сперматозоїда в яйцеклітину її оболонка стає непроникною для інших сперматозоїдів. Так утворюється зигота.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Запліднення у тварин буває зовнішнім та внутрішні.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

За зовнішнього запліднення статеві клітини зливаються поза статевими органами, переважно в навколишнє середовище. Воно характерне для більшості водних тварин і деяких наземних (дощовий черв’як). Заплідненню часто передує особлива шлюбна поведінка, специфічна для кожного виду (співи жаб, танці риб, тощо).

Номер слайду 10

СТАТЕВИЙ ДИМОРФІЗМ - наявність морфофізіологічних розходжень між особами чоловічої і жіновий статі. Виявляється в широкому спектрі соматичних, фізіологічних і поведінковихрозходжень. Його сутність в особливостях процесів відтворення і власне розмноження.

Номер слайду 11

Внутрішнє запліднення відбувається в органах жіночої статевої системи. Характерне для більшості наземних тварин. Гамети таким чином уникають негативного впливу умов довкілля. Внутрішнє запліднення забезпечують особливі органи парування, за допомогою яких статеві клітини потрапляють в органи жіночої статевої системи.

Номер слайду 12

Найскладніший процес запліднення у покритонасінних називається подвійним. Подвійне запліднення покритонасінних відкрив у 1898 році Сергій Гаврилович Навашин. Пилкове зерно потрапляє на приймочку матки, набрякає і проростає пилковою трубкою. До пилкової трубки з пилкового зерна переходять 3 гаплоїдні клітин – велика вегетативна та 2 спермії. Велика вегетативна клітина бере участь у формуванні пилкової трубки, яка через особливий отвір в оболонках насінного зачатка (пилковхід) проникає до зародкового мішка. На полюсах мішка розташовано 6 гаплоїдних клітин: на одному – велика яйцеклітина та 2 менші супутні, на іншому – 3 однакові. В центрі знаходиться велика клітина з диплоїдним ядром. Один із сперміїв зливається з яйцеклітиною,утворюючи зародок. Другий спермій зливається із диплоїдним ядром, утворюючи триплоїдну клітину(3п), з якої розвивається особлива тканина – ендосперм. Поживні речовини ендосперму слугують для живлення зародка.

Номер слайду 13

Як відбувається запліднення в людини?

Номер слайду 14

Причини порушення процесів запліднення в людини

Номер слайду 15

У чому біосоціальна сутність репродукції людини? Біологічними особливостями репродукції людини є: - роздільностатевість з високим ступенем статевого диморфізму - внутрішнє запліднення (зачаття) - статева зрілість РЕПРОДУКЦІЯ ЛЮДИНИ — біологічна здатність людини відтворювати собі подібних, що відбувається із визначальним впливом соціальних умов.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сучасні можливості та перспективи репродуктивної медицини Репродуктивна медицина — це галузь медицини, яка займається відновленням репродуктивного здоров’я та вирішенням проблем народження дітей і планування сім'ї. У репродуктивній медицині використовуються знання генетики, гінекології, кріобіології, цитології, молекулярної біології. Основною методикою репродуктивної медицини є екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ, «штучне запліднення», «запліднення в пробірці») Схема штучного запліднення

Номер слайду 18

Новітні методики, спрямовані на реалізацію репродуктивної функції а) ін'єкція сперматозоона в цитоплазму яйцеклітини б) методика донорства яйцеклітини; в) сурогатне материнство г) методика заморожування ембріонів; д) банк донорської сперми е) методика стимульованих циклів

Номер слайду 19

Самостійна робота з таблицею За допомогою таблиці визначте біологічне й соціальне у наведених проявах розмноження людини. Сформулюйте висновок про біосоціальну сутність репродукції людини. Прояв Біологічне Соціальне Статеве розмноження Стать Статева поведінка Запліднення Вагітність Пологи

ppt
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
5888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку