Презентація "Світ ловив мене, та не спіймав" (Г. С. Сковорода)

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю глибше ознайомити учнів із усіма гранями життя та творчої спадщини Григорія Савича Сковороди - Великого Людинолюба, пророка, мислителя, філософа, педагога, музиканта, співака, композитора, мандрівника... Матеріал може бути використаний як на уроках із української літератури, так і для позакласних заходів у 9-11 класах ЗЗСО сучасної української школи. Розрахований на вдумливу авдиторію, здатну на аналіз та критичне мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ ловив мене, та не спіймав. Г. С. Сковорода

Номер слайду 2

Григорій Савич Сковорода(3 грудня 1722р. – 9 листопада 1794)

Номер слайду 3

Просвітитель. Філософ. Мандрівник. Патріот. Письменник. Педагог. Музикант. Соліст. Композитор. Перекладач. Великийлюдинолюб

Номер слайду 4

Афоризми,які увійшли в історію

Номер слайду 5

Життєва педагогіка. Коли велика справа – панувати над тілами, то ще більша – керувати душами

Номер слайду 6

Любов – це один із найважливіших факторів щастя людини. Любов виникає з любові: коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю. Все минає, тільки любов після всього зостається. Любов – це початок, середина і кінець, альфа і омега. Любов усе поєднує, будує, творить…

Номер слайду 7

Цінність часу. З усіх утрат утрата часу найтяжча. Тоді лише пізнається цінність часу, коли він утрачений. Вода без риби, повітря без пташок, час без людей бути не можуть. Наступний, весело освітлений день – плід учорашнього, так само, як добра старість – нагорода гарної юності

Номер слайду 8

Освіта, наука• Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним.• Пізнаєш істину — ввійде тоді у кров твою сонце.• Світло відкриває нам те, про що ми у темряві лише здогадувалися.• Не той дурний, хто не знає, … але той, хто знати не хоче.• Щоденно підкидай у душу, як у шлунок, слово або вислів.• Одне мені тільки близьке, вигукну я: о школо, о книги!• З видимого пізнавай невидиме.

Номер слайду 9

Моральні чесноти Визначай смак не по шкарлупі, а по ядру Не любить серце, не бачачи краси Що компас у кораблі – то Бог у людині. Той ближче всіх до неба – кому нічого треба.

Номер слайду 10

Філософія щастя людини Щастя в серці, серце в любові, любов же в законі Вічного. Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, - ти щасливий Шукаємо щастя по країнах, століттях, а воно скрізь і завжди з нами: як риба у воді, так і ми в ньому. Воно біля нас шукає нас самих. Воно схоже на сонячне сяйво – відхили лише вхід у душу свою. Щасливий, хто мав змогу знайти щасливе життя, але щасливіший той, хто вміє ним користуватись. Головне – пізнати себе, пізнати в собі людину.

Номер слайду 11

Боротьба з життєвими перешкодами Уподібнюйся пальмі: чим міцніше її стискає скеля, тим швидше і прекрасніше здіймається вона догори. Неправда гнобить і протидіє, але тим дужче бажання боротися з нею.

Номер слайду 12

Нехай у вашому житті завжди буде світло, знайдіть себе й будьте щасливими! Галина Бідзіля. Дякую за увагу

Номер слайду 13

Презентацію підготувала вчителька української мови та літератури Загатського ЗЗСО І-ІІІ ст. Бідзіля Галина Михайлівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьма Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
240
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку