Презентація “Таємні значення роману Оскара Уайльда “Портрет Доріана Грея””

Про матеріал
Презентація про роман "Портрет Доріана Грея", в ній розповідається що Оскар Вайлд хотів сказати у романі, які значення вкладав у сюжет, що висміював, і що хотів донести до читачів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таємні значення роману Оскара Вайлда “Портрет Доріана Грея”

Номер слайду 2

Оскар Вайлд у романі Портрет Доріана Грея показав як один молодик продав душу заради того, щоб завжди залишатися юним. Думка про цю книгу завжди були суперечливими, хтось називає її аморальною, а хтось навпаки вважає, що це роман про те, до чого можуть привести егоїзм і гординя. Але що хотів сказати сам автор? Чому Портрет Доріана Грея увійшов до світової класики та надихнув багатьох режисерів на екранізації театральні постановки.

Номер слайду 3

Що означає бути естетом?Зазвичай ми перегортаємо передмову поспішаючи перейти до сюжету книги. Однак у випадку з Портретом Доріана Грея це було б помилкою. Передмова роману це маніфест естетизму, що розкриває задум автора в ньому Вайлд пише про те, що Красу, це слово він писав великої літери, не можна визначати категоріями моральності чи аморальності. Вона повинна бути позбавлена етичної оцінки, краса цінна сама по собі для Вайлда моральні постулати та соціальні табу безглузді, а естетичні цінності переважають над етичними.

Номер слайду 4

Головними вчителями для Вайлда були письменник Джон Раскін (портрет праворуч) та мистецтвознавець Уолтер Пейтер. Вони багато в чому вплинули на його світогляд. Джон Раскін у своїх роботах і лекціях говорив про те, що поняття мистецтва, краси та моральності невіддільні одне від одного. Він розумів красу як абсолют що досягається за рахунок удосконалення внутрішнього життя. You talkin’ to me?

Номер слайду 5

Його учень Уолтер Пейтер (портрет зліва) який був все ж таки ближче до Оскара Вайлда за духом переосмислив цю теорію. За його баченням мистецтво не покликане нас нічому навчити воно повинне бути відокремлене від моралі. А отже важливо лише те, як твір мистецтва впливає на людину, та які почуття він в ньому викликає. У той час подібний погляд на мистецтво був революційним, адже до цього вікторіанську епоху в літературі панувала моралізаторство. Ідея Резкіна і Пейтера лягли в основу естетичного руху, який очолив сам Оскар Вайлд - естетизм

Номер слайду 6

Естетизм став своєрідним підходом до життя в центрі якого стояла поклоніння красі ухилення від об'єктивного до суб'єктивного, від раціонального до ірраціонального. Представники цього руху ставили форму вище змісту вони вважали, що мистецтво має бути не повчально, а прекрасно. Естетизм став однією з гілок цілого напряму, що виник на рубежі 19 і 20-х століть декадансу з французької мови, це слово можна перекласти як занепад. Праворуч картина Рамона Касаса “Юна декадентка”

Номер слайду 7

Через занепад нам показують розвиток Доріана. На початку твору їм всі захоплюються. але ближче к кінцю твору з ним мало хто хоче мати справу, через його екстравагантні захоплення. Через головного героя Вайлд показує одну проблему як одночасно бути естетом та гідною людиною.

Номер слайду 8

Доріан захоплюється мистецтвом, і за сюжетом закохується в молоду актрису Сибіл Вейн. Але в день коли вона терпить провал на сцені, він бачить живу людину, яку він не може полюбити. Доріан кидає Сибілу, кажучи їй, що вона вбила його любов. Молода актриса не витримавши такого розставання вбиває себе. Вона не стає єдиною жертвою Доріана, адже Безіл Холлорд, найвідданіший фанат Доріана, теж помирає, після того як намагається допомогти Доріану повернуться на “правильний шлях”.

Номер слайду 9

Вайлд говорить про те, що будь-яка крайність згубна. Адже Сибіла, Безіл, та навіть сам головний герой помирають бо не можуть знайти баланс між своїми захопленнями та реальним життям. Доріан Грей став своєрідним невдалим експериментом письменника в якому він хотів довести естетизм до краю, показати до чого можуть привести нездорові захоплення.

Номер слайду 10

Життя коротке, мистецтво вічне. Головним носієм ідей естетизму у романі став аристократ Генрі Воттон (праворуч образ персонажу з екранізації) в образі якого можна знайти багато паралелей з Уолтером Пейтером. Генрі Воттон говорить про те, що сучасному суспільству необхідний новий гедонізм, так в романі постулюються закони суспільства споживання - не потрібно думати про майбутнє, потрібно брати від життя все. Життя коротке, краса швидкоплинна. Єдине, що можна протиставити смерті, це життя в моменті.

Номер слайду 11

Генрі Воттон своїми ідеями зачаровує юного Доріана. Він переконує його в тому, що на світі немає нічого важливішого за молодість і красу. У натхненого новими думками Доріана з'являється незвичайне бажання він хоче, щоб з часом старів не він, а його портрет. Портрет справді починає старіти замість головного героя. Крім того, на ньому відбиваються сліди всіх гріхів, які вчиняє Доріан.

Номер слайду 12

Парадокс Портрета Доріана Грея. Здається що вся книга спростовує положення естетизму викладені Вайлдом у передмові він намагається зняти з вчинків маркер моральності та аморальності, закликає не оцінювати їх з погляду моралі та проголошує абсолютне визволення від категорії етики. Але при цьому ілюструє як життя заради насолод знищує людину. Естетика є невід’ємною частиною етики, адже краса Грея зображеного на портреті безпосередньо залежить від його вчинків

Номер слайду 13

Багато критиків того часу теж відзначали що в романі безліч моралі. Вайлд ніколи не заперечував цього, навіть сам говорив про моральну красу “Портрета Доріана Грея”. Але для нього це ніколи не було головною складовою роману. Вайлд думав що читачеві який бачить художню красу твору не буде справи до його морального значення. Він говорив: “Для мене труднощі полягають в тому, щоб підкорити властиву роману мораль, художньому і драматичному ефекту, і мені все одно здається що мораль занадто очевидна”. I hope you enjoyed

Номер слайду 14

“Портрет Доріана Грея” сприймають по-різному кожен бачить у ньому щось своє. Для когось це маніфест естетизму, а для когось це роман-виховання, що показує як життя заради задоволень руйнує особистість.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Левицька Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрієнко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
1646
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку