Презентація. Таємниці їдкого диму

Про матеріал
Мета: Підвести здобувачів освіти до усвідомлення шкоди паління на організм людини; допомогти зрозуміти переваги здорового способу життя; показати зовнішню та внутрішню непривабливість тютюнопаління; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я, здоров’я оточуючих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таємниці їдкого диму Виховну годину підготувала класний керівник гр 33 Ірина Бачикало Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ» Оноре де Бальзак

Номер слайду 2

15 листопада 1492 року Христофор Колумб привіз тютюн з відкритої ним Америки до Європи. Паління тютюну було принесене в Україну в кінці 16 ст., а з початку 17 ст. (переважно прості сорти) почали вирощувати в господарствах.

Номер слайду 3

У 1717 році з указу Петра І збудовано в Охтирці (Харківщина) першу в Україні (і в Російській Імперії) тютюнову фабрику, що мала плантації кращих сортів тютюну (50 га)

Номер слайду 4

Тютюнопалнння (або просто паління) - набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин, саме він викликає тютюнову залежність.

Номер слайду 5

Чому люди не палять Модно Щоб виглядати дорослим Самоствердження за допомогою цигарок За компанію Щоб бути “ як усі ” Наслідують «авторитета» Не впевнені в собі Щоб зберегти здоров’я Щоб зупинити погіршення здоров’я Знають про шкідливий вплив тютюну Прагнуть не мати шкідливих звичок Мають сильну волю, характер

Номер слайду 6

Наслідки тютюнопаління Здоров’я Соціальні проблеми Погіршення пам’яті. Зниження фізичної активності. Загальмування реакцій нервової системи. Інфекційні і хронічні захворювання ( туберкульоз, бронхіт, запалення голосових зв’язок Підвищення ризику виникнення серцевих захворювань Ослаблення імунітету Онкологічні захворювання Сварки з членами родини. Проблеми з працевлаштуванням. Великі матеріальні затрати: Покупка даної продукції; Штрафи за паління в громадських місцях

Номер слайду 7

«Тютюнова» статистика України 1. В Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок; серед молоді курить 45 % юнаків і 35 % дівчат. 2. 68 % курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26 % вже є колишніми курцями; 3. Понад 90 % населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях; 4. Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення - 70 %; 5. 31 % вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань; 6. Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни; 7. Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;

Номер слайду 8

«Тютюнова» статистика України 8. Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців; 9. Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років; 10. Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат; 11. Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно; 12. Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно; 13. За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік.

Номер слайду 9

Поширеність щоденного куріння за останні 5 років в Україні суттєво зменшилась. Так, у 2005 році щоденно палили 62 % чоловіків (від 15 років і старше), а в 2010 вже 45 %. Кількість жінок-курців скоротилася майже вдвічі — з 17 % до 9 %. Дослідження показує: якщо молодь віком 12-17 років віку палить, то ймовірність вживання ними героїну у 12 разів, а кокаїну у 51 раз вища, ніж у тих, хто не палить. Якщо молодь 12-17-літнього віку випалює більше пачки цигарок, то ймовірність вживання ними героїну вища у 51 раз, а кокаїну у 106 разів. «Тютюнова» статистика України

Номер слайду 10

Факти про куріння 1. На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей. 2. За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 цигарок. 3. Куріння викликає 6 % смертей в усьому світі. 4. Щорічно від паління вмирає 3 мільйони людей. 5. Загальна маса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Наслідки тютюнопаління 1. Волосся втрачає блиск і еластичність, просякнуте неприємним запахом. 2. Очі втрачають блиск, білки червоніють. 3. Шкіра передчасно старіє, блищить і вкривається зморшками. 4. Нігті починають ламатися і шаруватися. 5. Погіршуються смакові відчуття; 6. З’являється неприємний запах; 7. Зуби жовтіють; 8. Виникають хвороби зубів, язика і ясен.

Номер слайду 13

Наслідки тютюнопаління

Номер слайду 14

Чому курці кашляють? Головною причиною виникнення і розвитку «тютюнового» кашлю стають краплі дьогтю, що осіли в легенях. Речовини, що містяться в тютюновому димі викликають запалення епітелію, що покривають дихальні шляхи, це призводить до підвищеного виділення секреції та слизу, що зв'язаний з виділенням мокроти при кашлі.

Номер слайду 15

Дуже часто на початкових стадіях захворювання палить людина просто не помічає цей ранковий кашель — не звертає на нього ніякої уваги. А якщо і помічає, то просто відмахується від нього, вважаючи кашель якимсь легким і абсолютно нешкідливим побічним явищем куріння. Проте в тому випадку, якщо ви не звернете уваги на дану проблему, дуже скоро вона придбає глобальних масштабів, поставивши під загрозу ваше здоров’я. Вплив на дихальну систему

Номер слайду 16

Рак гортані Наслідки тютюнопаління

Номер слайду 17

Наслідки тютюнопаління Рак губи

Номер слайду 18

Призводить до раку легень Смертність від раку легені найвища порівняно з іншими онкологічними захворюваннями. П`ятирічний індекс виживаності у хворих з I-II стадією раку - близько 50%, а при III стадії - не більше 25%.

Номер слайду 19

Вплив на кровоносну систему В організмі людини всі органи взаємопов'язані і навіть незначні дози шкідливих речовин поширюються по всіх життєво важливих систем. Поступаючий при палінні нікотин погіршує роботу серця, легень, мозку, печінки і багатьох інших органів, але серцево-судинна система страждає найбільше. Давно доведено, що куріння і тиск пов'язані між собою. Але до цих пір деякі курці продовжують сумніватися і ставлять запитання: «Куріння підвищує або знижує тиск?»

Номер слайду 20

Шкода куріння під час вагітності Жінки, що палять помітно частіше, ніж некурящі, страждають важкими токсикозами (як ранніми, так і пізніми). Збільшується ймовірність передчасних пологів або, навпаки, переношування вагітності. У курящих жінок пологи часто бувають більш тривалими. Ймовірність ускладнень під час пологів у паліїв підвищується майже в два рази.

Номер слайду 21

Людина стає ПАСИВНИМ КУРЦЕМ, якщо вдихає тютюновий дим, коли курять інші. Пасивне куріння також шкідливо для здоров'я. Можуть розвинутися хвороби дихальних шляхів, астма й навіть рак.

Номер слайду 22

У дітей пасивне куріння може викликати астму, респіраторні інфекції, кашель, задишку, запалення середнього вуха, а також синдром раптової смерті немовлят. Вчені встановили, що людина, яка находиться протягом 1 год. у приміщення, де є тютюновий дим, пасивно «викурює» приблизно 4 цигарки. Вдихання тютюнового диму людьми, які не курять, спричиняє у них подразнення слизової оболонки очей і дихальних шляхів, головні болі запаморочення і нудоту.

Номер слайду 23

Чи відомо вам, що 85% тютюнового диму неможливо відчути на запах  та побачити? А чи знаєте ви, що навіть якщо провітрити накурене приміщення, то небезпечні сполуки нікуди не зникають? Вони осідають на меблях і стінах і все ще  мають токсичний вплив на здоровʼя людей. Подібно до сигарет, електронні пристрої для куріння генерують бічні, або вторинні аерозолі – тобто те, що курець видихає в навколишнє середовище. Вторинний аерозоль містить ацетальдегіди та формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, які мають токсичний вплив на здоровʼя людини. До того ж нікелю й хрому в такому аерозолі більше, ніж у димі від звичайних сигарет. Сучасним викликом є куріння е-сигарет і кальянів попри законодавчу заборону їх вживання, а також агресивне пропагування тютюновою індустрією повернення вживання тютюну у громадські приміщення завдяки електронним пристроям для куріння. Доведено, що безпечного куріння не існує. Це – аксіома. А переважна більшість пасивних курців змушені дихати тютюновим димом та вторинними аерозолями проти своєї волі. Як у такому випадку захистити себе та своїх рідних від небезпечних сполук, які курці випускають у повітря? А чи знаєте ви?

Номер слайду 24

В Україні потрібно знати: 13 березня 2012 року в Україні було остаточно схвалено закон про повну заборону реклами сигарет. Заборона стосується не тільки реклами, а й будь яких способів стимулювання продажів тютюнових виробів. Закон вступив в силу 17 вересня 2012 року. З 4 жовтня 2012 року на упаковках сигарет в Україні розпочали друкувати фотоілюстрації із попередженням про хвороби, які можуть бути викликані тютюнопалінням.

Номер слайду 25

Статтею 13 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" (в редакції Закону № 1978-IX від 16.12.2021, яка набрала чинності 11.07.2022 року) передбачено наступні види заборон куріння тютюнових виробів. 1. Забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування; у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків;на дитячих майданчиках; у місцях загального користування житлових будинків;у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі; на вокзалах та станціях;на зупинках громадського транспорту.

Номер слайду 26

Визначення залежності від куріння Дайте відповідь «так» або «ні»: Чи викурюєте Ви більш 20 сигарет у день? Чи курите Ви протягом першої півгодини після пробудження? Чи була у Вас сильна тяга до паління під час спроби кинути курити? Якщо на всі питання дана позитивна відповідь, це говорить про високий ступінь залежності від нікотину.

Номер слайду 27

Поширені думки про куріння Правда полягає в тому, що курити “не затягуючись” також шкідливо для здоров’я, як і курити “затягуючись” Міф 1. Якщо курити не “затягуючись”, можна уникнути негативних наслідків куріння. ПОШИРЕНІ ДУМКИ ПРО КУРІННЯ Міф 2. Сигарети з фільтром не шкодять здоров’ю. Правда полягає в тому, що будь-які тютюнові вироби шкодять здоров’ю

Номер слайду 28

Міф 3. Куріння “в міру” не шкодить здоров’ю. Міф 4. Куріння – це найкращий засіб схуднути. Правда полягає в тому, що курити мало або багато однаково шкідливо для здоров’я Правда полягає в тому, що куріння не вирішує проблему ваги

Номер слайду 29

Міф 5. Деякі хлопчики-підлітки вважають, що якщо вони курять, то подобаються дівчатам. Міф 6. Деякі дівчата-підлітки вважають, що якщо вони курять, то виглядають елегантно. Правда полягає в тому, що дівчатам не подобається, коли молоді люди курять Правда полягає в тому, що красиві жінки “роблять” сигарети привабливими, але при цьому їх вплив на імідж та здоров’я людини не змінюється. Курити – не модно. Курити – шкідливо для здоров’я

Номер слайду 30

Поширені думки про куріння Міф 7. Дуже легко кинути курити. Правда полягає в тому, що кинути курити, якщо виникла залежність від нікотину, не легко!

Номер слайду 31

Х. Демокріт Найбільша перемога-це перемога над собою, а найганебніше-це бути переможеним своїми пристрастями.

Номер слайду 32

https://www.youtube.com/watch?v=NSHEmn1DZAM

ppt
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку