Значення якості питної води для збереження здоров'я людини

Про матеріал
Презентація містить інформацію про: воду, як основу життя; визначення терміну якість води; дослідження для визначення якості води; інформацію про щоденну норму споживання води; наслідки зневоднення та вживання неочищеної води; рекомендації МОЗ щодо очищення води.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення якості питної для збереження здоров’я людини. ВСП «Інгулецький ФК КНУВикладач: Борисова І. В.

Номер слайду 2

Вода - одна з найголовніших речовин, потрібних для органічного життя. На Землі водою покрито 70,9 % поверхні. Вона здійснює у природі постійний колообіг, випаровуючись з поверхні й повертаючись на неї у вигляді атмосферних опадів. Прісні води, придатні для пиття, становлять лише 2,5 % від загальної кількості води на Землі. Нестача води може стати однією з найгостріших проблем людства в найближчі десятиліття.

Номер слайду 3

Численні вогнища забруднення гідросфери промисловістю, сільським господарством, комунально-побутовими відходами спостерігаються навколо всіх міст і промислових центрів. Це призводить до дефіциту питної води та загрожує здоров’ю людей. 70% населення планети відчувають нестачу прісної води; 1млрд. населення планети живе в умовах гострої нестачі води

Номер слайду 4

Від хвороб, пов’язаних з низькою якістю води щорічно в світі помирає 2,2млн. людей. З них 90% діти у віці до 5-ти років. Якість природної води – сукупність її властивостей зумовлених характером домішок, що містяться у цій воді (органічні та неорганічні).

Номер слайду 5

Для питного водопостачання населення проводяться дослідження стану води: Органолептичний аналіз (прозорість, запах, смак, колір, каламутність, забарвлення); фізико-хімічні показники: температура, окислюваність, розчинений кисень, азотовмісні речовини, активні реакція, агресивність (<800мг/л – слабко агресивна, > 800мг/л - сильно агресивна), вміст хлоридів та сульфатів; Бактеріологічні показники – БГКП (бактерії групи кишкової палички), мікробне число.

Номер слайду 6

Організм людини складається з води в середньому на 75%. Вода потрібна для транспортування поживних речовин та кисню до кожної клітинки нашого організму. Вона допомагає перетворювати їжу в енергію та засвоювати поживні речовини. Бере участь у терморегуляційних процесах організму.

Номер слайду 7

без перебільшення можна сказати, що вода – це основа життя. Підтримувати водний баланс організму – життєво важлива задача кожної людини.

Номер слайду 8

Скільки води повинна вживати людина для підтримки водного балансу???Вважається, що людина повинна пити щонайменше 2л води щоденно. Але це не є правильно!!!Для підтримки водного балансу слід враховувати індивідуальні особливості організму. Формула розрахунку щоденної норми вживання води: Вага людини х 30мл = щоденна норма. Наприклад: 55 х 30 = 1650мл

Номер слайду 9

Іноді необхідно збільшити споживання води. Це слід зробити у таких випадках:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хвороби: ГРВІ, діарея, підвищена температура тіла тощо+ 300мл до кожного літру денної норми. Літній період+400-700мл. Вживання солодких та алкогольних напоїв. Пропорційно. Наприклад, 100мл солодкого напою = 100мл води. Активні фізичні навантаження+400мл до кожного літру денної норми. Вживання кави та напоїв, що містять кофеїн+300-400мл на кожну чашку

Номер слайду 10

Наслідки зневоднення організму людини помірне зневоднення має такі симптоми:1. значне погіршення самопочуття;2. зниження тиску та температури тіла;3. блідий колір шкіри.

Номер слайду 11

Важка ступінь зневоднення спостерігається при втраті навіть 10% води в організмі можуть початися галюцинації, втрата свідомості, западання очей, зупинка сечовиділення, важке та часте дихання, судоми.

Номер слайду 12

Яку воду пити???Останнім часом Водопровідна вода не задовольняє вимоги ДЕРЖАВНих САНІТАРНих НОРМ І ПРАВИЛ (ДСан. ПіН 2.2.4-171-10) «Пити воду з-під крана можна, але не довго», - жартують українці у соцмережах.

Номер слайду 13

як можна очистити воду самостійно в домашніх умовах (рекомендації МОЗ України) https://life.pravda.com.ua/health/2023/01/18/252398/1. Кип’ятіння – найбільш надійний спосіб очищення. Кип'ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. 

Номер слайду 14

2. Активоване вугілля. На літр води потрібно 5 таблеток. Таблетки краще подрібнити. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась. 3. Таблетки з активним хлором. Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об'єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Дотримуйтеся інструкції при очищенні води.

Номер слайду 15

4. Йод. Використовуйте цей метод у крайніх випадках – наголошують у МОЗ! На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину. ❗️ Важливо: людям з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду. 

Номер слайду 16

Крім того, для очищення води в домашніх умовах використовують фільтри. Або поточні системи очищення води

Номер слайду 17

Наслідки вживання неочищеної води. Захворювання ШКТЗахворювання дихальної системи. Розвиток онкологічних захворювань. Захворювання серцево-судинної системи. Проблеми з суглобами, кістками, зубами. Захворювання сечовивідних шляхівІнфекційні захворювання

Номер слайду 18

УВАГА!!!Після того, як росіяни підірвали Каховську гідроелектростанцію, Комунальне підприємство «Кривбасводоканал» тимчасово здійснює подачу води з альтернативних джерел. Тому вживати та готувати їжу з водопровідної води в нашому регіоні суворо ЗАБОРОНЕНО

Номер слайду 19

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку