Презентація "Техніки психологічної самодопомоги учням в гострих стресових ситуаціях"

Про матеріал
У презентації представлені техніки самодопомоги учням в гострих стресових ситуаціях. Матеріал відповідає темі "Психологічна допомога" з основ здоров'я у 8 класі. Описані технології стануть в нагоді педагогами різних освітніх галузей, класним керівникам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Техніки психологічної самодопомоги учням в гострих стресових ситуаціях

Номер слайду 2

Запах квітів. Уявіть свою улюблену квітку. Пропонуємо дітям уявити, що вони відчувають запах квітки, глибоко вдихаючи через ніс і видихаючи через рот. Також можна подумки уявити собі квітку. Дихальна гімнастика

Номер слайду 3

Зігріємо метелика. Уявімо на долоні уявного метелика, він замерз і не може злетіти. Давайте зігріємо його своїм подихом. Діти складають долоні разом, уявивши на своїх долоньках метелика, і дихають на долоні. Метелик зігрівся і його треба здути з долоні. Діти роблять глибокий вдих через ніс і видих через рот.

Номер слайду 4

Вправа «Вдих-видих» 1. Сядьте зручно. Максимально розслабтесь. 1. Зробіть глибокий вдих і короткий видих. Повторіть декілька разів. 2. Зробіть короткий вдих і глибокий видих. Повторіть декілька разів.

Номер слайду 5

Вправа з китайської гімнастики. Зробіть три короткі носові вдихи без видихів. На перший вдих витягніть руки перед собою на рівні плечей. На другий вдих розведіть руки в сторони теж на рівні плечей. На третій вдих підніміть руки вгору над головою. Зробіть довгий видих через рот, при цьому руки тримаєте за головою, пальці стиснуті в замок, лікті розслаблені. Вправу треба повторити декілька разів.

Номер слайду 6

Квадратне дихання. Сісти зручно, випрямити спину, скласти руки на «сонячному сплетінні». Дихати подихом квадрата: вдих на 4 сек.; затримка дихання на вдиху на 4 сек.; видих на 4 сек.; затримка дихання на видиху на 4 сек.

Номер слайду 7

Нервово-м’язова релаксація. Тренуємо емоціїПропоную дітям насупитися, як осіння хмаринка; усміхнутися, як хитра лисиця, кіт на сонечку, сонечко; показати, як злякався заєць вовка; показати, як втомився мураха, який тягнув велику паличку, людина, яка підняла щось важке.

Номер слайду 8

Почергове напруження та розслаблення різних груп м’язів: кінцівок, тулуба, пліч, шиї, голови та обличчя. Спочатку тримаєте у сильному напруженні свої м’язи протягом п’яти секунд, а потім їх розслабляєте. Передпліччя: стисніть кулак і зігніть кисть, потім розслабте руку. Плече: тисніть ліктем собі у бік, після цього розслабте руку. Грудна клітка: зробіть глибокий подих, затримайте дихання на 10 секунд, видихніть і розслабтесь. Плечовий пояс: підійміть плечі до вух на п’ять секунд, розслабтесь. Губи: стисніть губи, розслабтесь. Очі: сильно зажмуртесь, потім розслабте м’язи обличчя. Брови: зморщте брови, розслабте м’язи обличчя. Лоб: підійміть брови, розслабте м’язи обличчя.

Номер слайду 9

Вправа «Солдат та м’яка лялька»Пропоную учням уявити, що вони – військові. Потрібно стояти на плацу, витягнувшись у струнку та завмерши. Після того, як учні постоять у такій напруженій позі, скажіть іншу команду: «ганчір’яна лялька». Виконуючи її, діти мають максимально розслабитися, злегка нахилитися вперед так, щоб їх руки бовталися, ніби вони виготовлені з тканини та вати. Повторити декілька разів

Номер слайду 10

Нервово-м’язова релаксація. Самообійми Покладіть одну руку під пахву другої, а другою рукою обхопіть себе так, щоб долоня лежала на плечі. Обіймаючи себе таким чином, ви добре відчуваєте власні межі: «де я починаюся і де закінчуюся». Вправа «Гімнастика по колу» Діти зробили коло. Кожен по черзі виконає якусь легку гімнастичну вправу. Решта цю вправу повторюють.

Номер слайду 11

Техніки заземлення. Вправа «Тут і тепер»1. Де я?2. Який сьогодні день?3. Яке сьогодні число?4. Який сьогодні місяць?5. Який рік?6. Скільки мені років?7. Яка зараз пора року?Усвідомлення тіла. Кілька разів тупніть ногами об землю чи підлогу. Стисніть руки в кулаки, а потім розслабте. Повторіть 10 разів. Притисніть долоні одна до одної. Натисніть на них сильніше і утримуйте цю позу 15 секунд. Зверніть увагу на відчуття напруги в руках. Жваво потріть долоні. Зверніть увагу на звук і відчуття тепла. Простягніть руки над головою, ніби намагаєтеся досягнути неба. Розтягуйтеся так 5 секунд. Опустіть руки і дайте їм розслабитися.

Номер слайду 12

Техніка 5-4-3-2-1 Назвіть 5 предметів, які ви можете побачити; 4 речі, які можете відчути (відчуття одягу на тілі, сонця на шкірі, відчуття доторків до стільця, на якому сидите, вага, структура та інші характеристики предмета, який можна покласти на долоню); 3 звуки, які ви можете почути (рух транспорту, спів пташок, цокання годинника); 2 речі, які можете відчути на запах; 1 те, що можете скуштувати (цукерка, жувальна гумка, вода).

Номер слайду 13

Когнітивні вправи. Називайте всі предмети, які бачите. Опишіть послідовно кроки чи процес виконання тієї роботи, яку вмієте робити добре. Наприклад, готування улюбленої страви. Візьміть предмет і докладно опишіть його: колір, текстуру, розмір, вагу, запах і будь-які інші властивості, які ви помічаєте. Скажіть/напишіть своє та 3 інших людей ім’я та прізвище задом наперед. Назвіть усіх членів своєї родини, їхній вік та одне улюблене заняття. Прочитайте щось задом наперед. Подумайте про якийсь об’єкт/предмет і «намалюйте» його в думках або пальцем в повітрі. Наприклад, спробуйте намалювати свій дім, транспортний засіб чи тварину.

Номер слайду 14

Медитація. Це уважність або фокусування розуму на певному об'єкті, думці чи діяльності - для тренування уваги та усвідомлення, та досягнення психічно ясного та емоційно спокійного та стабільного стану. Вправа «Подорож на хмарі». Сядьте зручніше і заплющіть очі. Глибоко вдихніть і видихніть. Я вас запрошую у подорож на хмарі. Стрибніть на білу пухнасту хмару, схожу на гору м’яких подушок. Відчуйте, як спина і ноги зручно вмостилися на цій великій хмарній подушці. Тепер починається подорож. Хмара вільно здіймається у синє небо. У небі високо і спокійно. Нехай хмара перенесе у місце, де кожен почувається щасливим. Спробуйте уявити це місце якомога детальніше. Тепер пора повертатися до класу. Злізьте зі хмари і подякуйте їй за таку чудову подорож.

Номер слайду 15

Аутотренінг. Спосіб набуття душевної рівноваги з використанням певного ряду прийомів самонавіювання. Суть цього процесу – заспокоєння нервової системи і релаксація всього організму навіть в умовах щоденного стресу. Вправа «Розтанення стресу»Знайдіть те місце, де ви відчуваєте найбільшу напругу (шия, плечі). Закривайте очі і розсіюйте, відпускайте стрес. Вправа «Комфортне місце»  

Номер слайду 16

Вправа «Водоспад» Уявіть собі, що ви стоїте біля водоспаду, але це не звичайний водоспад: замість води в ньому вниз падає м’яке біле світло. Тепер уявіть себе під цим водоспадом і відчуйте, як це прекрасне біле світло пробігає по голові, тече по плечах, потилиці і допомагає їм стати м’якими і розслабленими. Біле світло стікає зі спини, і ви помічаєте, як в спині зникає напруження, а світло тече по грудях, по животу. Це дозволяє відчувати себе дуже розслаблено і приємно. Хай світло тече також по руках, по долонях, пальцях, спускається до ніг. Цей дивний водоспад із білого світла обтікає все тіло. Ви відчуваєте себе абсолютно спокійними та безтурботними, розслабленими та наповненими свіжими силами… Тепер подякуйте цьому водоспаду світла за те, що він так чудово розслабив. Трохи потягніться, випряміться і розплющіть очі.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку