Презентація "Технологія розвитку критичного мислення "

Про матеріал

Автори книги-бестселера "Революція у навчанні" Драйден Гордон, Вос Джаннет пропонують 20 простих кроків назустріч більш ефективному навчанню.

Цікавиі методи навчання: Метод S Q 3 R, Правило SCAMPER , Метод «РОФТ», 8 ключових питань, Методи де Боно



Зміст слайдів
Номер слайду 1

Желізко Руслана Цезарівна Формування ключових компетентностей школярів шляхом використання інноваційних технологій

Номер слайду 2

основними складовими компетентності є

Номер слайду 3

ФОРМУВАННЯ В УЧНІВ КЛЮЧОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ "УМІННЯ ВЧИТИСЯ"Вміння вчитися – учень вміє вчитися, якщо він визначає сам або приймає мету, яку ставить вчитель, відповідно до неї планує і виконує необхідні дії, контролює та оцінює свої результати. Ядром цієї компетентності у початкових класах є оволодіння молодшими школярами загально навчальними вміннями і навичками:навчально-організаційними;загально мовленнєвими;загально пізнавальними;контрольно-оцінними.організовувати своє робоче місце;орієнтуватися у часі та берегти його;планувати свої дії;доводити роботу до кінця.

Номер слайду 4

Вміння вчитися

Номер слайду 5

Василь Сухомлинський є п'ять умінь:вміння спостерігати; вміння думати;висловлювати думку про те, що бачу, роблю, думаю, спостерігаю; читати; писати. існує шість основних «шляхів» до мозку: п’ять – через органи чуття (зір, слух, дотик, смак і нюх), шостий - через досвід фізичних дій.

Номер слайду 6

Набір активних методів навчання, прийомів та різноманітних вправ, які будуть спрямовані на формування ключової компетентності

Номер слайду 7

«Добре чи погано?»Учні повинні довести, що дане явище - це добре чи погано. Тема: «Гори». Учні повинні висловити та аргументувати свою думку відносно гір:- Чи хотіли б вони жити в гірській місцевості чи ні? - Гори – це добре чи погано?

Номер слайду 8

Метод «Рюкзак»Полягає в тому, що кожен учень стисло записує на папері відповідь на запитання:«Які з тих знань, умінь,способів дій, що отримали на уроці, вони візьмуть із собою для використання на інших уроках, у житті, при виконанні домашніх завдань тощо?» Папірці з відповідями складають у рюкзак (тому назва методу «Рюкзак»). Вибірково ознайомлюються з відповідями. Особливості методу: дає можливість залучити до роботи всіх учнів;дає можливість виділити головне, визначити важливість уроку;вносить в урок елемент гри, викликає зацікавленість до уроку; сприяє розвитку позитивних емоцій; створює основу для проведення мотивації на наступних уроках.  

Номер слайду 9

Технологія розвитку критичного мислення

Номер слайду 10

Метод S Q 3 RSQRRR — метод розуміння тексту названий як акронім своїх п'яти кроків: Survey – переглянути, Question – поставити запитання, Read – прочитати, Recite – відтворити зміст, Reviev – розглянути все в цілому.

Номер слайду 11

Правило SCAMPER - – швидкий пошук, осяяння Боб ЕберліS=Substitute? – Замінити? C=Combine? – Комбінувати? A=Adapt?- Адаптувати? M=Modify? Magnifi? – Видозмінити? Збільшити? P=Pu to other uses? - Знайти інше призначення? E=Eliminate or reduce? – Видалити чи зменшити? R=Reverse? Rearrange? – Перевернути? Перекомпонувати? Щоб використовувати правило SCAMPER: Чітко визначить завдання чи предмет, над яким будете міркувати. Ставте запитання із списку SCAMPER про кожну складову завдання чи предмету і побачите, які ідеї будуть виникати у вашій голові.

Номер слайду 12

Метод «РОФТ»{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Роль(хто пише?)Отримувач(хто отримує?)Формат(у якій формі?)Тема(про що це?)Дельфін, що знаходиться під загрозою зникнення. Рибалка. Пісня. Будь обережним із сітями, коли рибалиш!Рівнобічний трикутник. Прямокутний трикутник. Електронне повідомлення. Моя форма більш приваблива, ніж твоя

Номер слайду 13

Метод «РОФТ»Таблиця “РОФТ” за твором Д. Дефо “Робінзон Крузо”{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Роль(хто пише)Отримувач(аудиторія)Формат(у якій формі)Тема(про що це)П’ятниця Аборигени-соплемінники Послання(звернення) Канібалізм – це злочин проти людства 

Номер слайду 14

8 ключових питань Форма. На що це схоже?Функції. Як це працює? Причинність. Чому воно таке? Зміни. Як воно змінюється? Зв’язки. Як воно пов’язане з іншими речами? Перспектива. Які інші точки зору? Відповідальність. Яка наша відповідальність? Роздуми. Звідки ми це знаємо? ЧАРІВНА КУЛЬКАНадуйте дві повітряні кульки. Покажіть, як вони плавають у повітрі. Дайте дитині ними трохи погратися. Через деякий час скажіть малюку, що ви знаєте чарівне заклинання. Потріть кульку об одяг, щоб зарядити її статичною електрикою, і скажіть: Сніп, снап, снуре — один, два й три! Куля зачарована — іди погляди! «Приліпіть» кульку до стіни або ще до чогось, але так, щоб малюк міг її дістати. Повторіть віршик, дозволивши дитині самій «приклеїти» кульку до стіни. Потім нехай малюк повторить «заклинання» і власноруч приліпить кульку.

Номер слайду 15

Методи де Боно. ПМЦ (PMI) – абревіатура «Плюси, мінуси, цікаво». Можна вибрати абсолютно дивне твердження, у три колонки виписати всі фактори, які відносять його до «плюсів», «мінусів» і причини, за якими воно може бути цікавим. ВВФ (CAF) – абревіатура «Врахуй всі фактори» («Consider All Factors»). Запиши все, що прийшло в голову відразу, а потім подумай і пошукай нові фактори. РіН (C&S) – абревіатура «Результати і наслідки» («Consequences and Sequel»). За законами логіки все це повинно бути складовою методу ВВФ, проте, де Боно стверджує, що більшість людей не приймають до уваги наслідки, поки їм не вкажуть на них. АМВ (APC) – абревіатура «Альтернативи, можливості, варіанти» («Alternatives, Possibilities and Choices»). У цьому випадку причини використання методу очевидні: і цей перелік буде стимулювати до роздумів.

Номер слайду 16

Коли починати запізно. Найефективніші програми, які допомагають надолужити відставання* Моделі Домена, Палмера, Ніклассонів, Гартіганів.* Метод «м'яча, палички, пташки».* Метод писання на плечах для тих, хто не розрізняє літер.* Навчальні досягнення Нової Зеландії.* Чотирихвилинна програма читання.* "Пальцево"- фонетична програма.* Навчальна програма "Читання з аудіозаписами»* Взаємонавчання.* Метод «Дивись і слухай».* Новозеландська програма з активізації читання.* Індивідуальні словнички ключових слів.* Математична школа для початківців.* Комп'ютерні програми, які заповнюють прогалини у знаннях.* Математична програма для дітей зі спізненим розвитком.

Номер слайду 17

Для розвитку комунікативних навичок

Номер слайду 18

Література: Драйден Гордон, Вос Джаннет Завдяки їй ми дізнаємося: як читати чотири книжки за день і пам'ятати прочитане, як вивчити основи іноземної мови за чотири-шість тижнів, як збагатити дитячий інтелект від народження до восьми років, як навчатися впродовж життя, як заповнити прогалини у знаннях за рекордно короткий час, як творити нові ідеї в бізнесі, школі й житті, як виявити власний стиль навчання, мислення і праці, як привабити учнів до навчання, відтягнувши їх від наркотиків і злочинності, як змінити навчання у школі, на роботі, удома, щоб воно приносило радість.

Номер слайду 19

Автори книги-бестселера пропонують 20 простих кроків назустріч більш ефективному навчанню, а саме: 1. Вчіться у спортсменів:у всіх спортсменів є мрія; у всіх чемпіонів є конкретні цілі, і вони розбивають шлях до них на окремі досяжні кроки; всі видатні спортсмени використовують свій розум, і своє тіло, а також багато працюють; у спортсменів завжди є чітке уявлення про те, чого вони хочуть досягнути; вони вчаться чітко бачити свою ціль; кожен спортсмен одержимий ідеєю перемоги; у кожного спортсмена є тренер, наставник і керівник; у всіх видатних спортсменів вражаюче хороше ставлення до своїх помилок (вони їх називають тренуваннями); чемпіони досягають своїх цілей, діючи.

Номер слайду 20

Якщо люди самі не вміють літати, хай навчать літати своїх дітей. Причому літати високо, стрімко, далеко й красиво. І настане час, коли діти розкриють крила і злетять. Хай дорослі попрямують за дітьми, щоб уберегти їх від падіння. І тоді зрозуміють, що вони, виявляється, теж летять. Цією порадою слід скористатися за тих обставин, коли люди підійшли до прірви і немає іншого шляху для порятунку. Тобто негайно! І треба стерти у свідомості думку: «Вчити можна тільки того, чому сам навчений». У ній обман, і вона згубна. Натомість слід утвердити закон: «Навчаючи – вчимося». У ньому Істина, вона рятівна. Тільки не забудьмо додати до цього закону віру, надію, любов, щирість, красу і творче терпіння. Ш. О. Амонашвілі

Номер слайду 21

pptx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
3088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку